Connect with us

LIST

Οι άνθρωποι του Προέδρου

Published

on

Είναι ήδη γνωστό ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι θα είναι οι ακριβότεροι Αγώνες στην Ολυμπιακή ιστορία, με τον προϋπολογισμό τους να προκαλεί πραγματικό ίλιγγο, φτάνοντας αισίως τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ! Αυτό που δεν ήταν όμως μέχρι σήμερα ευρέως γνωστό είναι το ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτόν τον πραγματικό πακτωλό χρημάτων. Το sportsfeed.gr σας αποκαλύπτει τους εννέα εκλεκτούς ολιγάρχες του Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.

του Νίκου Κούδα
[email protected]

01.
Αρκάντι Ρότενμπεργκ
Πρόεδρος της Τράπεζας “SMP”
Περιουσία: 2,4 δισ. €
Ο παλιός συναθλητής του Πούτιν στα τατάμι του τζούντο εξαργύρωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την φιλία του με τον πανίσχυρο ηγέτη, καθώς του ανατέθηκαν κρατικά έργα κατασκευής οδικών δικτύων, σιδηροδρόμου, του αγωγού φυσικού αερίου Τζούμπγκα-Σότσι, ενός εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, νέων χιονοδρομικών σαλέ κ.λ.π., συνολικής αξίας 5,4 δισ. ευρώ! Παρεμπιπτόντως, ο Ρότενμπεργκ είναι και ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής Ομοσπονδίας Τζούντο…

02.
Βλάντιμιρ Ποτάνιν
Πρόεδρος της εταιρείας “Interros”
Περιουσία: 10,5 δισ. €
Ένας από τους πρώτους υπέρμαχους της υποψηφιότητας του Σότσι, ο συνονόματος του Προέδρου Πούτιν έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στο Ολυμπιακό του όνειρο, εκ των οποίων μόνο τα 22 εκατομμύρια πήγαν στην πρόταση της εταιρείας του για τους Αγώνες. Αν και τα αρχικά του πλάνα περιελάμβαναν απλώς την κατασκευή ενός «ταπεινού» θερέτρου για σκι στο Σότσι, αξίας 258 εκατομμυρίων ευρώ, με το που ανακοινώθηκε η ανάθεση των Αγώνων στη ρωσική πόλη, ο Ποτάνιν δεν έχτισε μόνο το θέρετρο (με 77 χιλιόμετρα διαδρομών μέσα στα βουνά), αλλά… εμπλούτισε την προσφορά του με ένα πάρκο για σνόουμπορντ, ένα κέντρο για ελεύθερο σκι, ένα από τα συνολικά δύο Ολυμπιακά Χωριά, καθώς και το Ρωσικό Ολυμπιακό Πανεπιστήμιο, πρόεδρος του Δ.Σ. του οποίου είναι βεβαίως ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν…

03.
Γκενάντι Τιμτσένκο
Μέλος Δ.Σ. της εταιρείας “Novatek”
Περιουσία: 10,4 δισ. €
Ο Πρόεδρος της ρωσικής Λίγκας Kontinental του χόκεϊ επί πάγου, καθώς και ιδιοκτήτης της ομάδας χόκεϊ SKA της Αγίας Πετρούπολης, ο Τιμτσένκο και οι δύο συνεργάτες του στην κατασκευαστική εταιρεία “SK Most Construction Company” ανέλαβαν την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ της πόλης Adler και του χιονοδρομικού κέντρου “Alpica-Service”. Στην εταιρεία του Τιμτσένκο ανατέθηκαν μόνο για το έτος 2008 κρατικές συμβάσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

04.
Όλεγκ Ντεριπάσκα
Πρόεδρος της εταιρείας “Basic Element”
Περιουσία: 6,2 δισ. €
Ο Ντεριπάσκα επένδυσε συνολικά 1 δισ. ευρώ στο Σότσι ενόψει των Αγώνων. Οι εταιρείες συμφερόντων του ανακαίνισαν ριζικά το αεροδρόμιο της πόλης, έχτισαν το βασικό Ολυμπιακό Χωριό και κατασκεύασαν το εμπορικό λιμάνι “Imeretinskiy”. Ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του, ο Ντεριπάσκα έλαβε κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ από κρατικές συμβάσεις. Παρόλα αυτά δεν κύλησαν όλα μέλι-γάλα, καθώς οι εταιρείες του μεγιστάνα βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με την “ Olympstroy ”, την κρατική εταιρεία που συστήθηκε για την κατασκευή των Ολυμπιακών έργων και την ανοικοδόμηση του Σότσι. Αιτία η φερόμενη αμέλεια της “Olypmstroy” να παράσχει στον Ντεριπάσκα τις λιμενικές εγκαταστάσεις που του είχε υποσχεθεί, καθώς και η πλημμελής συντήρηση της πεδιάδας Imeretinskaya, όπου είναι εγκατεστημένο το Ολυμπιακό Πάρκο.

05.
Βίκτορ Βέξελμπεργκ
Πρόεδρος της εταιρείας “Renova Group”
Περιουσία: 11,1 δισ. €
Η Ολυμπιακή συνεισφορά του Βέξελμπεργκ άγγιξε τα 370 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 70% ήταν προϊόν δανεισμού από την Τράπεζα της Ρωσίας για την Ανάπτυξη και τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Τον Δεκέμβριο του 2013, η εταιρεία του εγκαινίασε το πολυτελές θέρετρο “Azimut Hotel Resort and Spa Sochi 4” 720 δωματίων, το θηριώδες ξενοδοχείο 2.880 δωματίων “Azimut Hotel Sochi 3”, αλλά και ένα φυσικό πάρκο.

06.
Ισκάντερ Μαχμούντοφ
Πρόεδρος της εταιρείας “Ural Mining and Metallurgical Company”
Περιουσία: 6,4 δισ. €
(Βλέπε παρακάτω)

07.
Αντρέι Μποκάρεφ
Μέλος Δ.Σ. της εταιρείας “ Ural Mining and Metallurgical Company ”
Περιουσία: 998 εκατ. €
Ο ιθύνων νους της εταιρείας, Ισκάντερ Μαχμούντοφ, τοποθέτησε τον νεαρό έμπιστό του, Αντρέι Μποκάρεφ επικεφαλής του σχεδίου κατασκευής του Ολυμπιακού παγοδρομίου με το όνομα “Shayba”, χωρητικότητας 7.000 θέσεων. Όταν το πρότζεκτ ξεκίνησε το 2009, οι δύο επιχειρηματίες είχαν σκοπό να επενδύσουν γύρω στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Κατέληξαν να ξοδέψουν 76!

08.
Αλίσερ Ουσμάνοφ
Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας “GazPromInvestHolding”
Περιουσία: 13 δισ. €
Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών “Megafon”, στην οποία ο Ουσμάνοφ είναι ο βασικός μέτοχος, υπέγραψε συμφωνία χορηγίας με την Ολυμπιακή Διοργανώτρια Επιτροπή της χώρας, ύψους 96 εκατομμυρίων ευρώ. Βάσει της συμφωνίας, η διοργανώτρια αρχή απέκτησε ρευστότητα 55 εκατομμυρίων σε μετρητά, ενώ τα υπόλοιπα θα παραχωρηθούν υπό μορφή δωρεάν τηλεφωνικών συνομιλιών για τα μέλη της Επιτροπής, τους αθλητές, τους δημοσιογράφους, τους εθελοντές κλπ. Επιπλέον, η εταιρεία του ζάπλουτου επιχειρηματία συμφώνησε να επενδύσει 71 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου τηλεπικοινωνιών του Σότσι, κερδίζοντας ως αντάλλαγμα το αποκλειστικό δικαίωμα κατασκευής βοηθητικών σταθμών.

09.
Βατζίντ Αλεκπέροφ
Πρόεδρος της εταιρείας “Lukoil”
Περιουσία: 10,9 δισ. €
Η θυγατρική της “Lukoil” με την επωνυμία “Lukoil-EcoEnergo” ξόδεψε 11 εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή του σταθμού υδροηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής Krasna Polyana. Αν και το συγκεκριμένο έργο ωχριά σε κόστος μπροστά στα υπόλοιπα, ωστόσο είχε ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα για τον 63χρονο Αζέρο από το Μπακού: τον κράτησε μακριά από οικονομικά σκάνδαλα και κατηγορίες κακοδιαχείρισης, καθώς τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης και ο αρχικός προϋπολογισμός του κόστους τηρήθηκαν με θρησκευτική ευλάβεια.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!