Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ο θρύλος Έντουιν Μόουζες αναλύει το σύγχρονο στίβο

Published

on

Ένας από τους πιο εμβληματικούς αθλητές των δεκαετιών του 70′ και του 80′ αναλύει σε μία συνέντευξη με τον Guardian πολλά καίρια ζητήματα όπως το ντόπινγκ και τις πολιτικές διαμαρτυρίες.

Για όσους δεν τον ξέρουν, ο Μόουζες ήταν δις παγκόσμιος πρωταθλητής, δις χρυσός Ολυμπιονίκης στα 400μ με εμπόδια, ενώ βελτίωσε και 4 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στην εποχή του ηλεκτρονικού χρονόμετρου, από 47.64 σε 47.02. Η αθλητική του υπόσταση γίνεται καλύτερα κατανοητή αν σκεφτούμε ότι στη λίστα των κορυφαίων του 2019, σε ένα άθλημα που βρίσκεται σε έντονη ανάπτυξη παγκοσμίως, θα ήταν τρίτος. Και όλα αυτά 36 χρόνια μετά το τελευταίο παγκόσμιο ρεκόρ του. Αυτό όμως για το οποίο έχει μείνει στην ιστορία πιο πολύ από όλα είναι το σερί 9 ετών 9 μηνών και 9 ημερών στο οποίο ήταν αήττητος μεταξύ του 1977 και του 1987.

Ο Μόουζες ήταν εμβληματική προσωπικότητα και εκτός σταδίου και δεν φοβόταν να πει τη γνώμη του. Αρχικά ήταν από τα πρώτα παραδείγματα αθλητών που παράλληλα με την υψηλού επιπέδου προπόνηση σπούδαζαν. Ο ίδιος προερχόταν από οικογένεια εκπαιδευτών, από μικρή ηλικία ήταν μέσα στα βιβλία και στη συνέχεια σπούδασε φυσική και μηχανική. Επίσης, ήταν από τους πρώτους αθλητές που δήλωσαν ότι οι αθλητές θα έπρεπε να αμείβονται για τη συμμετοχή τους σε αγώνες, κάτι που το 1980 ήταν παράνομο. Η πιο γνωστή μάχη που έδωσε όμως ήταν κατά το ντόπινγκ.

Για το αν ένιωθε τη σκιά του ντόπινγκ πίσω του ακόμα και όταν ήταν ο κορυφαίος, είπε: «Για αυτό έκανα προπόνηση τρεις φορές την ημέρα. Έτρωγα σωστά, είχα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατάσεων και έκανα φυσικοθεραπεία. Δοκίμασα όλα τα καινοτόμα είδη προπόνησης, κολυμπούσα και έκανα βάρη. Αλλά όλα αυτά τα έκανα γιατί ήξερα ότι θα με έκαναν τον καλύτερο που υπήρχε. Το ντόπινγκ όλοι ξέραμε ότι συνέβαινε και ότι είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις γιατί δεν υπήρχε έλεγχος και δεν μπορούσε να εντοπιστεί η ουσία μετά από 3-4 μέρες. Ήταν αμείωτο».

Με το υπόβαθρο που είχε μπορούσε να καταλάβει καλύτερα τον κόσμο του ντόπινγκ: «Είμαι φυσικός και έχω υπόβαθρο στη βιολογία και τη χημεία. Παλιότερα ήθελα να γίνω γιατρός. Οπότε ήμουν σοκαρισμένος όταν πήγα στους Ολυμπιακούς του 1976 και είδα μερικές από τις γυναίκες του ανατολικού μπλοκ. Ήταν πιο ανδροπρεπείς από εμένα. Αργότερα, τη δεκαετία του ’80 περισσότεροι αθλητές χρησιμοποιούσαν απαγορευμένες ουσίες γιατί δεν υπήρχε έλεγχος εκτός αγώνων. Δεν υπήρχε τεστ για τεστοστερόνη και για αυξητικές ορμόνες. Η EPO ήταν κάτι το καινούργιο», είπε και πρόσθεσε: «Λίγοι αθλητές μίλησαν και αρκετοί από αυτούς για λόγους σκοπιμότητας. Ήταν μία σκοτεινή περίοδο για το στίβο και συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια. Τώρα πλέον αλλάζει, και χαίρομαι που ήμουν από τους λίγους που μίλησαν από την αρχή. Αυτοί που διαμαρτύρονται και κάνουν το σωστό συνήθως δεν έχουν κάτι να κερδίσουν. Εγώ έτσι κι αλλιώς νικούσα οπότε δεν είχα κάτι να κερδίσω από αυτό. Έκανα τη διαφορά. Για αυτό έχουμε σήμερα ελέγχους εκτός αγώνων, λόγω αυτού που εγώ και λίγοι ακόμα απαιτήσαμε το 1988».

Ο 64χρονος – σήμερα- Αμερικάνος αναφέρεται στην περίοδο μετά τους Ολυμπιακούς της Σεούλ και την πιο «βρώμικη» κούρσα όλων των εποχών, τον τελικό των 100μ. Ο Μόουζις έκλεισε εκεί την καριέρα του με ένα χάλκινο μετάλλιο και στη συνέχεια αφιερώθηκε στην καταπολέμηση του ντόπινγκ. Συγκέντρωσε 10 αθλητές των ΗΠΑ και μαζί απαίτησαν έλεγχο εκτός διοργανώσεων. Βρήκαν τα χρήματα, έψαξαν το νομικό κομμάτι και πρότειναν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντι-ντόπινγκ, το οποίο ένα χρόνο μετά υιοθέτησε η Ολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ. «Δεν υπήρχε ακόμα η WADA και στις ΗΠΑ ήμουν τότε ο επικεφαλής του προγράμματος για τα 6 μεγαλύτερα Ολυμπιακά αθλήματα. Διαπραγματευόμουν συμφωνίες για τον έλεγχο αθλητών εκτός αγώνων για πρώτη φορά», δήλωσε ο Μόουζες. Στη συνέντευξή του επαίνεσε την WA για την πιο σκληρή στάση που κρατά απέναντι στη Ρωσία και στρέφει τα βέλη του κατά της WADA, στην οποία υποστήριξε ανοιχτά τη στοχοποιημένη Μπέκι Σκοτ, την επικεφαλής της επιτροπής αθλητών, επειδή αντιτέθηκε στην επανένταξη του ρωσικού εργαστηρίου. «Στη WADA υπήρχαν άνθρωποι των ομοσπονδιών και της ΔΟΕ που δεν λειτουργούσαν υπέρ του κινήματος αντί-ντόπινγκ. Τους αναγκάσαμε να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα» είπε για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ θεωρεί ότι η αλλαγή του προέδρου είχε θετική επίδραση στη στάση της WADA.

Ο Μόουζες, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πολιτικών διαμαρτυριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις οποίες έχει απαγορεύσει η ΔΟΕ με πρόσφατο κανονισμό. «Δε νομίζω ότι μπορούν να το σταματήσουν. Η διαμαρτυρία είναι ένα προσωπική, προαιρετική προσπάθεια για ένα σκοπό και η ιστορία έχει δείξει ότι δεν μπορεί να τη σταματήσει τίποτα», είπε, και ενθάρρυνε τους αθλητές να διαμαρτυρηθούν ανοιχτά κατά του ρατσισμού, της ομοφοβίας και κάθε είδους άλλης αδικίας.

πηγή: The Guardian

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/