Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

ΟΑΚΑ: Τί παζαρεύουν για να (ξε)πουλήσουν

Published

on

Αρκεί και μόνο η παρουσίαση μίας αεροφωτογραφίας για να διαπιστώσει το μέγεθος του θησαυρού που κρύβεται στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Ο πλούτος, όμως, μένει αναξιοποίητος εξ’ αιτίας της γραφειοκρατίας και ενδεχομένως της διάθεσης για παραχώρηση στον ιδιωτικό τομέα.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Η καταγραφή όλων των εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» θέλει χρόνο και χώρο. Για να μη γίνουμε κουραστικοί θα αναλύσουμε κάθε εγκατάσταση διαφορετικά και έπειτα θα προχωρήσουμε στη συνολική αποτύπωση.
Πάμε να δούμε το βασικό γήπεδο. Ή καλύτερα το στάδιο, διότι το ΟΑΚΑ έχει και στίβο. Κατασκευάστηκε άλλωστε για τον κλασικό αθλητισμό (το τονίζουμε) με φόντο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1982. Στον τελικό του ακοντισμού, μάλιστα, δεν έπεφτε καρφίτσα όταν η Άννα Βερούλη και η Σοφία Σακοράφα έδωσαν τη δική τους μάχη για το χρυσό μετάλλιο.
Από ‘κει και πέρα το ποδόσφαιρο πήρε το πάνω χέρι στη χρήση του γηπέδου. Με τον αγώνα Ολυμπιακός – Έστερ να αποτελεί την πρώτη αναμέτρηση. Ακολούθησε το 1983 ο τελικός του κυπέλλου πρωταθλητριών ανάμεσα στη Γιουβέντους και το Αμβούργο. Τέτοια εποχή ήταν. Στις 25 Μαΐου ανέβηκαν οι Γερμανοί στην κορυφή της Ευρώπης χάρη στο γκολ του αρχηγού τους, Φέλιξ Μάγκατ. Στις 29 Ιουνίου το ΟΑΚΑ γνώρισε τις πρώτες ορδές βαρβάρων με τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Κατά σύμπτωση οι ίδιες ομάδες άφησαν και φέτος το ΟΑΚΑ σε τραγική κατάσταση μετά από τον τελικό της 12ης Μαΐου.
Γενικά, πάντως, το ποδοσφαιρικό γήπεδο έζησε μεγάλες στιγμές. Με τον τελικό του τσάμπιονς λιγκ το 1994 μεταξύ Μπαρτσελόνα και Μίλαν, με το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου «Αθήνα 97». Αλλά και μέσα από τα μουσικά event όπως οι συναυλίες των Pink Floyd το 1989, των U2 το 2010, των ACDC, της Μαντόνα, του Τζορτζ Μάικλ, των Gun’s’Roses, των Rolling Stones ακόμα και του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος συγκέντρωσε περισσότερους από 160.000 ανθρώπους σε δύο βραδιές το 1983.
Αποκορύφωμα όλων των στιγμών για το ΟΑΚΑ, βέβαια, αποτέλεσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Οι τελετές έναρξης και λήξης μάγεψαν όλο τον κόσμο! Οι αγώνες στίβου έμειναν στην ιστορία!
Κι, όμως, δεν κάνουμε ιστορική αναδρομή. Απλά καταγράφουμε κάποιες από τις αφηγήσεις που θα έκαναν οι καρέκλες ή οι κολώνες του ΟΑΚΑ έτσι και μπορούσαν να μιλήσουν ή να γράψουν.
Τι περιλαμβάνει το μεγάλο γήπεδο; Αγωνιστικό χώρο για ποδόσφαιρο διαστάσεων 105×68. Επίσης στίβο 400 μέτρων με εννέα διαδρομές. Για το άλμα επί κοντώ υπάρχουν τέσσερις βαλβίδες. Άλλες πέντε για τη σφαιροβολία και δύο για τον δίσκο. Η πρώτη με υποδοχή κλωβού και άρα ικανή να μετατραπεί σε βαλβίδα σφυροβολίας. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει επίσης δύο διαδρόμους για τον ακοντισμό, έξι σκάμματα για το άλμα εις μήκος και το τριπλούν.
Η χωρητικότητα του ΟΑΚΑ φτάνει στις 69.618 θεατές. Έχει μειωθεί σε σύγκριση με τα πρώτα χρόνια του προς χάρην του ποδοσφαίρου καθώς πλέον μεταξύ άλλων και 14 σουίτες επισήμων. Τα δημοσιογραφικά θεωρεία μπορούν να φιλοξενήσουν 480 εκπροσώπους του Τύπου, ενώ υπάρχουν χώροι με υποδομές για την τηλεοπτική κάλυψη των μεγάλων γεγονότων, σουίτα για την αστυνομία και, βέβαια, σύγχρονα αποδυτήρια. Ακόμα και χώρους προθέρμανσης με τέσσερις διαδρομές μπορούμε να βρούμε! Πρόκειται αναμφίβολα για ένα στάδιο που μπορεί να κόστισε πολλά χρήματα, κυρίως για τις εικαστικές παρεμβάσεις (οροφή Καλατράβα), αλλά όπως μπορεί να αντιληφθεί ακόμα και ένας αδαής, η αξιοποίησή του μπορεί όχι μόνο να αυξήσει τα έσοδα του ελληνικού αθλητισμού, αλλά μπορεί να συμβάλει και στον κρατικό προϋπολογισμό με ένα σημαντικό ποσό σε ετήσια βάση. Αρκεί βέβαια να υπάρχει ικανότητα και βούληση…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/