O 41ος Μαραθώνιος της Αθήνας αποτελεί παρελθόν και εκτός από την τεράστια εισπρακτική του επιτυχία με μεγάλο ρεκόρ εσόδων, αυτό που έμεινε για να θυμόμαστε είναι οι νίκες ενός βοηθού λογιστή και μιας γραμματέα συλλόγου που εξέθεσαν τους πρωταθλητές που στηρίζονται από την ομοσπονδία.
Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης ήταν ο μεγάλος νικητής στους άνδρες. Σπούδασε λογιστικά, βιοπορίζεται ως βοηθός λογιστή, δεν έχει χορηγούς πέραν υπόδησης (του δίνουν παπούτσια), έκανε πέντε μέρες προετοιμασία στο (ψευτο)υψόμετρο του Καρπενησίου όπου ουσιαστικά πήγε διακοπές στην άδεια του μαζί με την οικογένεια και γυμνάζεται με τον Γιώργο Ζώρζο έχοντας πάρει τις βάσεις από τον Γιάννη Δαγκόγλου. Ο Σταματία Νούλα ήταν η μεγάλη νικήτρια στις γυναίκες. Σπούδασε ψυχολογία, βιοπορίζεται ως γραμματέας στο σύλλογο στον οποίο ανήκει, επίσης δεν έχει χορηγούς (πλην υπόδησης) και γυμνάζεται με τον Ιάσωνα Ιωαννίδη. Οι δυο μεγάλοι νικητές του φετινού μαραθωνίου έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά. Δε θεωρούνται ταλέντα, αλλά είναι σκυλιά του… πολέμου. Δε φοβούνται την προπόνηση και ας μην έχουν τις ανέσεις και τις διευκολύνσεις από την ομοσπονδία. Γυμνάζονται με… αιρετικούς προπονητές που ο ΣΕΓΑΣ τους έχει αποκλεισμένους από παντού παρά το γεγονός πως είναι αυτοί που έχουν ξεχωρίσει στην αντοχή με τη δουλειά τους. Χαμηλών τόνων ο Ζώρζος ασχολείται όσο κανένας άλλος με την αντοχή, με τον ΓΑΣ Ιλισό (το σωματείο του) να ξεχωρίζει στην αντοχή (δικός του και ο Παναγιώτης Πετρουλάκης που νίκησε στο 10αρι), επαναστάτης ο Ιωαννίδης δεν φοβάται να καταθέσει την άποψη του δημοσίως, έχει απογειώσει τη Νούλα μέσα σε δύο χρόνια και κάνει εξαιρετική δουλειά και με τη Βασιλική Καλλιμογιάννη με την οποία κέρδισε ένα υπερ-σπάνιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ20, με την τρίτη θέση στα 3.000μ στιπλ. Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αουτσάιντερ από τον Πιτσώλη και τη Νούλα δεν υπάρχουν στον ελληνικό στίβο. Οι δυο τους επιβεβαιώνουν ότι αν έχεις καλό προπονητή (που δουλεύει το ίδιο σκληρά με τους αθλητές του) και δε φοβάσαι την προπόνηση σε οποιεσδήποτε συνθήκες, μπορείς να κερδίσεις περισσότερο προνομιούχους αθλητές (που δε χρειάζεται να εργάζονται για να βιοπορίζονται) με περισσότερο ταλέντο. Η συνέντευξη Τύπου του ΣΕΓΑΣ για το Μαραθώνιο του 2025 θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον με τον βοηθό λογιστή και τη γραμματέα στο πάνελ ως οι δρομείς που υπερασπίζονται τον τίτλο τους και τους προπονητές τους στο ακροατήριο. Αν θέλουν στον ΣΕΓΑΣ να ακούσουν για άλλη μια φορά πόσο καλή ομοσπονδία είναι και πόσο στηρίζει τους αθλητές και τις αθλήτριες, έχουν 12 μήνες μπροστά τους για να φροντίσουν για αυτό και να αφήσουν στην άκρη τις προσωπικές αντιπάθειες.
ΥΓ. Πριν από δύο χρόνια, ο Πιτσώλης είχε κερδίσει για πρώτη φορά το Μαραθώνιο της Αθήνας και τότε το Sportsfeed είχε γράψει την ιστορία του. Από τότε αυτά που έχουν αλλάξει είναι ότι μεγάλωσε ο ίδιος, η σύζυγός και ο γιος του και βελτιώθηκε (αρκετά) το ατομικό του ρεκόρ. Ξέχασε να αναφέρει δημοσίως όμως τους προπονητές στους οποίους οφείλει όσα έχει πετύχει και τον σύλλογό του. Ίσως την επόμενη φορά να τους θυμηθεί…