Connect with us

INTERVIEW

Ο μαχητής των δρόμων

Published

on

Πολλοί τους χαρακτηρίζουν ως τους πιο… τρελούς από τους αθλητές του στίβου. Η αλήθεια είναι πως μία δόση τρέλας για να ασχοληθείς με το βάδην, τη χρειάζεσαι. Ο πιο καλός… τρελός της Ελλάδας, είναι ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ.

συνέντευξη Ελεονώρα Ρωσιάδου
[email protected]
φωτογραφίες Κώστας Αμοιρίδης
[email protected] follow me @amiridiskostas
[email protected]

Τον τελευταίο χρόνο, βαδιστές από ολόκληρο των πλανήτη κάνουν τη μία κορυφαία επίδοση πίσω από την άλλη. Πάγκοσμια ρεκόρ αλλάζουν… πόδια πριν ακόμα η IAAF προλάβει να τα κατακυρώσει και ο κόσμος αρχίζει να μαθαίνει για τα καλά τα ονόματα αυτών των αθλητών. Από αυτό το… πάρτι δε θα μπορούσε να απουσιάζει η Ελλάδα.
Πριν λίγες μέρες στο Λουγκάνο της Ελβετίας, με μία εξαιρετική κούρσα στα 20.000χλμ. βάδην και με χρόνο 1:22:43, ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ τσέκαρε το εισιτήριο του για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πεκίνου με επίδοση σχεδόν ένα λεπτό ταχύτερη από τα όριο (1:23:30) και πολύ κοντά στο πανελλήνιο ρεκόρ (1:21:12).
Από το Φεβρουάριο που μας πέρασε είναι ξανά κάτοχος πανελληνίου ρεκόρ στα 5.000μ. βάδην κλειστού στίβου ξεπερνώντας τον εαυτό του και σπάζοντας το προηγούμενο από τον περσινό Φεβρουάριο στο ίδιο αντίστοιχο πρωτάθλημα στο ΣΕΦ. Αγώνας και υπέρβαση για τον πρωταθλητή μας και φαίνεται πως την απόσταση Καρδίτσα Αθήνα όπου πηγαινοέρχεται για δουλείες την έχει με βάδην για ζέσταμα. Ο ίδιος μέσα από τις αδιάκοπες και επίπονες προσπάθειες που καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια, σε αυτό το τόσο μοναχικό αγώνισμα με τις αντίξοες πολλές φορές καιρικές συνθήκες και το χρόνο σαν αντίπαλο, φαίνεται να έχει ένα λαμπρό μέλλον με πολλές διεθνείς διακρίσεις τόσο στα 20.000μ όσο και στα 50.000μ. βάδην. Να μην ξεχνάμε ότι το βάδην είναι από τα αγωνίσματα του στίβου που μας έχουν χαρίσει χρυσό Ολυμπικό μετάλλιο στα 20χλμ. με την Αθανασία Τσουμελέκα. Την Κυριακή 29 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το φετινό πανελλήνιο πρωτάθλημα στα Μέγαρα. Ακόμα μία μάχη για το μαχητή Αλέξανδρο Παπαμιχαήλ.

Γιατί επέλεξες το βάδην;
Κατά κάποιο τρόπο το βάδην επέλεξε εμένα και όχι εγώ εκείνο. Θυμάμαι πριν από 13 χρόνια τον πρώην προπονητή μου να επιμένει να ασχοληθώ με αυτό το αγώνισμα. Έβλεπε τις επιδόσεις μου στην αντοχή και την ημιαντοχή και με πίεζε να πω το «ναι» στο βάδην. Τελικά τα κατάφερε και με μόλις τρεις μήνες προπόνηση κατάφερα να κερδίσω το πρώτο μου πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για εσένα μέσα από αυτό;
Ηθικά, νιώθω κερδισμένος από το βάδην. Υλικά… άστο καλύτερα. Έχω τελειώσει το τμήμα φυσικής αγωγής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και παρά τις επιτυχίες μου στον αθλητισμό, είμαι και εγώ ένας από τους διακριθέντες αδιόριστους αθλητές.

Τι κίνητρο θα έδινες σε κάποιον για να ασχοληθεί με το άθλημα;
Το κίνητρο σε κάθε άθλημα, πέρα από τη σωματική υγεία που προσφέρει, είναι ο πρωταθλητισμός. Απαιτεί ωστόσο πολλές θυσίες χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο όφελος. Για να αποφασίσει ένα παιδί να ασχοληθεί σοβαρά με το βάδην και τον πρωταθλητισμό θα πρέπει να το αγαπήσει πραγματικά και μόνο έτσι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη σκληρή καθημερινότητα.

Αν μπορούσες ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα άλλαζες στον ελληνικό κλασσικό αθλητισμό για να τον βελτιώσεις;
Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται… πίσω σε θέματα στίβου και κυρίως στα αγωνίσματα μεγάλων αποστάσεων. Μιλώντας για το βάδην, θα σας πω, πως ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη αγώνων στη χώρα μας. Έτσι αναγκαζόμαστε να αναζητούμε τρόπους για να αγωνιστούμε σε διάφορα μίτινγκ στο εξωτερικό. Είναι μια δύσκολη κατάσταση καθώς δεν υπάρχουν χορηγοί για να μας καλύπτουν τα έξοδα. Δυστυχώς το βάδην στην Ελλάδ δεν έχει την προβολή που του αξίζει και ο μοναδικός άνθρωπος που προσπαθεί για το καλό του αγωνίσματος, είναι ο προπονητής του, Ναπολέων Κεφαλόπουλος.

Περιέγραψε μας τις διαδικασίες της προπόνησης ενός αθλητή του βάδην και πως προετοιμάζεσαι σωματικά και πνευματικά πριν από τις προπονήσεις και τους αγώνες σου;
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Το πρόγραμμα μου είναι γεμάτο πολλά… χιλιόμετρα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς ρεπό ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Το δυσκολότερο κομμάτι είναι ο μοναχικός δρόμος της προπόνησης. Σε ότι αφορά στην προετοιμασία μου πριν τους αγώνες, δεν αλλάζουν πολλά πράγματα στο… μαρτύριο. Η μόνη αλλαγή είναι κάποιες επιπλέον ώρες ξεκούρασης.

Πρόσφατα δήλωσες στο Sportsfeed «Κανένα μαγικό φίλτρο και καμία μαγική σκόνη. Κανείς δε θα σε σπρώξει. Κανείς δε θα το κάνει για σένα. Μόνο ένα αποφασισμένο πόδι, μπροστά από το άλλο #Πεκίνο 2015» Τι σκέφτεσαι όταν αγωνίζεσαι στα 20.000μ. και 50.000μ. και τί λες στον εαυτό σου για να συνεχίσει στις δύσκολες στιγμές της υπερπροσπάθειας;
Σκέφτομαι ακριβώς αυτό που σας δήλωσα. Πρέπει να είσαι προσηλωμένος και αφοσιωμένος σε αυτό που κάνεις για να κατακτήσεις το στόχο σου.

Πόσα ζευγάρια παπούτσια λιώνεις μέσα σε ένα χρόνο;
Πολλά! Χρειάζομαι τουλαχιστον ένα ζευγάρι το μήνα. Adidas adios, σε περίπτωση που θέλετε να μου κάνετε ένα δώρο.

Επόμενος στόχος το πανελλήνιο πρωτάθλημα την Κυριακή στις 29 Μαρτίου, τι να σου ευχηθούμε;
Να μου ευχηθείτε καλή επιτυχία.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/