Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Οι παρατηρήσεις για το αθλητικό κέντρο στο σχέδιο του μητροπολιτικού πάρκου Ελληνικού

Published

on

Το νέο μητροπολιτικό πάρκο του ελληνικού προορίζεται να καλύψει, στα χαρτιά τουλάχιστον, τις ανάγκες του υψηλού αθλητισμού, με τη μεταφορά των εγκαταστάσεων του Ε.Α.Κ.Ν. Άγιου Κοσμά στο χώρο κοντά στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του κανόε καγιάκ εντός του παλιού αεροδρομίου.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected] 

Μετά το ρεπορτάζ του Sportsfeed για την υφιστάμενη κατάσταση στο Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά (κάντε κλικ εδώ) αξίζει να αναφερθούμε με λεπτομέρειες στα σχέδια του μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού που είχαν τεθεί προς δημόσια διαβούλευση τον Αύγουστο του 2018.

Το μεγάλο τμήμα που προσφέρεται προς αξιοποίηση περιλαμβάνει όλο το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού αλλά και την όμορη παράκτια ζώνη, από το Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά μέχρι και τη μαρίνα Αγίου Κοσμά όπου βρίσκεται το Ολυμπιακό κέντρο ιστιοπλοΐας. Το σχέδιο προβλέπει την μερική αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων (καλαθοσφαίριση, ξιφασκία, μπέιζμπολ, σόφτμπολ, χόκεϊ, κανόε καγιάκ) στο χώρο του παλιού αεροδρομίου που σε μεγάλο βαθμό αυτή τη στιγμή ρημάζουν. Η παράκτια ζώνη σε μία πόλη σαν την Αθήνα έχει προφανώς προστιθέμενη αξία, οπότε για τις βλέψεις του νέου μητροπολιτικού πάρκου ο χώρος του ΕΑΚΝ χαραμίζεται αν παραμείνει στην εξυπηρέτηση του αθλητισμού. Στο σχέδιο εντάσσεται στην περιοχή πολεοδόμησης ΑΠ-1 και ως χαρακτηρισμός της ως προς τη χρήση γης είναι κατοικία (ή/και εστίαση). Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο ο φορέας διαχείρισης του χώρου είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε, η οποία όμως έχει παραχωρήσει τη χρήση του Ε.Α.Κ.Ν. στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα για τον αθλητισμό, η μελέτη προβλέπει ένα σύγχρονο κέντρο στο βορειοδυτικό τμήμα του πάρκου, κοντά στο Ολυμπιακό κέντρο κανόε καγιάκ, στο οποίο θα γίνει «μετεγκατάσταση» του Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά. Ακολουθεί το σχετικό τμήμα της τεχνικής έκθεσης:

Πρόκειται για μία περιοχή αθλητισμού, πρασίνου και αναψυχής που θα λειτουργεί ως πόλος υπερτοπικής σημασίας, συνδυάζοντας τον μαζικό, ελεύθερο αθλητισμό και την αναψυχή με τον πρωταθλητισμό, σε συνθήκες εξαιρετικής ποιότητας υποδομών και εξυπηρετήσεων. Ο συνδυασμός της αναψυχής με την άσκηση (leisure and sport), θα αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο επισκεψιμότητας για το ευρύτερο μέρος του πληθυσμού της Αττικής, καθώς και των τουριστών επισκεπτών.
Ο θεματικός πόλος αθλητικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνει τη μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (Ε.Α.Κ.Ν.) Αγίου Κοσμά. Στη νέα τους θέση, οι εγκαταστάσεις θα αποτελούν ένα παγκοσμίου επιπέδου κέντρο για οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες, το οποίο θα υπερκαλύπτει τις υφιστάμενες χρήσεις του Ε.Α.Κ.Ν. και θα εξυπηρετεί τόσο τους γείτονες, όσο και τους επισκέπτες του πάρκου από το ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής. Η περιοχή καταλαμβάνει έκταση λίγο μικρότερη των 500.000 τ.μ. στο ΒΔ άκρο του πάρκου, συμπεριλαμβάνοντας την διατηρούμενη εγκατάσταση του Κανόε Καγιάκ καθώς και το προτεινόμενο κτίριο του ‘Πολυδύναμου Κέντρου Πολλαπλών Λειτουργιών και Εκδηλώσεων’, κτίριο τοπόσημο του πάρκου.

Οι προτεινόμενες αθλητικές εγκαταστάσεις – επιμέρους ενότητες περιλαμβάνουν ενδεικτικά:
1. Στίβος
– Πολλαπλό προπονητήριο
– Δύο γήπεδα Στίβου 400μ ολυμπιακών προδιαγραφών με κερκίδες
– Προπονητήριο Στίβου
2. Κολυμβητήριο και Προπονητήριο Καταδύσεων
– Κολυμβητήριο και Προπονητήριο Καταδύσεων
– Προπονητήρια, κερκίδες, γραφεία, καταστήματα στο χώρο του πρώην ολυμπιακού κέντρου Baseball
3. Ποδόσφαιρο (ερασιτεχνικό)
– Γήπεδα ποδοσφαίρου (11×11 και 7×7
4. Ποδόσφαιρο (επαγγελματικό)
– Γήπεδα ποδοσφαίρου (11×11)
5. Κλειστά προπονητήρια
– Προπονητήριο Ρυθμικής / ενόργανης
– Προπονητήριο Άρσης βαρών
6. Καλαθοσφαίριση, Αντισφαίριση και Πετοσφαίριση
– Γήπεδα Αντισφαίρισης
– Γήπεδα Καλαθοσφαίρισης
– Γήπεδα Πετοσφαίρισης
7. Πρώην ολυμπιακή εγκατάσταση Κανόε Καγιάκ
– Κτίριο γραφείων, αποδυτηρίων και λοιπών συμπληρωματικών χρήσεων (πρώην Κανόε Καγιάκ)
– Περιοχή δεξαμενής της πρώην ολυμπιακής εγκατάστασης Κανόε Καγιάκ, που διαμορφώνεται σε υδάτινο στοιχείο (το μεγαλύτερο του Πάρκου) και διαμόρφωση παρακείμενης τεχνητής παραλίας
– Κτίριο κυκλικής χάραξης

Σε αυτό το σημείο προκύπτουν τρία βασικά ζητήματα:

  • Ενώ η τεχνική έκθεση αναφέρει ρητά την υπερκάλυψη των υφιστάμενων χρήσεων του Ε.Α.Κ.Ν., δεν υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με τη μεταφορά των κλειστών προπονητηρίων τζούντο, πινγκ-πονγκ, καλαθοσφαίρισης και πάλης-ξιφασκίας αλλά και με την μετεγκατάσταση των ξενώνων των αθλητών.
  • Τόσο οι αθλητικές ομοσπονδίες όσο και ο αθλούμενος κόσμος πλέον κρατάει μικρό καλάθι σε σχέση με τις υποσχέσεις και τα μεγαλόπνοα σχέδια μετά από εγκληματικές ενέργειες που έχουν γίνει στο παρελθόν με την έγκριση της ΓΓΑ (όπως η εκδίωξη του στίβου από την περιοχή του Πειραιά με το νέο γήπεδο Καραϊσκάκη).
  • Δεν υπάρχει καμία δέσμευση, προφορική ή γραπτή, είτε από την επενδυτική εταιρεία είτε από την κυβέρνηση που διασφαλίζει ότι πρώτα θα φτιαχτεί το νέο κέντρο και στη συνέχεια θα γίνει η μετεγκατάσταση από τον Άγιο Κοσμά. Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση πέρυσι το Μάιο ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης είπε ότι «οποιαδήποτε απάντηση στο παρόν χρονικό σημείο, καθίσταται σε κάθε περίπτωση πρόωρη». Μένει λοιπόν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αφεθούν μετέωροι όλοι οι αθλητές και οι ομοσπονδίες για ένα διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών, όσο δηλαδή αναφέρεται στην ιστοσελίδα του πρότζεκτ ότι θα διαρκέσει η ολοκλήρωση του νέου αθλητικού κέντρου. Να σημειωθεί ότι οι πρώτες εξώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, όπως στην περίπτωση του ΕΝΟΑ αλλά και της εθνικής ομάδας καταδύσεων από το αντίστοιχο προπονητήριο.

Με αυτά τα δεδομένα κρίνεται αναγκαίο να κινητοποιηθούν οι ομοσπονδίες και να απαιτήσουν τα αυτονόητα, όχι με προφορικές υποσχέσεις όπως στην περίπτωση του Καραΐσκάκη, αλλά με έγγραφη ρήτρα. Επίσης, επειδή είναι ένα θέμα καίριας και υπερτοπικής σημασίας που θα επηρεάσει το μέλλον του αθλητισμού στην Ελλάδα, ο σχεδιασμός του κέντρου πρέπει εξαρχής να συνδιαμορφωθεί και από τους χρήστες (δηλαδή τις ομοσπονδίες) και όχι απλά να έχουν αυτές ένα συμβουλευτικό ρόλο εκ των υστέρων ή όποτε το ζητήσει η επενδυτική εταιρεία. Όλες αυτές η κινήσεις πρέπει να γίνουν από τους αρμόδιους φορείς άμεσα, πριν ξεκινήσουν τα έργα, ώστε να γίνει σωστά ο χρονικός σχεδιασμός της διεκπεραίωσης των έργων και να μην μείνουν άστεγοι οι αθλητές.

Ακολουθούν με τη σειρά οι εικόνες α) της απεικόνισης των ορίων του πάρκου, β) του σχεδίου για το νέο αθλητικό κέντρο και γ) της ίδιας περιοχής όπως είναι σήμερα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/