Connect with us

PARIS 2024

Οι Αμερικανοί αμφισβητούν τον WADA και καλούν σε αναθεώρηση του!

Published

on

Το σκάνδαλο ντόπινγκ των Κινέζων κολυμβητών είναι κάτι που οι Αμερικανοί δε δέχονται να το αφήσουν να περάσει, όπως άφησαν WADA και World Aquatics τους 23 Κινέζους να κολυμπήσουν στους Ολυμπιακούς.

Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση από τον αμερικάνικο οργανισμό αντί-ντόπινγκ (USADA), τονίστηκε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η λειτουργία του παγκόσμιου οργανισμού αντί-ντόπινγκ (WADA) προκειμένου να αποκατασταθεί η επιστοσύνη απέναντι του, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, μετά το χειρισμό της υπόθεσης των 23 Κινέζων κολυμβητών.
Ο USADA ζήτησε να μπει ανεξάρτητος εισαγγελέας και να επανεξετάσει την υπόθεση των Κινέζων που όπως είναι γνωστό βρέθηκαν θετικοί σε απαγορευμένη ουσία πριν από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2021, αλλά δεν τιμωρήθηκαν καθώς o WADA αποδέχθηκε την εξήγηση των κινέζικων αρχών για δείγματα που προέκυψαν από καταλάνωση «μολυσμένων» τροφών.
«Οι αθλητές και το κοινό θέλουν απεγνωσμένα να υπάρξει και πάλι εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο σύστημα αντιντόπινγκ ενώ είμαστε σε πορεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι αρχές πρέπει να διορίσουν έναν ανεξάρτητο εισαγγελέα για να εξετάσει ολόκληρη τη δικογραφία των 23 θετικών τεστ και να διασφαλίσει ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί σε αυτές τις υποθέσεις» αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση του USADA.
Από την πλευρά του ο WADA, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και ανώτεροι αξιωματούχοι της υπερασπίστηκαν τον χειρισμό της υπόθεσης, δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει τις απαιτήσεις του USADA.
Η θέση του WADA σχετικά με την υπόθεση, κατατέθηκε στη συνέντευξη Τύπου: «Οι Κινέζοι κολυμβητές βρέθηκαν θετικοί σε τριμεταζιδίνη μήνες πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο στην ιαπωνική πρωτεύουσα τον Ιούλιο του 2021. Ο WADA ενημερώθηκε τον Ιούνιο του 2021 για την απόφαση της κινεζικής υπηρεσίας αντίντοπινγκ κατά του ντόπινγκ να αποδεχθεί ότι οι Κινέζοι κολυμβητές εκτέθηκαν στην ουσία μέσω μόλυνσης από δοχεία μπαχαρικών στην κουζίνα ενός ξενοδοχείου όπου διέμεναν. Ο φάκελος της υπόθεσης τέθηκε στη διάθεση του επιστημονικού τμήματος του WADA, το οποίο έκρινε ότι το σενάριο μόλυνσης δεν ήταν μόνο εύλογο αλλά ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένο στοιχείο που να το θέτει υπό αμφισβήτηση».

Ο επικεφαλής του USADA Τράβις Τάιγκαρτ (αυτός που «έπιασε» τον Λανς Άρμστρονγκ) απάντησε στον WADA υποστήριζοντας ότι οι 23 Κινέζοι κολυμβητές θα έπρεπε να είχαν αποβληθεί προσωρινά και τόνισε πως δε θα αφήσει την υπόθεση να κλείσει. «Η παραγραφή δεν έχει εξαντληθεί σε αυτές τις περιπτώσεις και η οδός για την εφαρμογή των κανόνων και της δέουσας διαδικασίας ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει. Η προσπάθεια για την επιβολή της δικαιοσύνης αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει πριν από τους Αγώνες του Παρισιού του 2024, καθώς είναι άδικο για όλους τους αθλητές που αγωνίζονται σε αυτούς τους Αγώνες να συναγωνίζονται πιθανώς αυτούς που βρέθηκαν θετικοί και των οποίων τα αποτελέσματα κρατήθηκαν μυστικά μέχρι τώρα».

Ο USADA θέλει επίσης τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του WADA να εκδόσουν αναλυτική έκθεση στην οποία θα αναφέρονται λεπτομερώς οι λόγοι για τους οποίους οι κολυμβητές γλίτωσαν την τιμωρία.
«Όλοι οι αθλητές, οι χορηγοί και οι φίλοι του Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού Κινήματος αξίζουν έναν πραγματικό παγκόσμιο φύλακα που έχει τα… δόντια και την αποφασιστικότητα να εφαρμόζει τους κανόνες ομοιόμορφα και δίκαια», δήλωσε ο USADA.
«Επιπλέον, μετά από αυτήν την αναθεώρηση, καλούμε τις κυβερνήσεις και το αθλητικό κίνημα να αναθεωρήσουν τον WADA για να διασφαλίσουν ότι η συγκάλυψη θετικών δειγμάτων την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα επαναληφθεί ποτέ».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/