Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ο κορυφαίος όλων των εποχών, κυνηγά μόνο ένα λαγό κάθε φορά

Published

on

Παγκόσμιο ρεκόρ δεν έκανε, όμως για άλλη μία φορά παρέδωσε μαθήματα πως να τρέχεις ένα μαραθώνιο και πως να διεχειρίζεσαι τη νίκη σε ένα πολύ μεγάλο αγώνα. Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε είναι αυτή τη στιγμή μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητισμού και πραγματικά χαίρεσε να τον βλέπεις να τρέχει περίπου δύο ώρες. Κανένας άλλος αθλητής στον κόσμο δεν μπορεί να καθηλώσει το κοινό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο σημερινός μαραθώνιος του Λονδίνου ήταν πραγματικά η επιτομή της τακτικής ενός πολύ καλά προπονημένου αθλητή. Ο 33χρονος Κιπτσόγκε τερμάτισε σε 2:04:17 τρέχοντας τη διαδρομή σε θερμοκρασία άνω των 25 βαθμών Κελσίου!
Το εγχείρημα προέβλεπε επίτευξη παγκόσμιου ρεκόρ με τους «λαγούς» να κάνουν πέρασμα στα 10χλμ. σε 28:19 και στα μισά ήταν ακριβώς αυτό που ζητήθηκε (61:00).
Τα περάσματα του Κιπτσόγκε στα 5αρια ήταν απίστευτα σταθερά:
5χλμ. – 13:48
10χλμ. – 28:19
15χλμ. – 43:05
20χλμ. – 57:52
21χλμ. – 61:00
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο συνέχισε να διατηρεί το ρυθμό του, ο οποίος με τη θερμοκρασία που επικρατούσε ήταν εξοντωτικός. Έτρεξε το 50αρι μεταξύ 20ο και 25ο χιλιόμετρο σε 2:05 το χιλιόμετρο και στη συνέχεια έμεινε σταθερός σα… μηχανή.
Ο ρυθμός του από το 25ο χιλιόμετρο μέχρι τον τερματισμό:
30χλμ. – 1:27:24 – 2:55 το χιλιόμετρο
35χλμ. – 1:42:33 – 2:56
40χλμ. – 1:57:35 – 2:56
Τερματισμός – 2:04:17 – 2:57
Ο Κιπτσόγκε έτρεχε και σιγά σιγά οι υπόλοιποι εγκατέλειπαν την προσπάθεια να τον ακολουθήσουν. «Είχες να επιλέξεις ή θα πας μαζί του ή θα μείνεις πίσω. Είπα μέσα μου: τους ακολουθείς και βλέπεις τί θα γίνει. Αν εξοντωθείς θα… εξοντωθείς» δήλωσε μετά το τέλος ο Μο Φάρα που ήταν συγκλονιστικός στο δεύτερο μαραθώνιο της καριέρας του, τρέχοντας με αντιπάλους τους καλύτερους όλων των εποχών.
Όταν οι «λαγοί» εγκατέλειψαν την κούρσα στο 22,5 χιλιόμετρο, ο Κιπτσόγκε ήταν αυτός που μπήκε μπροστά και ξεκίνησε την εξόντωση. Ο ένας μετά τον άλλον από τους επτά που ήταν στο γκρουπ άρχισαν να μένουν πίσω με τον πανέξυπνο Τολά Κιτάτα να έχει κολλήσει ακριβώς πίσω από τον Κιπτσόγκε για να του κόβει τον αέρα.
Ο τελευταίος που έμεινε να ακολουθει έστω από απόσταση το δίδυμο ήταν ο Φάρα που όμως έχασε πολύτιμο χρόνο και δυνάμεις μετά από μπέρδεμα που έγινε στην τροφοδοσία. Ο Βρετανός έχασε το μπουκάλι του στους σταθμούς των 10 και 20 χιλιομέτρων γιατί ήταν ίδιο με ενός άλλου δρομέα και έγινε μπέρδεμα γιατί τα έβαλαν δίπλα δίπλα. Για το λόγο αυτό έκανε παράπωνα στους κριτές ο Φάρα την ώρα που έτρεχε!
Στο 32ο χιλιόμετρο ήταν ξεκάθαρο πλέον πως ο Κιπτσόγκε δε θα μπορούσε να κάνει το παγκόσμιο ρεκόρ που κυνηγούσε όμως ο στόχος της νίκης ήταν πολύ πιο σημαντικός. Ο Κενυάτης κατάφερε να ξεφορτωθεί τον Τολά λίγο μετά το 38ο χιλιόμετρο και αν και είχε επιβραδύνει ο ρυθμός του, ο Τολά δεν μπόρεσε να ακολουθήσει και μάλιστα έμεινε πίσω περισσότερο από μισό λεπτό.
«Ήταν ένας υπέροχος αγώνας για μένα που τον κέρδισα για τρίτη φορά. Δεν μπορώ να παραπονεθώ γτια τις συνθήκες γιατί ήταν ίδιες και για τους 40.000 δρομείς που συμμετείχαν» δήλωσε ο Κιπτσόγκε που εισέπραξε 55.000 δολάρια για τη νίκη του ενώ με τον Κιτάτα θα μοιραστεί 100.000 δολάρια που ήταν το μπόνους για όλους όσοι τερματίσουν κάτω από 2:05:00. Και όμως ο Κιπτσόγκε δε βρίσκει λόγο για να κάνει… πάρτι. «Όταν αποδίδεις καλά, σέβεσαι τη νίκη σου και την απολαμβάνεις με την οικογένεια και τους συνεργάτες σου. Δε νομίζω να κάνω πάρτι και να πανηγυρίσω. Έχω γιορτάσει τη νίκη μου στο Λονδίνο με το να εμπνέω πολύ κόσμο» τόνισε ο 33χρονος Κενυάτης.
Ο Κιτάτα, εκτός από το έξτρα μπόνους των 50.000 δολαρίων θα εισπράξει και 30.000 δολάρια για τη δεύτερη θέση. Όσον αφορά τον Φάρα, ήταν η μεγάλη ατραξιόν για τους Βρετανούς. Ακόμα και για τους δρομείς που σταματούσαν για να τον τραβήξουν βίντεο ή φωτογραφία! Μιλώντας ο ίδιος για τη σύγκριση με τα 5αρια και τα 10αρια που έκανε εντός σταδίου τόνισε: «Ο πόνος είναι πολύ μεγαλύτερος. Κατάφερα όμως να μείνω κοντά στους πρώτους και να τελειώσω με ατομικό ρεκόρ» δήλωσε και συμπλήρωσε πως δε μετάνιωσε που ακολούθησε το ρυθμό του Κιπτσόγκε: «Ο Έλιουντ ειναι σπουδαίος μαραθωνοδρόμος και έχει μεγάλη εμπειρία. Σήμερα έπρεπε να το αντιμετωπίσεις σαν… άντρας και να παλέψεις ως τέτοιος ή να μεέινει πίσω και να το μετανιώσεις αργότερα. Πήγα σε μάχη και κατάφερα να το παλέψω».
Τί θα ακολουθήσει για τον Κιπτσόγκε; Το παγκόσμιο ρεκόρ παραμένει ο μεγάλος του στόχος και δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του χρόνου να ξανατρέξει σε κάποιο μαραθώνιο για να το καταρρίψει. Πιθανότατα στο Βερολίνο. «Στην πατρίδα μου λέμε πως κάθε φορά πρέπει να επιλέγεις ένα λαγό για να κυνηγάς, διαφορετικά θα καταλήξεις να μην πιάσεις κανένα. Προς το παρόν δεν έχω κάποιο πλάνο. Το μήνυμα μου όμως είναι το εξής: Κανένας άνθρωπος δεν έχει όρια…».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/