Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Οι κορυφαίοι Έλληνες μαραθωνοδρόμοι αναλύουν του στόχους τους και το όριο των Ολυμπιακών

Published

on

Ο Κώστας Γκελαούζος, ο Παναγιώτης Καραΐσκος, και ο Χριστόφορος Μερούσης είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους καλύτερους μαραθωνοδρόμους στην Ελλάδα. Μίλησαν στον Sportsfeed για τα φετινά τους πλάνα αλλά και τα όρια των Ολυμπιακών Αγώνων.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Οι τρεις τους ανέβηκαν στο βάθρο και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου που διεξήχθη εντός του κλασικού μαραθωνίου της Αθήνας το Νοέμβριο. Μέσα στην προολυμπιακή χρονιά του 2019 έχουν διαφορετικά πλάνα προετοιμασίας αλλά και διαφορετικούς στόχους. Ζητήσαμε τη γνώμη τους σχετικά με το νέο σύστημα Ολυμπιακής πρόκρισης που γίνεται είτε μέσω είτε του πολύ δύσκολου ορίου (2:11:30) είτε μέσω παγκόσμιας κατάταξης.

Κώστας Γκελαούζος (ατομικό ρεκόρ 2:21:54)
Ο 28χρονος νικητής του μαραθωνίου της Αθήνας το 2018 ασχολείται με τα 42.194μ. από το 2016 και πλέον έχει αρχίσει να ωριμάζει ως μαραθωνοδρόμος. Το 2019 ξεκίνησε για αυτόν με κάποιες δυσκολίες όμως έχει μία ιδέα για το τι θέλει να κυνηγήσει φέτος.
«Δυστυχώς δεν βρήκα κάτι για τον Απρίλιο, λίγο η κούραση που είχα από την σκληρή προετοιμασία στην Κύπρο και λίγο κάποιες διαδικασίες δεν με άφησαν να βρω κάτι καλό. Από εκεί και πέρα, και αφού σιγά σιγά συνέρχομαι, ψάχνω έναν γρήγορο ημιμαραθώνιο. Το πού θα το δούμε μέχρι τέλος Απριλίου. Από εκεί και πέρα ίσως συμμετάσχω σε κάποιους αγώνες δρόμου, αλλά σε προπονητικό πλάνο πάντα. Τον Μάιο θα έχω κάποιες αγωνιστικές υποχρεώσεις με τον σύλλογο μου και από εκεί και πέρα θα προσπαθήσω για μια θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων. Ύστερα, αν όλα έχουν πάει καλά, θα προσπαθήσω για έναν καλό μαραθώνιο στο Βερολίνο και εάν βγω δυνατός από εκεί ίσως και στον ΑΜΑ 2019. Αυτό είναι περίπου το πλάνο που έχουμε βγάλει με τον προπονητή μου, προέχει όμως να έχουν υγεία και όλα να πάνε καλά.»
«Όσο για τα όρια, σίγουρα είναι παρά πολύ δύσκολα. Αλλά πιστεύω ότι μας κακοφαίνεται γιατί τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ εύκολα. Εγώ περίμενα ότι θα είναι κάπου στο 2.15 με 2.14 το όριο του μαραθωνίου, όχι τόσο κάτω, από ότι φαίνεται όμως τελικά κάπου εκεί θα κριθούν και οι θέσεις του ranking».

Παναγιώτης Καραΐσκος (ατομικό ρεκόρ 2:23:53)
Όπως έχουμε αναφέρει στο πρόσφατο ρεπορτάζ του ημιμαραθωνίου της Αθήνας, ήταν ο φετινός νικητής με ρεκόρ διαδρομής 1:08:04, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε καλή κατάσταση. Παρόλο που δεν έχει πολλά χρόνια εμπειρίας σε τόσο μεγάλες αποστάσεις, δείχνει συνεχή βελτίωση. Τον Απρίλιο θα συμμετάσχει σε ένα γρήγορο μαραθώνιο επίπεδης διαδρομής με στόχο ένα καλό χρόνο, ο οποίος εκτός απροόπτου θα είναι αυτός του Αμβούργου στις 28/4. Ο 30χρονος δρομέας θα κυνηγήσει κάτι καλύτερο από το 2:23:53 που έκανε στη δύσκολη διαδρομή του κλασικού μαραθωνίου της Αθήνας το 2018, επίδοση που αποτελεί το ατομικό του ρεκόρ. Πέρα από αυτό σκοπεύει να συμμετάσχει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στην Πάτρα στα 5000μ. ή στα 3000μ. με φυσικά εμπόδια. Έχει ως μακροπρόθεσμο στόχο το Τόκιο αλλά γνωρίζει ότι η πρόκριση θα έρθει αρκετά δύσκολα.

Χριστόφορος Μερούσης  (ατομικό ρεκόρ 2:19:00)
Είναι ένας από τους σταθερούς Έλληνες αθλητές με συνεχή παρουσία σε διεθνείς και εγχώριες διοργανώσεις από το 1999, όταν συμμετείχε στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας. Από το 2012 μέχρι και σήμερα ασχολείται με το μαραθώνιο ενώ το 2016 κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες όντας ο μοναδικός Έλληνας εκπρόσωπος στα 42 χιλιόμετρα. Με πατημένα τα 37 έτη πλέον κυνηγάει λιγότερους αγώνες και καλύτερη απόδοση. «Είχα ένα πρόβλημα τραυματισμού στον αχίλλειο τένοντα μέχρι τον Φεβρουάριο. Αυτό με έφερε αρκετά πίσω αλλά πλέον το έχω ξεπεράσει. Για αυτό τον λόγο δεν έκλεισα κάποιο μαραθώνιο νωρίς: δεν ήξερα αν θα προλάβω να ετοιμαστώ. Πλέον το σκεφτόμαστε με τον προπονητή μου (Σταύρος Καρρές) μήπως πάμε κάπου εφόσον βέβαια είμαι σε θέση να τρέξω πιο γρήγορα από όσο έτρεξα στην Αθήνα τον Νοέμβρη. Στόχος για φέτος είναι να είμαι υγιής και να τρέξω καλά. Θέλω να είμαι σταθερά καλός στους αγώνες που θα επιδιώξω συμμετοχή με βάση τον προγραμματισμό μας. Έκλεισα πρόσφατα τα 37 και θέλω πλέον μετά από πολλά χρόνια στο χώρο (22) να το χαίρομαι περισσότερο και να τρέχω συγκεκριμένους αγώνες όσο πιο καλά γίνεται, να κάνω δηλαδή καλύτερη διαχείριση. Εννοείται θα ήθελα να βελτιώσω κάποια στιγμή εφόσον είμαι σε καλή κατάσταση το ατομικό μου ρεκόρ».
«Για τους Ολυμπιακούς αγώνες, χαίρομαι που πρόλαβα να τρέξω γιατί αφιέρωσα πολλά χρόνια σε αυτόν τον σκοπό, αλλά προβληματίζομαι διότι είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη η συμμετοχή, όχι μόνο για έναν Έλληνα αλλά και για τον οποιουδήποτε αθλητή σε αυτή την τεράστια διοργάνωση. Οι νέοι Έλληνες μαραθωνοδρόμοι έχουν όλα τα προσόντα να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια αρκεί να μην κόβονται τα κίνητρα τους με τέτοιο τρόπο. Για να είμαστε ρεαλιστές, στο αγώνισμα πχ του μαραθωνίου είναι υπερβολικά δύσκολο ένα όριο στο 2:11. Εύχομαι να επανεξεταστεί και επαναπροσδιοριστεί όλο αυτό αργά η γρήγορα, διότι είναι ευλογία η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες. Είναι μία διοργάνωση που υπάρχει για να ενώνει και να προάγει τον αθλητισμό και όχι για να παρουσιάζει ένα κλειστό και δύσκολο event για λίγους».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/