Connect with us

TOP

Ο μοναχικός δρόμος του Πειρατή

Published

on

Στις 14 Φεβρουαρίου 2004 ο κόσμος της ποδηλασίας έχασε έναν εξαιρετικά ταλαντούχο αλλά και εξαιρετικά αμφιλεγόμενο αθλητή. Πριν από 13 χρόνια, σε ηλικία 34 ετών, ο Μάρκο Παντάνι βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Ρίμινι δίπλα σε ασυνάρτητες σημειώσεις και κουτιά φαρμάκων.

του Στέφανου Σουλιώτη  [email protected] 

Στη σημερινή εποχή τα πάντα στον κόσμο της ποδηλασίας προκύπτουν μετά από διεξοδική μελέτη και ανάλυση στατιστικών. Ένας αθλητής θα επιτεθεί μόνο αν ο μίνι υπολογιστής που έχει στο ποδήλατό του, του υπαγορεύσει πως μπορεί σωματικά να αντεπεξέλθει και μόνο αν όλοι οι αριθμοί συνηγορούν προς πρέπει να κάνει μια τέτοια ενέργεια. Σε εποχές που οι πρωτοκλασάτοι αθλητές αμείβονται πλούσια και δεσμεύονται με συμβόλαια δεν υπάρχει χώρος για ένστικτο, πάθος ή αυθορμητισμό.
Ο Μάρκο Παντάνι ήταν ο τελευταίος μια γενιάς αθλητών που έκανε ποδήλατο επειδή του άρεσε να μην υπακούει κανέναν, να φτάνει στα άκρα, να δοκιμάζει τον εαυτό του στις πιο δύσκολες και επίπονες ανηφόρες αντιμετωπίζοντας τους αντιπάλους τους αλλά κυρίως τους προσωπικούς του δαίμονες. Το 1998 έγινε ο έβδομος ποδηλάτης που νίκησε σε Γύρο Ιταλίας και Γαλλίας. Πέρασαν 20 χρόνια και κανείς δε μπόρεσε να το επαναλάβει. Ο Παντάνι ζούσε πάντα σε έναν δικό του απόμακρο και αυτοκαταστροφικό κόσμο.
Από «ελεφαντάκι» που ήταν το παρατσούκλι του λόγω των πεταχτών αυτιών του, γρήγορα μετατράπηκε σε πειρατής. Με κύρια χαρακτηριστικά τη μπαντάνα στο κεφάλι του και το σκουλαρίκι-κρίκο κατάφερνε να δίνει ζωή με τις επιθέσεις τους σε κάθε αγώνα που έπαιρνε μέρος. Η στιγμή που τον σημάδεψε ήταν η αποβολή από τον Γύρο της Ιταλίας του 1999. Ο αιματοκρίτης του ήταν εξαιρετικά υψηλός, το οποίο αποτελούσε ένδειξη για χρήση παράνομων ουσιών. Αρκετά χρόνια αργότερα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο έκαναν λόγο μέχρι και για εμπλοκή ιταλικών συμμοριών που ήθελαν να μείνει εκτός Γύρου ο Παντάνι ώστε να μην αναγκαστούν να πληρώσουν χρήματα στα παράνομα στοιχήματα που είχαν πονταριστεί υπέρ του Ιταλού. Ο Παντάνι βυθίστηκε ακόμα περισσότερο σε έναν σκοτεινό κόσμο ναρκωτικών και αλκοόλ Η φήμη του άρχιζε να αμαυρώνεται, ενώ και ο ίδιος κάθε άλλο παρά προσπαθούσε να αλλάξει την κατάσταση. Τα ατυχήματα που προκαλούσε με το αυτοκίνητο ήταν συνηθισμένο φαινόμενο, όπως και οι φασαρίες που προκαλούσε σε νυχτερινά μαγαζιά που διασκέδαζε. Η νοσηλεία του σε ιδιωτική κλινική αποτοξίνωσης και αντιμετώπισης της κατάθλιψης δε μπόρεσε να βάλει τέλος στους εφιάλτες του.
Στις 14 Φεβρουαρίου 2004 γράφτηκε ο επίλογος της πολυτάραχης ζωής του Πειρατή. Βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου του Ρίμινι δίπλα σε ασυνάρτητα χειρόγραφα σημειώματα και κουτιά φαρμάκων. Αιτία θανάτου το εγκεφαλικό οίδημα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή. Η οικογένειά του αρνήθηκε να δεχθεί πως επρόκειτο για αυτοκτονία. Το καλοκαίρι του 2014 ο φάκελος «Παντάνι» άνοιξε καθώς ο δικηγόρος της οικογένειας υποστήριξε πως ο ποδηλάτης εξαναγκάστηκε να καταπιεί υπερβολική ποσότητα ναρκωτικών από δύο ανθρώπους που μπήκαν στο δωμάτιό του. Στη συνέχεια όμως δεν υπήρχε κάποια εξέλιξη στην υπόθεση. Σήμερα υπάρχουν αρκετά μνημεία στα ιταλικά βουνά από τα οποία περνάει ο Γύρος, ενώ κάθε χρόνοςδιοργανώνεται αγώνας με εκκίνηση τη γενέτειρα του Παντάνι, το Τσεζενάτικο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/