Connect with us

TOP

Ο νικητής-εξαίρεση του κανόνα

Published

on

Η ποδηλασία είναι απρόβλεπτο άθλημα αλλά σε έναν αγώνα υπάρχουν παντα φαβορί και αουτσάιντερ. Με 102 νίκες λιγότερες από τον Τομ Μπούνεν που άφησε στη δεύτερη θέση δεν έβαζες το χέρι σου στη φωτιά πως ο Μάθιου Χέιμαν θα νικούσε στο Παρίσι-Ρουμπέ.

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Το Eurosport κάλυψε τηλεοπτικά την Κυριακή ολόκληρο το Παρίσι-Ρουμπέ. Σε αντίθεση με ο,τι συμβαίνει τις περισσότερες φορές που οι μεταδόσεις ξεκινάνε όταν ο αγώνας βρίσκεται στα μισά του, το αθλητικό κανάλι έδειξε λεπτό προς λεπτό όλη την εξάωρη εξέλιξη του πιο φημισμένου μονοήμερου ποδηλατικού αγώνα. Και το πιο εντυπωσιακό δεν ήταν αυτό. Το αξιοθαύμαστο συνέβη 257,5χλμ. μετά την εκκίνηση όταν πρώτος τη γραμμή του τερματισμού πέρασε ο Μάθιου Χέιμαν για να γίνει μόλις ο δεύτερος Αυστραλός και μη Ευρωπαίος που νικάει στο Ρουμπέ. Ναι, στον αθλητισμό συμβαίνουν εκπλήξεις αλλά κανείς δεν περίμενε πως ο αθλητής της Ορίκα, που σε εννέα ημέρες πατάει τα 38, θα σημείωνε μόλις την όγδοη επαγγελματική του νίκη αφήνοντας δεύτερο στο σπριντ τον Τομ Μπούνεν που μετράει 109!
«Ξέχνα τους κλασικούς της άνοιξης. Δεν προλαβαίνει να τους τρέξεις», είχαν πει οι γιατροί στον Χέιμαν στις 27 Φεβρουαρίου όταν έσπασε το δεξί του χέρι στον βελγικό αγώνα Όμλοπ Χετ Νιούσμπλαντ και εκείνος βάλθηκε να τους διαψεύσει. Ξεκίνησε τρίωρες καθημερινές προπονήσεις στο σπίτι του ώστε να είναι έτοιμος τον Απρίλιο και να τρέξει τον αγαπημένο του αγώνα – το Παρίσι Ρουμπέ. Επέστρεψε στην αγωνιστική δράση μόλις το περασμένο σαββατοκύριακο τρέχοντας σε αγώνες στην Ισπανία όπου στον έναν κατέλαβε την 76η και στον δεύτερο την 103η θέση. Η καλύτερη φετινή του εμφάνιση ήταν η 28η θέση τον Ιανουάριο στον «Κέιντελ Έβανς». Ο Χέιμαν πήρε την Κυριακή θέση στην αφετηρία της «Κόλασης του Βορρά» για 16η φορά στην καριέρα του. Από όλο το πελοτόν που συμμετείχε στην 114η έκδοση, ήταν ο ποδηλάτης με τις περισσότερες συμμετοχές στον συγκεκριμένο αγώνα και από τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Είχε τερματίσει δύο φορές στη δεκάδα. Το καλύτερο πλασάρισμα ήταν το 2012 με την όγδοη θέση. Λαμβάνοντας υπόψη ποιους αθλητές είχε δίπλα του στο ξεκόλλημα της ημέρας, ο Χέιμαν είχε τις λιγότερες πιθανότητες να νικήσει. Για την ακρίβεια δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος. Μόλις κατέβηκε από το ποδήλατο κοίταζε αμήχανα δεξιά αριστερά χωρίς να πολυκατάλαβενε τι συνέβη. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα θα ξεσπούσε σε κλάματα. «Το μόνο που νιώθω αυτή τη στιγμή είναι αμφιβολία. Είναι τελείως σουρεαλιστικό όλο αυτό!», είπε μετά την απονομή. Η νίκη του Χέιμαν είναι από μόνη της σημαντική έτσι και αλλιώς. Αυτό που την κάνει ακόμα μεγαλύτερη είναι πως ο Αυστραλός δεν είναι από τα δυνατά χαρτιά της ομάδας. Ο βετεράνος Χέιμαν έχει το ρόλο βοηθού. Δουλειά του είναι να προστατεύει τους αρχηγούς της ομάδας και να βγάζει σε ιδανική θέση τους σπρίντερ συναθλητές του. Ο Χέιμαν ήταν από τους πιο αντισυμβατικούς νικητές του Παρίσι-Ρουμπέ καταρρίπτοντας μύθους: πως δε μπορείς να κερδίσεις σημαντική διοργάνωση στα 37 σου έχοντας μόλις δύο ταπεινούς αγώνες στα πόδια σου μετά από αποχή σαράντα ημερών και πως δε γίνεται να νικήσεις σε σπριντ αν δεν είσαι καθαρόαιμος σπρίντερ. Στην 16η του χρονιά στην επαγγελματική ποδηλασία ο Χέιμαν απέδειξε πως όλα γίνονται. «Σήμερα νιώθω σα να είναι Χριστούγεννα, να γιορτάζω γενέθλια και να έχω επέτειο γάμου. Όλα μαζί! Είμαι η απόδειξη πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα», σημείωσε ο Χέιμαν.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/