Connect with us

TOP

Οι αποκαλύψεις του παγκοσμίου που θα μας απασχολούν στο μέλλον

Published

on

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου του Λονδίνου χαρακτηρίστηκε από τις μεγάλες εκπλήξεις με αρκετά φαβορί να… καταποντίζονται. Ταυτόχρονα όμως εμφανίστηκαν και νέα πρόσωπα, οικεία στους φιλάθλους του στίβου που όμως απέδειξαν στο υψηλότερο επίπεδο ότι έχουν μέλλον στο άθλημα και τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να μας απασχολούν με τις επιτυχίες τους.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Κάρστεν Γουόρχολμ (Νορβηγία, 400μ. εμπόδια)
Για όσους παρακολουθούν στίβο, το χρυσό μετάλλιο στα 400μ. εμπόδια από το Νορβηγό, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου, δεν αποτέλεσε έκπληξη. Αντιθέτως έκπληξη είναι το γεγονός πως ένας παγκόσμιος πρωταθλητής παίδων και πρωταθλητής εφήβων στην Ευρώπη στα σύνθετα, εξελίσσεται στον κορυφαίο εμποδιστή των 400μ. μέσα σε (σχεδόν) δύο χρόνια. Σε αντίθεση με τον χρυσό Ολυμπιονίκη Κέρον Κλέμεντ, ο 21χρονος Νορβηγός δείχνει ότι έχει μεγάλα περιθώρια εξέλιξης.

Κρις Κόλεμαν (ΗΠΑ, 100μ.)
Με τον τελικό της σκυταλοδρομίας 4Χ100μ. ο 21χρονος Αμερικανός συμπλήρωσε 50 κούρσες από το Δεκέμβριο μέχρι τον Αύγουστο. Για έναν αθλητή αυτού του επιπέδου, ο αριθμός είναι… αστρονομικός. Πήγε στο Λονδίνο με την κορυφαία επίδοση στα 100μ. φέτος στον κόσμο (9.82) και διέψευσε όλους αυτούς που υποστηρίζουν πως τα κολεγιόπαιδα «κλατάρουν» στις μεγάλες διοργανώσεις. Επίσης, ο Κόλεμαν μπορεί να περηφανεύεται (και το κάνει ήδη) πως είναι ο μοναδικός που έχει αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο με τον Γιουσέιν Μπολτ και δεν έχασε ποτέ από τον Τζαμαϊκανό. Έφυγε από το Λονδίνο με ένα σπουδαίο αργυρό μετάλλιο στα 100μ. και ένα ακόμα στη σκυτάλη 4Χ100μ. που όμως για τους Αμερικανούς θεωρείται αποτυχία. Αν και δεν σου γεμίζει το μάτι καθώς είναι μικροκαμωμένος, έχει καταπληκτική εκκίνηση και πρώτα 50 μέτρα. Θα τον δούμε μάλλον και στο Μπέρμιγχαμ το 2018.

Γιούλια Λεβτσένκο (Ουκρανία, ύψος)
Η δεσποινίς… ατομικό ρεκόρ σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Η 20χρονη ξεκίνησε τη σεζόν με 1.95μ. και την ολοκλήρωσε στο 2.01μ. έχοντας ένα χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό κλειστού στίβου, ένα χρυσό στο Κ23 της Ευρώπης και ένα αργυρό στο παγκόσμιο ανοιχτού. Επίσης έκανε φέτος τις εννέα από τις 10 καλύτερες επιδόσεις της καριέρας της. Εχει εξαιρετική τεχνική, της λείπει μόνο η εμπειρία και από ότι φαίνεται μαζί με την Λιθουανή Παλσάιτε θα είναι αυτές που θα… ζορίζουν τη Μαρίγια Λασίτσκενε.

Τζιρίμ Ρίτσαρντς (Τρίνινταντ και Τομπάγκο 200μ., 4Χ400μ.)
Ο 23χρονος σπρίντερ δεν είναι κάποιος άγνωστος στο κοινό του στίβου. Έχει κάνει καλή καριέρα στο NCAA (φέτος ήταν 3ος) ενώ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των εφήβων το 2012 στη Βαρκελόνη ήταν τρίτος με την ομάδα 4Χ400μ. του Τρίνινταντ και Τομπάγκο. Την ίδια χρονιά ήταν τρίτος με την 4Χ400μ. των ανδρών στο παγκόσμιο κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης. Στο Λονδίν ο εκμεταλλεύτηκε την αρρώστια του Μακβάλα και την κόπωση του Βαν Νίκερκ για να πάρει το χάλκινο μετάλλιο στα 200μ. όπως στα 400μ. συνέβαλε τα μέγιστα για να κερδίσει η χώρα του το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας τους Αμερικανούς για πρώτη φορά στη διοργάνωση, από το 2003 και μετά, στη δεύτερη θέση.

Αμπντούλ Σάνι Μπράουμ (Ιαπωνία, 100μ. – 200μ.)
O 18χρονος Ιάπωνας τα πήγε περίφημα στο παγκόσμιο του Λονδίνου. Κατάφερε να μπει στον τελικό των 200μ. τη στιγμή που ο χάλκινος Ολυμπιονίκης του Ρίο, Κριστόφ Λεμέτρ έμενε εκτός. Τρέχοντας σε 20.63 στον τελικό έμεινε έβδομος όμως γέμισε με εμπειρίες υψηλού επιπέδου. Μετά το νταμπλ που έκανε στο παγκόσμιο παίδων – κορασίδων στο Κάλι (100μ. και 200μ.) δείχνει ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο και στους άνδρες. Ίσως να χρειαστεί να περιμένουμε κάποια χρόνια γιατί αποφάσισε να σπουδάσει στις ΗΠΑ.

Γιάννης Κυριαζής (Ελλάδα, ακοντισμός)
Για την ηλικία του (21χρονών) η θέση που κατέλαβε στον ακοντισμό, είναι μεγάλη επιτυχία. Μόλις δύο ακόμα ακοντιστές έχουν καταφέρει να μπουν τελικό σε τόσο μικρή ηλικία και ο ένας από αυτούς ήταν ο Γιαν Ζελέζνι! Όλα αυτά σε ένα αγώνισμα που βρίσκεται πραγματικά στο υψηλότερο επίπεδο που έχει υπάρξει τα τελευταία 20 χρόνια. Αρκεί να αναφέρουμε ότι από το 2000 μέχρι το 2016 δεν έγινε καμία βολή πάνω από τα 93 μέτρα και φέτος (μέχρι στιγμής) έχουν γίνει ήδη τέσσερις! Και ακόμα οι αγώνες δεν τελείωσαν. Ο Κυριαζής έδειξε την κλάση του στο Λονδίνο και του χρόνου στο ευρωπαϊκό – παγκόσμιο (θα λείπουν μόνο ο Γιάγκο και ο Γουόλκοτ) πρωτάθλημα του Βερολίνου, κόντρα σε τρεις Γερμανούς, τρεις Τσέχους, δύο Πολωνούς και δύο Φινλανδούς θα κληθεί να κάνει την υπέρβαση.

Απογοήτευσαν
Υπήρχαν δύο ακόμα αθλητές για τους οποίους είχαν δημιουργηθεί πολύ μεγάλες προσδοκίες. Ο Εμάνουελ Κορίρ (Κένυα, 800μ.) πήγε στο Λονδίνο έχοντας την κορυφαία επίδοση για το 2017 και το τίτλο του διάδοχου του σπουδαίου Ντέιβιντ Ρουντίσα. Mε 1:43.10, ο τελικός έμοιαζε παιχνιδάκι για τον 22χρονο. Ομως με το 1:46.08 στον ημιτελικό έμεινε 10ος και εκτός τελικού.
Η δεύτερη απογοήτευση ήταν ο Μόντο Ντουπλάντις (Σουηδία, επί κοντώ). Kαι αυτός πήγε με την κορυφαί επίδοση στον κόσμο (5.90μ.) όμως με 5.50μ. έμεινε μόλις 9ος.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/