Connect with us

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

«Ο κόσμος θέλει θέαμα»

Published

on

Μία συζήτηση για πολύ χάντμπολ, με τον προπονητή του ΠΑΟΚ, Νίκο Γεωργιάδη.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Σε λίγες μέρες ο Νίκος Γεωργιάδης συμπληρώνει ένα χρόνο στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ. Το καλοκαίρι η ομάδα του ενισχύθηκε και μετά από δέκα αγωνιστικές βρίσκεται στη δεύτερη θέση και ο ΠΑΟΚ είναι ένας εκ των διεκδικητών του τίτλου.

Ο σαραντάχρονος τεχνικός βρίσκεται σχεδόν τριάντα χρόνια μέσα στο άθλημα ως παίκτης του ΓΑΣ Κιλκίς και την τελευταία δεκαετία ως προπονητής. Έχει ζήσει τα πάνω και τα κάτω του ελληνικού χάντμπολ, αν μη τι άλλο μπορεί να κρίνει πράγματα και καταστάσεις.

Στην κουβέντα με το Sportsfeed.gr μίλησε για αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά θέματα και μοιράστηκε την οπτική του γωνία για το άθλημα.

Μέχρι τώρα το πρωτάθλημα κυλάει όπως το περιμένατε;
«Αναφορικά με κάποιες ομάδες ναι, με κάποιες άλλες όχι. Ο Διομήδης έχει φόρα από πέρσι και μία καλή βάση. Δεν περίμενα να κέρδιζε εμάς με τον τρόπο που μας κέρδισε, ή τόσο εύκολα την ΑΕΚ. Επίσης, δεν περίμενα ότι ο Ποσειδών Λουτρακίου θα έχει χάσει ένα μέρος από τη δυναμική που απέκτησε πέρσι, δεν περίμενα ότι η ΑΕΚ θα ήταν τόσο δυνατή. Όλοι περιμέναμε ότι η Δράμα δεν θα ήταν τόσο ανταγωνιστική, όπως και φαίνεται μέχρι τώρα, ενώ αντιθέτως πίστευα ότι το Κιλκίς θα μπορούσε να έχει τους βαθμούς που πήρε».

Για τον ΠΑΟΚ είχατε πει ότι από την αρχή της χρονιάς η ομάδα χρειάζεται πίστωση χρόνου. Αποδίδει ο χρόνος που περνά;
«Ναι όσο περνάει ο καιρός η ομάδα γίνεται καλύτερη. Αυτό το βλέπουμε προπόνηση με προπόνηση, παιχνίδι με παιχνίδι και θα γίνει ακόμη καλύτερη μέσα από τα δύσκολα ματς που έχουμε μπροστά μας, όπως στο Άργος ή στην Αθήνα. Είναι σημαντικό ότι περάσαμε νικηφόρα από το Λουτράκι και τη Βέροια, αυτό μας έκανε καλό. Συνεχώς η ομάδα μπορεί να βελτιώνεται, υπάρχουν αυτά τα περιθώρια. Δίπλα στους έμπειρους παίκτες υπάρχουν νέοι, με κίνητρο διάθεση για δουλειά και γενικώς προσθέτουμε συνέχεια πράγματα στο παιχνίδι μας».

Στα δύο ντέρμπι που έδωσε ο ΠΑΟΚ στον πρώτο γύρο με Διομήδη και ΑΕΚ δεν κατόρθωσε να νικήσει. Αυτό είναι θέμα αυτοπεποίθησης με δεδομένο ότι στατιστικά τα τελευταία δύο χρόνια ο ΠΑΟΚ δεν έχει κερδίσει σε ντέρμπι;
« Εγώ είμαι προπονητής και δεν κοιτάω αυτού του τύπου τα στατιστικά. Σε ένα ντέρμπι βλέπω δύο ομάδες που μπαίνουν μέσα στο γήπεδο να παίξουν. Κάθε παιχνίδι δεν έχει σχέση με το προηγούμενο. Στο ματς με τον Διομήδη ο αντίπαλος ήταν πιο έτοιμος από εμάς. Δεν έχει σχέση ότι χάναμε στα περσινά ντέρμπι. Με την ΑΕΚ, αγχωθήκαμε και δεν μας πήγε το παιχνίδι καλά. Ότι πήραμε βαθμό στο τέλος του ματς, για μένα είναι θετικό».

Πρόσφατα ο Γιάννης Αρβανίτης είχε πει ότι το ελληνικό χάντμπολ κυνηγάει τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Πριν λίγες εβδομάδες, εκφράσατε έντονα παράπονα για τη διαιτησία. Ως προπονητής του ΠΑΟΚ βιώνετε ότι υπάρχει κυνηγητό;
«Δεν θέλω να μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία και στο σκεπτικό ότι ένας μεγάλος σύλλογος γενικά για τον ελληνικό αθλητισμό, ενοχλεί κάποιους. Δεν θέλω η ομάδα μου να το σκέφτεται έτσι. Δεν μας κυνηγούν φαντάσματα, πιστεύω ότι αν είσαι καλός μέσα στο γήπεδο κερδίζεις. Απλώς διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν το παιχνίδι θα πρέπει να μπουν σε μία άλλη λογική. Δεν αισθάνομαι ότι όλο αυτό είναι απέναντι στον ΠΑΟΚ. Αισθάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν στο ελληνικό χάντμπολ».

Είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα;
«Σίγουρα κάποια πράγματα μπορούν να λυθούν τώρα. Δεν είναι δική μου δουλειά να πάρω αποφάσεις. Εγώ από τη σκοπιά μου βλέπω τα πράγματα και τα ερμηνεύω».

Μία ερώτηση αγωνιστικού ενδιαφέροντος. Σε δέκα αγωνιστικές επτά φορές έχουν αναδειχθεί MVP τερματοφύλακες. Έχουμε φτιάξει σχολή ή είναι το επίπεδο τόσο χαμηλό;
«Το επίπεδο ποιοτικά δεν είναι στα καλύτερα του και αυτό είναι ένα ενδεικτικό. Τα περισσότερα παιχνίδια έχουν μικρά σκορ, είναι πολύ κλειστά με προσεγμένες αμυντικές τακτικές και αυτό κάνει τους τερματοφύλακες να ξεχωρίζουν. Για μένα δεν είναι καλό ότι δεν ξεχωρίζουν επιθετικά κάποιοι παίκτες ως πολυτιμότεροι. Πρέπει να μας απασχολήσει αυτό. Χρειάζεται να δώσουμε λίγο περισσότερο θέαμα στον κόσμο που έρχεται και μας βλέπει. Το άθλημά μας είναι εντυπωσιακό όταν μέσα στο παιχνίδι υπάρχει φαντασία και όχι μόνο σκοπιμότητα».

Με την εικόνα που παρουσιάζουν μέχρι τώρα οι ομάδες, Διομήδης και ΠΑΟΚ θα είναι οι διεκδικητές του τίτλου;
«Έχει πολύ δρόμο ακόμη και θα έχουν μεγάλη σημασία οι διασταυρώσεις στα πλέι οφ. Σίγουρα ο Διομήδης έχει τον πρώτο λόγο για να πάρει την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο. Από εκεί και πέρα, τα ζευγάρια των πλέι οφ τα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι ο ΠΑΟΚ και ο Διομήδης έχουν μία παραπάνω δυναμική. Η ΑΕΚ ταλαιπωρείται από προβλήματα και αν βρει το δρόμο της τότε θα παραμείνει μέσα στο παιχνίδι. Από εκεί και πέρα, ο Φίλιππος, ο Ποσειδώνας και ίσως μία ακόμη ομάδα θα προσπαθήσουν μέχρι το τέλος να μπουν στην τετράδα. Εμείς πρέπει να περάσουμε πολλά εμπόδια για να φτάσουμε στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος».

Ποιες άλλες προτεραιότητες θα βάζατε για τη βελτίωση του πρωταθλήματος;
«Λείπουν αρκετά πράγματα και δεν φταίει μόνο το άθλημά μας. Το ότι οι ομάδες στην Αθήνα έχουν προβλήματά με τα γήπεδα που χρησιμοποιούν επηρεάζει ακόμη και το πρωτάθλημα. Όταν μια ομάδα βγαίνει από τον προγραμματισμό της, παίζει σε όποιες μέρες και όποιες ώρες βρει, ακόμη και νωρίς το μεσημέρι ή αργά το βράδυ, τότε το πρωτάθλημα χάνει ένα κομμάτι από τη φερεγγυότητά του. Επίσης πολλές ομάδες αντιμετωπίζουν θέματα επιβίωσης και όχι εξέλιξης. Και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Ο καθένας από τη δική του πλευρά προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ένα θετικό, πάντως, είναι ότι όλο και περισσότερες ομάδες αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να επενδύουν στις υποδομές τους».

Πράγματι υπάρχει θέμα επιβίωσης ομάδων. Το γεγονός ότι το ελληνικό πρωτάθλημα περιλαμβάνεται στις επιλογές των στοιχηματικών εταιριών και γίνεται τζόγος πάνω σε αυτό, μήπως το κάνει πιο ευάλωτο;
«Ένας μεγάλος του αθλητισμού είχε πει ότι το πρόβλημα στον αθλητισμό δεν είναι το ντόπινγκ, αλλά το betting. Αυτό υπάρχει στη ζωή μας, πρέπει να ζήσουμε με αυτό και νομίζω ότι θα πρέπει το καλό να κερδίσει το κακό. Γενικά νομίζω ότι είμαστε πολύ καχύποπτοι και αυτό είναι κακό, πηγαίνουμε στο άλλο άκρο. Ας χαλαρώσουμε λίγο, νομίζω ότι το θέμα απασχολεί υπερβολικά το πρωτάθλημά μας και μέσα από αυτή τη διαδικασία επηρεάζονται άνθρωποι, καταστάσεις και σκέψεις. Ας είμαστε λίγο πιο αγνοί στις σκέψεις μας και ξεκάθαροι στα πράγματα που κάνουμε για να προστατέψουμε όσο περισσότερο μπορούμε το άθλημα που υπηρετούμε».

Το μέλλον πώς το βλέπετε, με δεδομένο ότι φαίνεται πως υπάρχει μία καλή φουρνιά νεαρών αθλητών που απαρτίζουν σήμερα την Εθνική νέων και στοχεύουν σε πρόκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα
«Το ελληνικό χάντμπολ στις μικρές ηλικίες έχει περισσότερες διακρίσεις απ’ ότι σε επίπεδο ανδρών. Τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση το παγκόσμιο πρωτάθλημα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, δεν έχουμε πάρει κάποια πρόκριση σε τελική φάση και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην Εθνική ανδρών. Είναι καλή αυτή η ομάδα και μπορεί να πάρει την πρόκριση για το παγκόσμιο. Θα είναι καλό για το ελληνικό χάντμπολ. Θυμηθείτε ότι οι επιτυχίες του 2004 και του 2005 ήταν από φουρνιές αθλητών που είχαν διακριθεί σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις μικρότερων ηλικιών. Εκεί στηρίχθηκε η Εθνική ομάδα του 2004».

Πέρα από την ευθύνη του ΠΑΟΚ, έχετε ρόλο και στην ανάπτυξη του ελληνικού χάντμπολ ως ομοσπονδιακός. Πώς λειτουργεί σήμερα η ανάπτυξη;
« Η ανάπτυξη σήμερα στηρίζεται πάρα πολύ σε ένα σημαντικό αριθμό προπονητών που ασχολούνται με το αντικείμενο. Νομίζω ότι αυτό δίνει μία δυναμική που άλλα αθλήματα δεν την έχουν. Δουλεύουμε ανά γεωγραφικές περιοχές. Η συνεργασία με τα σωματεία είναι απαραίτηση, άλλωστε εκεί πρέπει να γίνεται η δουλειά. Η ανάπτυξη γίνεται μέσα από τα σωματεία, δεν μπορεί να γίνει μέσα από την ομοσπονδία. Ο ρόλος μας είναι να βοηθούμε τους σωματειακούς προπονητές, να παρέχουμε εκπαιδευτική ενημέρωση και να τους δώσουμε εφόδια για να δουλέψουν όσο καλύτερα μπορούν. Να δημιουργήσουμε πυρήνες, εκεί που δεν υπάρχουν».

Σήμερα τα σωματεία δουλεύουν καλύτερα απ’ ότι πριν 4-5 χρόνια;
«Δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Υπάρχουν σωματεία που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια και κάνουν καλή δουλειά. Έχουμε καταλάβει μεν ότι η ανάπτυξη και οι υποδομές δίνουν υγεία σε ένα σύλλογο, αλλά υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Πριν πέντε χρόνια υπήρχαν περισσότερα χρήματα και στα σωματεία και στις οικογένειες. Σήμερα μία οικογένεια το σκέφτεται να στείλει το παιδί στον αθλητισμό, λόγω περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων. Ο αθλητισμός, όπως έχει δομηθεί στηρίζεται πάνω στον γονέα, σε όλα τα σπορ. Όταν ο γονιός δεν είναι καλά οικονομικά, αυτόματα επηρεάζεται και ο αθλητισμός. Παρ’ όλα αυτά ο αθλητισμός είναι πρέπει να θεωρείται μία διέξοδος για το παιδί, ειδικά στις εποχές που ζούμε, όπου η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Αντιμετωπίζουμε κρίση αξιών και πρέπει μέσα μας να αναπροσαρμόσουμε τις προτεραιότητές μας».

IMG_1983 copy

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/