Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ο προπονητής από τη Ρουάντα που μετέτρεψε ένα βοσκό σε κάτοχο παγκόσμιου ρεκόρ

Published

on

Ο Κέλβιν Κίπτουμ είναι αυτή τη στιγμή στο παγκόσμιο επίκεντρο, όχι μόνο του στίβου, αλλά ολόκληρου του (πραγματικού) αθλητισμού χάρη στο απίθανο κατόρθωμά του (κατάρριψη παγκόσμιου ρεκόρ στο μαραθώνιο με 2:00:35), που έφερε τον άνθρωπο ακόμα πιο κοντά στο φράγμα των δύο ωρών. Ποιος όμως είναι αυτός που έφερε τον 23χρονο Κενυάτη όλο και πιο κοντά στα ανθρώπινα όρια;

του Γιώργου Κατσαρού
[email protected]

Το όνομα του Ζερβές Χακιζιμάνα είναι γνωστό στους σκληροπυρηνικούς του μαραθωνίου. Ο 36χρονος πρώην δρομέας από τη Ρουάντα, είναι αυτός που ανακάλυψε και προπονεί τον Κίπτουμ που κάθε φορά που τρέχει μαραθώνιο. γράφει ιστορία.
Ο Χακιζιμάνα για πολλά χρόνια προπονούνταν στην Κένυα και κάποια στιγμή γνώρισε τον Κίπτουμ στο χωριό του. Ήταν το 2013, όταν ο Κίπτουμ ήταν ακόμα 13 ετών και πρόσεχε τα πρόβατα και τις κατσίκες της οικογένειας του στο Τσεπκόριο. Κάποια μέρα, γυρνώντας από τη βοσκή, είδε το γκρουπ του Χακιζιμάνα να κάνει προπόνηση περνώντας από το χωριό του και αποφάσισε να τρέξει μαζί τους.
Ήταν ένα πολύ αδύνατο παιδί που έτρεχε ξυπόλυτο δίπλα σε ελίτ δρομείς παγκοσμίου επιπέδου. Μέρα με την ημέρα, η παρουσία του Κίπτουμ έγινε συνήθεια για τον Χακιζιμάνα που διέκρινε στο παιδί από το Τσεπκόριο έναν μελλοντικό μαραθωνοδρόμο παγκοσμίου επιπέδου και δεν έπεσε έξω.
Το 2016, ο Χακιζιμάνα εκκίνησε τον πρώτο μαραθώνιο της καριέρα του που έμελλε να είναι και ο τελευταίος και μάλιστα δίχως να καταφέρει να τερματίσει. Κλασικός στιπλίστας (έχει το εθνικό ρεκόρ Ρουάντας με 8:39.27) έτρεξε αρκετούς ημιμαραθώνιους (ατομικό ρεκόρ 1:02:43) αλλά μαραθώνιο ολόκληρο κανέναν!
Την επόμενη χρονιά, σε ηλικία 30 ετών αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την προπονητική και το 2020 ξέμεινε στην Κένυα εξαιτίας του κορονοϊού καθώς απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.
Τότε ήταν που άρχισε να τρέχει με τον Κέλβιν Κίπτουμ και ξεκίνησαν τα… θαύματα.
Ένα χρόνο πρίν (2019) ο Κίπτουμ μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων έτρεξε δύο ημιμαραθώνιος. Στην Κοπεγχάγη (Δανία) 1:00:48 και στο Μπελφρό (Γαλλία) 59:53. Ο κορονοϊός τον εγκλώβισε και αυτόν στην Κένυα. «Ξέμεινα εκεί και ξεκίνησα να τον προπονώ μέσα στο δάσος. Τρέχαμε μαζί και ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησε το πρόγραμμα για το μαραθώνιο» αναφέρει ο Χακιζιμάνα για τον Κίπτουμ με τον οποίο ακόμα συνεννοείται με ποικίλους τρόπους. «Μιλάμε περισσότερο στα σουαχίλι και λίγο στα αγγλικά. Με καταλαβαίνει και στα γαλλικά και λίγο στη γλώσσα της Ρουάντα».

«Να χαλαρώσουμε την προπόνηση για να μην.. .καεί»

Ο Χακιζιμάνα φρόντισε γρήγορα να προσγειώσει τον Κίπτουμ. Αμέσως μετά τον αγώνα του Σικάγο μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο προπονητής του τρομερού Κενυάτη τόνισε ότι πρέπει να χαλαρώσει την προπόνηση του γιατί φοβάται πως μπορεί να του μειώσει τη διάρκεια της καριέρας του. «Είναι πολύ δυνατός. Κάνει πολύ σωστά την προπόνηση του και αυτή τη στιγμή είναι στα καλύτερα του. Φοβάμαι μόνο μήπως τραυματιστεί. Προπονείται πολύ και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες τραυματισμού. Του πρότεινα να κατεβάσουμε τους ρυθμούς, αλλά αρνήθηκε. Του είπα ότι σε πέντε χρόνια θα έχει… τελειώσει και ότι πρέπει να ρίξουμε τους ρυθμούς για να έχει διάρκεια η καριέρα του».
Τι εννοεί ο Χακιζιμάνα όταν λέει να ρίξουν τους ρυθμούς; «Κάθε εβδομάδα, ο Έλιουντ Κιπτσόγκε κάνει μεταξύ 180 και 220 χιλιόμετρα προπόνησης. Ο Κέλβιν κάνει 250 με 280 χιλιόμετρα και καμία φορά ξεπερνάμε και τα 300! Όλο αυτό είναι μια περιπέτεια. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το μαραθώνιο του Λονδίνου, για τρεις εβδομάδες έτρεχε περισσότερα από 300 χιλιόμετρα. Δουλεύει πολύ στην αντοχή και όταν προπονείται είναι πολύ δυνατός».
Αναφερόμενος στο προπονητικό πρόγραμμα που ακολουθεί, ο Χακιζιμάνα σημείωσε ότι η διάρκεια του είναι τέσσερις μήνες ξεκινώντας με 900 χιλιόμετρα τον πρώτο μήνα και προπόνηση δύναμης. «Το δεύτερο μήνα τρέχουμε 280 με 300 χιλιόμετρα την εβδομάδα και τον τελευταίο μήνα ρίχνουμε την ένταση για να είμαστε ξεκούραστοι πριν από τον αγώνα. Δεν υπάρχει εβδομαδιαία ξεκούραση. Ξεκουράζεται όταν εξαντλείται. Αν δεν δείχνει σημάδια κόπωσης ή δεν έχει κάποιο πόνο δε σταματάμε καμία μέρα. Το μόνο που κάνει είναι να τρέχει, να τρώει και να κοιμάται…».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/