Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ο Ζάλτος στο δρόμο των Στεφανίδη, Κυριαζή και Ζουλιέν

Published

on

H πετυχημένη παρουσία Ελλήνων και Ελληνίδων στους τελικούς του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος NCAA στον ανοιχτό στίβο συνεχίστηκε και φέτος χάρη στον εξαιρετικό αγώνα του Κώστα Ζάλτου στον αγώνα της σφυροβολίας όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο και του απομένει άλλη μία χρονιά για να ακολουθήσει τα βήματα της Στεφανίδη, του Κυριαζή και του Ζουλιέν.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Στον τελικό του NCAA που έγινε φέτος στο Όστιν του Τέξας, ο Ζάλτος αγωνίστηκε ως τριτοετής με το κολέγιο του Μινεσότα. Και τις τρεις χρονιές που αγωνίστηκε στα τελικά, ανέβηκε στο βάθρο κατακτώντας δύο χάλκινα και ένα αργυρό μετάλλιο. Φέτος βρέθηκε πολύ κοντά στην κατάκτηση του χρυσού και μία βολή πριν την ολοκλήρωση του αγώνα, ο Κιλκισιώτης σφυροβόλος ήταν αγκαλιά με τον τίτλο, ξεπερνώντας για άλλη μια φορά τον εαυτό του (3 ατομικό ρεκόρ φέτος) με 76.33μ όμως ο Βρετανός Κένεθ Ικέτζι με βολή στα 77.92μ του πήρε το χρυσό μέσα από τα χέρια. Οι δυο τους θα έχουν την ευκαιρία να τα… «πουν» και του χρόνου καθώς ο Ικέτζι είναι δευτεροετής. Κατακτώντας του χρόνου το χρυσό μετάλλιο, ο Ζάλτος θα γίνει και ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής στίβου που έχει αγωνιστεί στο NCAA.

Ο ελληνικό στίβος στο NCAA

H Κατερίνα Στεφανίδη από το 2005 που στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια κορασίδων στο επί κοντώ, ξεκίνησε μια σειρά διακρίσεων που την έχουν καταστήσει κορυφαία αθλήτρια όλων των εποχών (όχι μόνο στο στίβο) και η κορυφή του NCAA δε λείπει από το πλούσιο βιογραφικό της. Αν και πήγε με το ζόρι (κατόπιν μεγάλης πίεσης από τους γονείς της) στις ΗΠΑ για να σπουδάσει στο περίφημο Στάνφορντ, η αθλητική της καριέρα στο NCAA είναι ξεχωριστή. Αγωνίστηκε για πρώτη φορά το 2010 και τότε είχε μείνει εκτός βάθρου για μία μόνο θέση περνώντας τον πήχη στο 4.20μ, όμως επέστρεψε το 2011 και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί με 4.40μ. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό και το 2012 κέρδισε τον τίτλο της πρωταθλήτριας με 4.45μ. Σχεδόν δύο μήνες μετά έκανε το ντεμπούτο της σε Ολυμπιακούς Αγώνες και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Σε τρεις τελικούς NCAA έχει αγωνιστεί και ο Γιάννης Κυριαζής. Ο κορυφαίος Έλληνας ακοντιστής εκπροσωπούσε το πανεπιστήμιο του Τέξας Α&Μ και το 2015 κατέλαβε την 5η θέση με 73.13μ. Το 2016 κρέμασε το αργυρό μετάλλιο στο στήθος του με βολή στα 77.25μ και η μεγάλη χρονιά (και παράλληλα η καλύτερη ολόκληρης της καριέρας) ήταν το 2017, όταν κέρδισε το χρυσό με 82.58μ. Το ίδιος έτος είχε καταγράψει το ατομικό ρεκόρ που έχει μέχρι και σήμερα, δηλαδή τα 88.01μ και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου είχε ολοκληρώσει στην 6η θέση με 84.52μ.

O Σπύρος Ζουλιέν είναι ο μοναδικός Έλληνας αθλητής που έχει δύο χρυσά μετάλλια NCAA στην κατοχή του. Το πρώτο το κατέκτησε το 2005 με βολή στα 70.43μ και το δεύτερο το 2006 με επίδοση 72.29μ. Ο σφυροβόλος της Βιρτζίνια είχε λάβει μέρος και στους τελικούς του 2003 και 2004, όταν και έλαβε την 6η (66.65μ) και 2η θέση (70.70μ) αντίστοιχα, ενώ μετάλλια κέρδισε και στον κλειστό στίβο στη ρίψη οργάνου (2005 και 2006) που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές αγώνισμα στις ΗΠΑ.

Η Τατιάνα Γκούσιν έκανε το ντεμπούτο της σε τελικό NCAA το 2014 και αγωνιζόταν για το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. Εκείνη την χρονιά είχε καταλάβει την 9η θέση με άλμα στο 1.80μ, ενώ μια χρονιά αργότερα ήταν 5η με 1.84μ. Το 2017 επέστρεψε στην τελική φάση του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος και αφού η βελτίωση της ήταν σημαντική, κέρδισε το αργυρό μετάλλιο με 1.91μ. Η αθλήτρια της Ιωάννας Σιώμου, που τότε γυμναζόταν υπό τις οδηγίες του Πέτρου Κυπριανού και είχε μαζί του ατομικό ρεκόρ 1.91μ το οποίο από τότε άντεξε μέχρι και τον τον περασμένο Μάιο, όταν πήδηξε στην Φιλοθέη 1.92μ.

Το 2018 η Σταματία Σκερβέλη, αγωνιζόμενη για το Τενεσί, σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση του τελικού της σφυροβολίας με βολή στα 69.10μ, μία επίδοση που τότε αποτελούσε ατομικό της ρεκόρ. Ένα χρόνο μετά έδωσε το παρόν για ακόμα μία φορά στον τελικό του NCAA αλλά δεν μπόρεσε να επαναλάβει το κατόρθωμά της και με 67.59μ κατετάγη 8η. Αφού αποφοίτησε, η Σκερβέλη πρόσθεσε μέτρα στο ρεκόρ της και σήμερα φτάνει τα 71.43μ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/