Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ο θρύλος του Βασιλάκου που γέννησε το βάδην στην Ελλάδα

Published

on

Σήμερα το ελληνικό βάδην γιορτάζει τα 120 χρόνια ζωής και τιμά τον άνθρωπο που το… γέννησε, τον Χαρίλαο Βασιλάκο (στη μέση στη φωτογραφία), βαδίζοντας στo μεγάλο περίπατο της Αθήνας.

Περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα, ο Μιχάλης Βασιλάκος αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Μάνη και την αγροτική ζωή για να πάρει το δρόμο της ξενιτιάς. Το ταξίδι του όμως αποδείχθηκε μικρό καθώς δεν έφυγε ποτέ από το λιμάνι του Πειραιά. Εκεί, το 1876 γεννήθηκε ο Χαρίλαος Βασιλάκος ο οποίος έχασε τη μητέρα του νωρίς και μόλις έγινε 15 ετών, έχασε και τον πατέρα του. Τότε ήταν που αποφάσισε να στραφεί στον αθλητισμό. Για να προπονηθεί, αναγκάζονταν να πηγαίνει από το Φάληρο όπου έμενε στην Αθήνα με τα πόδια, διότι δεν του έδινε λεφτά ο θείος του που είχε αναλάβει την κηδεμονία του. Τότε γυμνάζονταν στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Υπήρξε άνθρωπος της σκληρής, μεθοδικής, καθημερινής προπόνησης. Αθλητής της επιστήμης, βρισκόταν κατά κανόνα στο Παναθηναικό στάδιο μέχρι της 9 το βράδυ όταν έπαιρνε το γυρισμό για το Φάληρο.
Στις 22 Μαρτίου του 1896, ο Βασιλάκος συμμετείχε στο πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου τρέχοντας στο μαραθώνιο. Τερματίζοντας σε τρεις ώρες και 18 λεπτά, καταγράφηκε ως ο πρώτος νικητής μαραθωνίου στην Ελλάδα και μαζί πήρε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 1896. Εκεί στέφθηκε αργυρός Ολυμπιονίκης τερματίζοντας πίσω από τον Σπύρο Λούη. Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ο πραγματικός νικητής του αγώνα, καθώς υπάρχουν μαρτυρίες πως ο Λούης είχε ανέβει σε κάρο και έτσι τον προσπέρασε λίγο πριν φτάσει στο Παναθηναϊκό στάδιο…

O Χαρίλαος Βασιλάκος.


Μετά τους Ολυμπιακούς, ο Λούης επέστρεψε στην αγροτική του ζωή, σε αντίθεση με το ανήσυχο πνεύμα Βασιλάκο που παρέμεινε στον αθλητισμό και συνέχισε να είναι πρωτοπόρος και κάπως έτσι, έβαλε το βάδην στη ζωή του Έλληνα.
Παρ’ όλο που στις αρχές της δεκαετίας του 1900, η δημοτικότητα του βάδην ήταν μειωμένη, προστέθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έτσι πήρε ώθηση. Το 1904, το βάδην κάνει την πρώτη του εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως αγώνισμα απόστασης 880 μέτρων στο δέκαθλο. Έπειτα, συμπεριλήφθηκε επίσης στους ενδιάμεσους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906 στην Αθήνα.
Στην Ελλάδα, το βάδην συστήθηκε επίσημα το 1900. Ήταν 14 Μαΐου με αγώνας που διοργάνωσε ο σύλλογος του Βασιλάκου, ο Πανελλήνιος ΓΣ. Ήταν αγώνας 1.000μ και ο Βασιλάκος κατακτά τη νίκη και βάζει την υπογραφή του στο αγώνισμα. Την επόμενη χρονιά έγινε προκριματικός για το πανελλήνιο πρωτάθλημα αγώνας στις 24 Μαρτίου 1901 όπου επικράτησε ο Βασιλάκος και στις 5 Απριλίου 1901 διεξήχθει για πρώτη φορά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα αγώνας 1.000μ βάδην. Συμμετείχαν 14 αθλητές και ο Βασιλάκος ήταν ο νικητής με χρόνο 5:11. Αυτό ήταν, το βάδην πήρε το δρόμο του στην Ελλάδα και ο Μανιάτης αθλητής του Πανελληνίου ΓΣ ήταν αυτός που το σύστησε στους Έλληνες.
Ο Βασιλάκος παρέμεινε στο αθλητισμό για όλο το υπόλοιπο της ζωής του μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου του 1964 όταν έφυγε από τη ζωή.
Το σύγχρονο βάδην στην Ελλάδα έχει με χρυσά γράμματα το όνομα της Αθανασίας Τσουμελέκα που αναδείχθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης στους Αγώνες της Αθήνας το 2004 με 1:29.12. Αρκετοί αθλητές συνέχισαν την παράδοση με σταθερή παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες και καλά πλασαρίσματα σε παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ ο Ναπολέων Κεφαλόπουλος θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων προπονητών βάδην με διεθνή αναγνώριση και συνεργασία με τους… γκουρού του αγωνίσματος, αδελφούς Νταμιλάνο.
Μετά από 120 χρόνια, το βάδην διατηρήσει την παράδοση που το θέλει να ξεχωρίζει και το μέλλον του προδιαγράφεται λαμπρό.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/