Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Αλεξόπουλος: «O στίβος ψηφίζει Κελεσίδου και όχι Σακοράφα»

Published

on

Η ιστορικότερη και αρχαιότερη των αθλητικών ομοσπονδιών, ο ΣΕΓΑΣ, οδηγείται στην ψηφιακή κάλπη την ερχόμενη Τετάρτη με υποψήφιες προέδρους την Ολυμπιονίκη Τασούλα Κελεσίδου και τη βουλευτή του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Από τη μία η αθλητική υποψηφιότητα της Κελεσίδου που έχει στην ομάδα της όλους τους παλιούς πρωταθλητές, αλλά και ξεχωριστές προσωπικότητες από τον αθλητικό και επιστημονικό χώρο και από την άλλη η πολιτική υποψηφιότητα της Σακοράφα, η οποία μετά από 34 χρόνια απουσίας από τους αθλητικούς χώρους επιλέχθηκε να διεκδικήσει την επιστροφή της στον αθλητισμό.

Ένα από τα πρόσωπα που τάχθηκαν από την αρχή δίπλα στην Τασούλα Κελεσίδου ως ιδρυτικό μέλος της Αναγέννησης, είναι και ο Αλέξης Αλεξόπουλος, πρωταθλητής Ευρώπης των 200μ. και πρόεδρος του ιστορικότερου ελληνικού συλλόγου στίβου, του Πανελληνίου, με τον οποίο και κατεβαίνει ως υποψήφιο μέλος για το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ.

Λίγο πρίν την γραμμή του τερματισμού μίας μαραθώνιας εκλογικής διαδικασίας λόγω και της πανδημίας, ο Αλέξης Αλεξόπουλος, μίλησε στο Sportsfeed δίνοντας απαντήσεις σε πολλά ζητήματα, ενώ εξήγησε γιατί η Τασούλα Κελεσίδου θα είναι η επόμενη πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και γιατί ο κόσμος του στίβου επιλέγει την Τασούλα Κελεσίδου γι αυτήν την θέση και όχι την Σακοράφα.

Είσαι μέλος της κίνησης για την Αναγέννηση του κλασικού αθλητισμού που διεκδικεί την ανάληψη της διοικητικής ηγεσίας του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια θα αλλάξει ηγεσία. Τι έκανε τον Αλεξόπουλο και εσάς τους παλιούς πρωταθλητές, τα αθλητικά στελέχη και όλη την ομάδα σας, να βγείτε μπροστά και να ζητάτε την ψήφο των σωματείων για να ηγηθείτε του ελληνικού στίβου;
Ο κύριος λόγος που μας έκανε να βγούμε μπροστά είναι σίγουρα η αγάπη μας για τον στίβο. Βλέπουμε τα προβλήματα που υπήρχαν στην εποχή μας να συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα, χωρίς δυστυχώς να προκύπτει από πουθενά η διάθεση να αντιμετωπιστούν. Παράλληλα, τα όποια πλεονεκτήματα είχαμε εμείς τα στερούνται οι σημερινοί αθλητές. Όλοι εμείς που υπηρετήσαμε τον χώρο θέλουμε να μπορέσουμε επιτέλους να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης που θα βασίζεται στην εμπειρία, τη γνώση, την τεχνολογία, αλλά, κυρίως την καθαρότητα της πρόθεσης μιας και κανείς από εμάς δε σκέφτηκε να εμπλακεί καθοδηγούμενος από ανάγκη προβολής ή από εγωιστικούς λόγους. Θέλουμε δηλαδή να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο διοίκησης που θα δημιουργεί λύσεις αντί να περιγράφει τα προβλήματα όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Μπορώ να πω ότι ουσιαστικά ο ένας παρακίνησε τον άλλον έχοντας όραμα να δούμε τον στίβο καλύτερο όπως του αξίζει. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η εμπλοκή συναθλητών μας με εξαιρετικό χαρακτήρα και εξαιρετική αφοσίωση στους στόχους τους οποίους θέτουν. Ταυτιζόμαστε στο όραμα και πιστεύουμε ότι είναι εφικτό. Απαιτείται πολύ δουλειά, για να καταφέρουμε τους στόχους. Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι τη δουλειά με ό τι αυτό συνεπάγεται δεν τη φοβόμαστε. Είναι μία ομάδα η οποία θέλει να παλέψει με τον ίδιο τρόπο που πάλευε παλιά ο ένας για τον άλλον, προκειμένου να κρατήσουμε τη χώρα στο αθλητικό επίπεδο που της αξίζει. Έχω μεγάλη πίστη σε όλους τους συνεργάτες, είμαι απολύτως σίγουρος τόσο για τις προθέσεις τους όσο και για τη διάθεσή τους. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η συμμετοχή της Τασούλας Κελεσίδου που με την ενωτική της διάθεση προσπαθεί από την πρώτη στιγμή να κρατήσει ένα πολύ σοβαρό επίπεδο και να συγκεράσει απόψεις και γνώμες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις αλλεπάλληλες προσπάθειες επικοινωνίας με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κ. Παναγόπουλο, προκειμένου να ενημερωθούμε επίσημα για την πορεία της υγείας τόσο των υπαλλήλων του ΣΕΓΑΣ όσο και των μελών του ΔΣ της ομοσπονδίας ο κ .Παναγόπουλος όχι μόνο δεν απάντησε στις κλήσεις, αλλά και μέχρι σήμερα δεν έχει επιστρέψει τις κλήσεις. Αυτό για όσους αμφισβητούν τις προθέσεις της Τασούλας και για όσους πιστεύουν τις κατά δήλωσιν προθέσεις του κ. Παναγόπουλου.

Ο στίβος στην Ελλάδα έχει παράδοση και φέρνει επιτυχίες. Όμως παρότι υπήρξε από την εποχή σου μία χρυσή γενιά δεκάδων πρωταθλητών με πολλές και μεγάλες διεθνείς διακρίσεις, το άθλημα την τελευταία δεκαετία δεν φάνηκε να έχει την ανάλογη απήχηση στην κοινωνία, την αναμενόμενη ανάπτυξη και ανοδική πορεία, παρά μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις παιδιών που ξεχώρισαν όπως ο Φιλιππίδης, η Κυριακοπούλου, η Παπαχρήστου, η Στεφανίδη και τώρα ο Τεντόγλου. Γιατί πιστεύεις είχαμε αυτήν την στασιμότητα;
Η πορεία του στίβου θα έλεγα ότι είναι σταθερά υποχωρητική. Δυστυχώς, διάφορες παράμετροι δεν επέτρεψαν στον κλασικό αθλητισμό να ακολουθήσει την πορεία της εποχής, να εκσυγχρονιστεί, να εκμεταλλευτεί τα μέσα της προβολής του και κυριότερο, τα μέσα για να πετύχει κανείς καλύτερα αποτελέσματα τόσο αθλητικά όσο και κοινωνικά, χωρίς να αλλοιωθεί ταυτόχρονα ο κλασικός χαρακτήρας του αθλητισμού. Η σοβαρή επιστημονική υποστήριξη η οποία είναι απαραίτητη στις μέρες μας, για να έρθουν αθλητικές διακρίσεις είναι απούσα. Η ορθολογική διοίκηση με αναγνώριση των προβλημάτων, εύρεση λύσεων και ρεαλιστική στοχοθέτηση, είναι επίσης πολύ μακριά από τη σημερινή πραγματικότητα. Είναι πραγματικά κρίμα, στη σύγχρονη εποχή να έχουμε μείνει τόσο πίσω και να επικαλούμαστε μία πολιτική, η οποία έρχεται από άλλες εποχές που εκ των πραγμάτων είναι ξεπερασμένες.

Ποιός φταίει και τι φταίει για όλα αυτά που δεν έγιναν για να στηριχθεί ο στίβος, οι αθλητές και τα σωματεία;
Δεν χρειάζεται να βγω και να πω ονομαστικά ποιος φταίει, θα πω όμως, πως όσοι έχουν την ευθύνη της ομοσπονδίας όλα αυτά τα χρόνια, ήρθε η ώρα να καταλάβουν πως είναι μέρος τόσο του προβλήματος όσο και της λύσης του. Αν συνεχίσουμε να δείχνουμε με το δάχτυλο ο ένας τον άλλον, τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα καταφέρουμε να βοηθήσουμε αυτό το οποίο αγαπάμε. Εάν δεν αναλάβει ο καθένας τι ευθύνες του και δεν κάνει ό τι περνάει από το χέρι του, τότε δεν θα έχει κανένα δικαίωμα να επικαλεστεί τις ελλείψεις ή παραλείψεις που υπάρχουν. Ο στόχος μας πρέπει να είναι να αναδείξουμε την ποιότητα των σημερινών πρωταθλητών, να καταλάβουμε πως οι δυνατότητες για τον ελληνικό στίβο είναι πολύ μεγαλύτερες και να διεκδικήσουμε το ρόλο που αναλογεί για το άθλημά μας. Μόνο εάν οργανωθεί ένα νέο σύστημα γύρω από το στίβο, θα μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα σε σωματεία, αθλητές, προπονητές, αλλά και πρωταθλητές, και να πείσουμε την κοινωνία πως δεν είμαστε κάτι στατικό. Είμαστε ένας χώρος που συνεχώς βελτιώνεται, γιατί αντιλαμβάνεται όχι μόνο τις δυσκολίες του αλλά και τις ευκαιρίες που δίνει η εποχή.

Από την πρώτη στιγμή είσαι στο πλευρό της Τασούλας Κελεσίδου, γιατί ανταποκρίθηκες στο κάλεσμα της;
Η Τασούλα είναι μία ήρεμη δύναμη. Ένας καθαρός άνθρωπος που έχει στην καρδιά της τον στίβο και μένει μακριά από πολιτικά παιχνίδια. Η παρουσία της εγγυάται τη συνεργασία, το ήθος, τη διάθεση για δουλειά, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να βάζει στόχους, ξέρει να αγωνίζεται και δεν θα μας απογοητεύσει ποτέ, γιατί θα είναι πάντα δίπλα μας, για να μας ακούσει και να συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά στις λύσεις των προβλημάτων. Δίπλα σε τέτοιους ανθρώπους όλοι έχουμε υποχρέωση να συστρατευθούμε και να προσφέρουμε. Λόγω του ήθους της δεν θέλει να λέμε πολλά, για αυτό το λόγο θα σταματήσω εδώ. Ελπίζω, όμως, να έκανα σαφές το γιατί θέλω η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ να είναι η Τασούλα Κελεσίδου.

Απέναντί της όμως θα έχει μία άλλα παλιά αθλήτρια, τη βουλευτή του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. Γιατί πιστεύεις πως ο στίβος πρέπει να ψηφίσει Κελεσίδου και όχι Σακοράφα;
Η Σοφία Σακοράφα υπήρξε σπουδαία αθλήτρια και την τιμώ, όμως εδώ και πολλά χρόνια ακολουθεί μια σταδιοδρομία σε άλλο χώρο, στο χώρο της πολιτικής. Εμείς είμαστε μία αθλητική κίνηση και πιστεύουμε πως ο στίβος πρέπει να παραμείνει μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, για αυτό και στηρίζουμε την Τασούλα Κελεσίδου μία καθαρά αθλητική υποψηφιότητα, η οποία λειτουργεί ενωτικά, και αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι η προσωπικότητα της Τασούλας για να κρατήσει τον στίβο ενωμένο. Οι αθλητές και τα σωματεία μετά από ένα χρόνο πανδημίας αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα που δεν υπάρχει η πολυτέλεια να ρισκάρουν για να ικανοποιήσουν μικροφιλόδοξες πολιτικές. Και μιλώντας όλο αυτό το διάστημα με πολλά σωματεία, το έχουν αντιληφθεί πως μόνο χαμένοι θα βγούμε όλοι μας από μία κομματική επιλογή. Για αυτό και ο στίβος πιστεύω πως ψηφίζει Κελεσίδου και όχι Σακοράφα.

Η ομοσπονδία όπως λειτουργεί έως σήμερα καλύπτει τις ανάγκες των σωματείων, των προπονητών και των αθλητών; Ανταποκρίνεται όπως πρέπει στο ρόλο της; Γιατί πέραν της βιτρίνας υπάρχει και η βάση και ως πρόεδρος σωματείου θα γνωρίζεις καλύτερα.
Εάν πιστεύαμε ότι η νυν διοίκηση ανταποκρίνεται στο ρόλο της, δεν θα είχαμε κανένα λόγο να διεκδικούμε την αλλαγή της. Νιώθω πώς είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν προκειμένου να πούμε ότι το άθλημα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και ειλικρινά δεν νιώθω να υπάρχει εκ μέρους τους η διάθεση να κινηθούν με άλλη στρατηγική. Δεν ξέρω, αν αυτό γίνεται, γιατί κουράστηκαν. Δεν ξέρω, αν αυτό γίνεται, γιατί κορέστηκαν. Αυτά είναι κάποια ερωτήματα που με απασχόλησαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογική διαδικασίας .Είναι ερωτήματα στα οποία προσπάθησα να βρω απαντήσεις, αλλά δυστυχώς αυτές δε δόθηκαν. Με τον σημερινό τρόπο λειτουργίας η ομοσπονδία δε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ούτε των σωματείων ούτε του αθλήματος γενικά. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι, ότι ουσιαστικά δεν έχουν κατανοήσει ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. Τι σημαίνει στηρίζω τον κλασικό αθλητισμό, το σωματείο και τι σημαίνει στηρίζω τον αθλητή. Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ πως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε στρατηγική μέσα από τη διαδικασία των εκλογών και την επιλογή φρέσκων ανθρώπων που μοιράζονται ένα άλλο όραμα, για να οδηγηθούμε σταδιακά σε καλύτερες ημέρες.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!