Connect with us

OLYMPICS

Ο βασιλιάς των Ολυμπιακών

Published

on

Το αντίο του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος του Α’, μετά από σχεδόν 40 χρόνια παραμονής στον θρόνο, σηματοδοτεί το τέλος μίας εποχής για τη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου. Πώς συνδέεται όμως ο γαλαζοαίματος ηγεμόνας και η βασιλική οικογένεια με το Ολυμπιακό κίνημα;

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Η ισπανική βασιλική οικογένεια αγαπάει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας γράψει πολλά και διαφορετικά κεφάλαια στην ιστορία του σπουδαιότερου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη. Ο απερχόμενος μονάρχης είχε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου (1972), ως πρίγκιπας ακόμη του θρόνου, καταλαμβάνοντας την 15η θέση στο αγώνισμα της ιστιοπλοΐας (κατηγορία “Dragon”). Μάλιστα, ο Ισπανός βασιλιάς είναι καταχωρημένος στα επίσημα Ολυμπιακά αρχεία με το πλήρες όνομά του, Χουάν Κάρλος Αλφόνσο Βίκτορ Μαρία ντε Μπορμπόν ι Μπορμπόν-Ντος Σιθίλιας. Τρία χρόνια αργότερα, το 1975, ο Χουάν Κάρλος χειροτονήθηκε βασιλιάς και με τον ρόλο αυτό κήρυξε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992, παραμένοντας μέχρι και σήμερα ο μοναδικός πρώην αθλητής θερινών Αγώνων που εν συνεχεία «άνοιξε» τη διοργάνωση.
Η αρχή είχε γίνει βέβαια από τη… δική μας, βασίλισσα Σοφία, σύζυγο του Χουάν Κάρλος και αδερφή του πρώην βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου, η οποία σε ηλικία 21 ετών είχε εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης (1960), στο αγώνισμα της ιστιοπλοΐας (κατηγορία “Dragon”). Δυστυχώς για την ίδια, ο ρόλος της ως βοηθητικό πλήρωμα στο σκάφος «Νηρεύς» του αδερφού της, δεν της επέτρεψε να συμμετάσχει στον θρίαμβο της ελληνικής ομάδας, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.
Ένας ακόμη Ισπανός γαλαζοαίματος που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ο επόμενος βασιλιάς της χώρας, πρίγκιπας της Αστούριας Φελίπε. Ο 24χρονος τότε πρίγκιπας, σημαιοφόρος της ισπανικής αποστολής στους Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, είχε κατακτήσει την 6η θέση στην κατηγορία “Soling” της ιστιοπλοΐας.
Η λίστα περιλαμβάνει ακόμη την κόρη του Χουάν Κάρλος, πριγκίπισσα Κριστίνα (20η θέση στην κατηγορία “Tornado” της ιστιοπλοΐας το 1988 στη Σεούλ), τον γαμπρό του και σύζυγο της Κριστίνα, Ινιάκι Ουρντανγκαρίν (6ος με την εθνική χάντμπολ της Ισπανίας το 1992 και 3ος το 1996 και το 2000), αλλά και έναν από τους… παράνομους (εξώγαμο) γιους του προ-πάππου του, βασιλιά Αλφόνσο του 12ου, με το όνομα Φερνάντ Σανθ, ο οποίος είχε κερδίσει το αργυρό μετάλλιο στην ποδηλασία, το 1900 στο Παρίσι!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/