Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ο στίβος μας το 1999 και το 2019

Published

on

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις αποτελούν την βιτρίνα του αθλήματος σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα ο ετήσιος πίνακας των καλυτέρων επιδόσεων του ΣΕΓΑΣ είναι ο καθρέφτης της πορείας του αθλήματος. 

του Πλούταρχου Σαρασλανίδη
τ. αναπληρωτής καθηγητής
κλασικού αθλητισμού

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα το 1999 η χώρα μας είχε κατακτήσει σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών 6 μετάλλια, που είναι ο μέγιστος αριθμός μέχρι σήμερα. Την ίδια χρονιά αν λάβουμε υπόψη τις 30 καλύτερες επιδόσεις, κάθε αγωνίσματος, θα διαπιστώσουμε, κατά τεκμήριο, το επίπεδο του στίβου σε ποιότητα και βάθος, εκείνη την εποχή. 

Έχοντας ως βάση το 1999 και θέλοντας να διαπιστώσουμε την μακρόχρονη πορεία του στίβου μας τα τελευταία 20 χρόνια, συγκρίναμε την 1η, την 10η και την 30η επίδοση του 1999 με το 2019. Η επιλογή αυτών των θέσεων έγινε με το σκεπτικό της καλύτερης επίδοσης (1η θέση), του ποιοτικού βάθους (10η θέση) και του ποσοτικού βάθους (30ή θέση) του αγωνίσματος, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Πίνακας: Δείχνει τον αριθμό των καλυτέρων επιδόσεων από την σύγκριση μεταξύ των ετών 1999 και 2019 στην 1η, 10η και 30ή θέση, σε όλα τα αγωνίσματα ανδρών – γυναικών: 

Σημείωση:
1. στις γυναίκες δεν λήφθηκαν υπόψη τα νέα αγωνίσματα, που μπήκαν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων μετά το 2000 (επί κοντώ, σφυροβολία και 3.000μ στιπλ).
2. Στην 10η θέση σε ένα αγώνισμα υπήρξε ίδια επίδοση και για αυτό δεν λήφθηκε υπόψη.                                                                                                                              3. Στην 30ή θέση δεν λήφθηκαν υπόψη τα αγωνίσματα 10.000μ. και μαραθώνιος γυναικών γιατί δεν υπήρχαν επιδόσεις από τόσες αθλήτριες στο αγώνισμα το 1999 και στο βάδην (ανδρών – γυναικών) το 1999 και το 2019.  

Τα παραπάνω συγκριτικά στοιχεία δείχνουν ότι σε ΟΛΑ τα επίπεδα των επιδόσεων το 1999 ήταν καλύτερο. Πιο συγκεκριμένα στις καλύτερες επιδόσεις και στο βάθος κάθε αγωνίσματος η διαφορά είναι πολύ μεγάλη (70% έναντι 30%).                

Ειδικότερα στην κατηγορία των ανδρών, που δεν φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, και σε όλα τα επίπεδα η υπεροχή του 1999 είναι πολύ μεγάλη και ειδικότερα στο βάθος του αγωνίσματος (30ή θέση) η διαφορά είναι συντριπτική (85%).

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι ο αθλητισμός μας υστερεί σημαντικά σε σχέση με τα στοιχεία προ 20ετιας. Και αν στο επίπεδο της κορυφής το κίνητρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ήταν πολύ δυνατό για τους πρωταθλητές της εποχής, με τα ανάλογα οικονομικά κίνητρα, δεν ισχύει το ίδιο για το επίπεδο της βάσης κάθε αγωνίσματος (30ή επίδοση) και πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια…

Αξιοσημείωτη παρατήρηση: τα τελευταία 10 χρόνια υπάρχει πολύ μεγαλύτερος αριθμός αθλητών στο αναπτυξιακό επίπεδο, με βάση τον αριθμό συμμετοχών στα διασυλλογικά πρωταθλήματα των μικρών αγωνιστικών κατηγοριών και την γιγάντωση των ακαδημιών των συλλόγων. Αυτή η ανάπτυξη δεν φαίνεται να μεταφέρεται στην βάση των επιδόσεων (30ή θέση) των αγωνισμάτων, στην κατηγορία ανδρών – γυναικών. Αναζητούνται λύσεις…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/