Μετά την ακύρωση των παγκόσμιων παραλιακών αγώνων του 2023 στο Μπαλί, ήταν η σειρά των κοινοπολιτειακών της Βικτόρια (Αυστραλία) του 2026. Οι χώρες γυρίζουν την πλάτη τους στα multi events καθώς με εξαίρεση τους Ολυμπιακούς Αγώνες όλα τα υπόλοιπα που έχουν «εμπνευστεί» διάφοροι παράγοντες είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την οικονομία της διοργανώτριας χώρας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσαν οι ευρωπαϊκοί αγώνες που έγιναν στην Πολωνία. Σε όλα τα αθλήματα, ακόμα και στον στίβο που είχε ενδιαφέρον τα στάδια ήταν απελπιστηκά άδεια. Στις κερκίδες υπήρχαν μόνο μέλη των αποστολών. Επίσης το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την προβολή ήταν ανύπαρκτο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το κόστος αγοράς των δικαιωμάτων προβολής ήταν σχεδόν… τζάμπα (30.000 ευρώ) όμως καμία χώρα δεν μπήκε στη διαδικασία να αγοράσει το πακέτο για να μεταδόσει τους αγώνες, με εξαίρεση τον στίβο που έτσι και αλλιώς ήταν συμφωνημένος.
Οι Πολωνοί κατάφεραν να περιορίσουν τη μεγάλη οικονομική ζημιά αρνούμενοι να κατασκευάσουν εγκαταστάσεις που είχαν συμφωνηθεί και κάπως έτσι έμεινε η γυμναστική (ενόργανη και ρυθμική) εκτός προγράμματος. Και εκεί που η επόμενη διοργάνωση ήταν συμφωνημένη με την Κροατία, η κυβέρνηση της χώρας άλλαξε γνώμη και αν δεν βρεθεί ξανά κάποιο απολυταρχικό καθεστώς όπως του Αζερμπαϊτζάν (1οι αγώνες) ή της Λευκορωσίας (2οι αγώνες) δύσκολα θα βρεθεί χώρα να πληρώσει για τη διοργάνωση των 4ων ευρωπαϊκών αγώνων.
Πιο μεγάλο όμως είναι το χτύπημα που δέχθηκαν οι κοινοπολιτειακοί αγώνες που χρονολογούνται από το 1930. Πρόκειται για ένα… εφεύρημα των Βρετανών για να υπενθυμίζουν (σε ποιον άραγε) ότι κάποτε υπήρξαν αυτοκρατορία. Η 23η έκδοση των αγώνων (2026) , ανατέθηκε στη Βικτόρια της Αυστραλίας που όμως με σημερινή της ανακοίνωση έκανε γνωστό πως δε θέλει τη διοργάνωση γιατί είναι πολύ κοστοβόρα και ουσιαστικά δεν προσφέρει τίποτα.
Ακόμα χειρότερη ήταν η ακύρωση των World Beach Games, μόλις ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή τους καθώς η κυβέρνηση της Ινδονδησίας που είχε αναλάβει τους αγώνες για να γίνουν στο Μπαλί, απέσυρε τη χρηματοδότηση της. Η είδηση «μούδιασε» τα μέλη της ANOC (Ενωση Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών) που χρησιμοποιεί τους αγώνες για δική της πολιτική…
Από τη στιγμή που οι παγκόσμιες και ευρωπαϊκές ομοσπονδίες διοργανώνουν τα δικά τους πρωταθλήματα, τα multi sports events που προσπαθούν να προωθήσουν διάφοροι οργανισμοί προκειμένου να αποκτήσουν έσοδα (η Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή για παράδειγμα έχει μηδέν έσοδα) πατώντας στο μοντέλο των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι εξ’ ορισμού αποτυχημένα και όπως προκύπτει, το έχουν διαπιστώσει και οι κυβερνήσεις των κρατών που επιστρέφουν τις διοργανώσεις στους εμπνευστές τους…