Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Οι δεσμεύσεις για το στίβο που αναμένεται να υλοποιηθούν μέχρι το 2024

Published

on

Για πρώτη φορά από το 2004 και μετά, ο ελληνικός στίβος έχει μπροστά του σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για τα έργα που τον αφορούν τα οποία συνοδεύουν δεσμεύσεις υλοποίησης τους, από τον αρμόδιο υφυπουργό (Λευτέρης Αυγενάκης) και τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας (Κυριάκος Μητσοτάκης).

Ανατρέχοντας το ιστορικό των 3,5 ετών παρουσίας του Αυγενάκη στο υφυπουργείο αθλητισμού, δεν εντοπίστηκε δέσμευση που να μην υλοποιήθηκε. Κάποιες γρήγορα, άλλες πήραν το χρόνο τους (έστω και αν χρειάστηκαν επιπλέον τροπολογίες) στο τέλος όμως οι δεσμεύσεις που ανέλαβε για τον αθλητισμό έγιναν πράξη. Για το λόγο αυτό είναι φειδωλός όταν προχωρά σε εξαγγελίες και λαλίστατος με μακρόσυρτες ανακοινώσεις όταν γίνεται πράξη κάποια δέσμευση.

Ο ελληνικός στίβος, από το 2004 και μετά, όσον αφορά στις εγκαταστάσεις, έμαθε να ζει με μπαλώματα. Παρακαλούσε για τα λίγα και δεν έπαιρνε τίποτα. Οι Θεσσαλονικείς θυμούνται πολύ καλά τι τράβηξαν με το βοηθητικό στάδιο του Καυτανζογλείου. Από το 2004 και μετά, έχοντας δύο Θεσσαλονικείς υφυπουργούς αθλητισμού (και οι δυο με αθλητικό βιογραφικό) και μια Θεσσαλονικιά γενική γραμματέα αθλητισμού πρώην αθλήτρια στίβου δεν έγινε το παραμικρό παρά τις διαμαρτυρίες και τις συγκεντρώσεις, μέχρι που η λύση δόθηκε τελικά από έναν Αθηναίο ΓΓΑ το 2018…

Οι εξαγελλίες για το στίβο

Τέσσερις εγκαταστάσεις συμπεριλαμβάνονται στις εξαγγελίες για τα έργα που αφορούν το στίβο. Τη χρηματοδότηση των έργων έχει αναλάβει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η περιφέρεια Αττικής και η Lamda Developement ανταποδοτικά για την παραχώρηση του Ελληνικού στο οποίο περιλαμβάνεται το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά. Οι δεσμεύσεις του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με την ολοκλήρωση και παράδοση των έργων, έχουν χρονικό ορίζοντα το 2024 και η ημερομηνία δεν είναι τυχαία καθώς μέχρι τότε πρέπει να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια από το ταμείο και την περιφέρεια, διαφορετικά χάνονται.

Στο ΟΑΚΑ, η περιφέρεια Αττικής θα χρηματοδοτήσει με 6.000.000 ευρώ την αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα σε κεντρικό στάδιο και προπονητήρια στίβου. Πιο συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο στέγαστρο Καλατράβα του κεντρικού σταδίου θα μπει ο νέος ελαστικός τάπητας. Όσον αφορά στα προπονητήρια σε αυτά περιλαμβάνεται και το κλειστό που είναι ιδιαίτερα προβληματικό. Στα συν του ΟΑΚΑ, η ολική ανακαίνιση της αίθουσας για τα βάρη που αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην προπόνηση των αθλητών και αθλητριών του στίβου, ενώ θα αυξηθούν οι ξενώνες φιλοξενείας αθλητών και αθλητριών.

Στις εγκαταστάσεις τις Παιανίας, θα επαναλειτουργήσει το κλειστό στάδιο του στίβου που διαθέτει 200αρα πίστα έξι διαδρομών και είναι 3.000 θέσεων. Εκτός σταδίου θα δημιουργηθεί και προπονητήριο για τον ανοιχτό στίβο καθιστώντας την Παιανία κανονικό κέντρο υψυλού αθλητισμού.

Στο μητροπολητικό πάρκο του Ελληνικού θα κατασκευαστεί ανοιχτό στάδιο στίβου με πίστα 400 μέτρων και μαζί θα δημιουργηθεί προπονητήριο για τις ρίψεις. Στην εξαγγελία δεν υπάρχει κλειστό προπονητήριο για το στίβο, προβλέπεται όμως κλειστό γήπεδο μπάσκετ.

Στο Ολυμπιακό χωριό, έχουν γίνει ήδη κάποιες εργασίες και το στάδιο είναι λειτουργικό εδώ και μήνες. Πρόσφατα τοποθετήθηκε νέος κλωβός για τις ρίψεις εντός του σταδίου και η ανακαίνιση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Το 2024 δεν είναι μακριά…

ΥΓ. Εκτός εξαγγελιών έχει μείνει ο Πειραιάς. Μια ολόκληρη πόλη που στερείται προπονητήριο για το στίβο…

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!