Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Οι προσδοκίες για τον ελληνικό στίβο το 2023

Published

on

Σε διαρκή ανοδική πορεία βρίσκεται ο ελληνικός στίβος, όσον αφορά στις επιτυχίες του αθλήματος σε μεγάλες διοργανώσεις. Το 2023 ξεκίνησε και οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές μετά το εξαιρετικό 2022.

Παγκόσμιος Τεντόγλου και στον ανοιχτό

Ένα και μόνο χρυσό μετάλλιο λείπει από τη συλλογή του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος. Αυτό του παγκόσμιου πρωταθλήματος στον ανοιχτό στίβο και η Βουδαπέστη θα τον περιμένει για να γεμίσει αυτό το κενό στο βιογραφικό του. Στο Όρεγκον έχασε από τον Κινέζο Τζιάναν Γουάνγκ με το μέτριο 8.36μ. Επί ευρωπαϊκού εδάφους ο Τεντόγλου έχει 8.52μ, μια επίδοση που έχει ξεπεράσει μια φορά στη ζωή του ο Τάτζαϊ Γκέιλ το 2019 με 8.69μ και από τότε δεν πήδηξε ποτέ πάνω από 8.32μ. Ο μοναδικός που μπορεί να απειλήσει τον Έλληνα πρωταθλητή, είναι ο Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία ο οποίος προς το παρόν κατοικοεδρεύει στο Όστιν του Τέξας, έχει σταματήσει να γυμνάζεται και ουδείς γνωρίζει ποια αθλητική υπηκοότητα θα έχει μέχρι το 2024. Κανένας άλλος άλτης του μήκους από τους αντιπάλους του Τεντόγλου δεν έχει «γράψει» επίδοση πάντω από το 8.50μ.

Παγκόσμιο μετάλλιο στο βάδην

Το 2022 ήταν ονειρικό για το ελληνικό βάδην και ειδικότερα την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Μπορεί το 2023 να είναι καλύτερο; Η απάντηση είναι ναι καθώς υπάρχει το παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπου η Ελλάδα δεν έχει πάρει ποτέ μετάλλιο στο βάδην. Στο Όρεγκον η Ντρισμπιώτη ήταν 4η, προετοιμασμένη για το… ευρωπαϊκό που ακολουθούσε (δεν ήταν στόχος το Όρεγκον). Φέτος το παγκόσμιο γίνεται 2 ώρες από την Αθήνα (με πτήση) και το γεωγραφικό πλεονέκτημα περνά στους Ευρωπαίους που δε χρειάζεται να προσαρμοστούν σε ώρα και συνθήκες. Δύσκολη υπόθεση το μετάλλιο, αλλά όχι ανέφικτη.

Επιστροφή Στεφανίδη στον κλειστό

Μετά από τέσσερα χρόνια, η Κατερίνα Στεφανίδη επιστρέφει στον κλειστό στίβο και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι παρούσα στο ευρωπαϊκό της Κωνσταντινούπολης. Ήταν 3 Μαρτίου 2019 όταν είχε αγωνιστεί στον τελικό του ευρωπαϊκού κλειστού στη Γλασκόβη και ολοκλήρωσε 4η με 4.65μ. Από τότε έκανε τέσσερις αγώνες το 2021, τρεις στο γαλλικό σιρκού (Τουρκουά, Ρουέν, Λιεβάν) και έναν στο πανελλήνιο και άφησε τον κλειστό για να επιστρέψει το 2023 σε μια διοργάνωση που το 2017 είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης. Θα επαναλάβουμε το κλισέ ότι σε αγώνα που στη λίστα εκκίνησης υπάρχει το όνομα της Στεφανίδη, εξ’ ορισμού είναι υποψήφια για μετάλλιο. Στο 4.75μ θα κριθεί πάλι και η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια αυτό το ύψος το έχει σε κάθε αγώνα της.

Τζένγκο και πανελλήνιο ρεκόρ

Το γράψαμε τον περασμένο Οκτώβριο θα το επαναλάβουμε και σήμερα. Η Ελίνα Τζένγκο είναι μόλις 20 χρονών και φυσικά απέχει πολύ από τα όρια της στο αγώνισμα του ακοντισμού. Μπορεί το 67.51μ (από το 2000) της Μιρέλας Μανιάνι να μοιάζει κάπως μακρινό αυτή τη στιγμή (κυρίως λόγω της απειρίας της Τζένγκο) αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απλησίαστο για την αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαρίωβ που έχει 65.81μ και παρουσιάζει διαρκή βελτίωση. Σε αγώνα με καλές συνθήκες και με λίγη βοήθεια από τον αέρα (επιτρεπτό στις ρίψεις) το ρεκόρ της Μανιάνι έρχεται πιο… κοντά. Στην Τζένγκο.

Καραλής του 2021

Το 2022 ξεκίνησε ιδανικά για τον Εμμανουήλ Καραλή που έδειχνε πιο έτοιμος από ποτέ για να περάσει το 5.90μ. Ο τραυματισμός τον πήγε πίσω και αυτό τον επιβάρυνε και ψυχολογικά. Έκανε νέα αρχή, προς το παρόν γυμνάζεται με τον πατέρα του (θα ακολουθήσει ρεπορτάζ για το προπονητικό μέλλον του Καραλή) και το χαμόγελο έχει επιστρέψει στα χείλη του. Αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο γιατί όταν ο Καραλής χαίρεται γι’ αυτό που κάνει, φτάνει μια ανάσα από το Ολυμπιακό μετάλλιο! Αυτόν τον Καραλή που θαυμάσαμε το 2021 περιμένουμε να δούμε το 2023.

Δέκαθλο στους 8000

Θα το γνωρίζουμε σύντομα αν η Ελλάδα επιτέλους μετά από 23 χρόνια θα εμφανίσει αθλητή στο δέκαθλο που θα έχει ατομικό ρεκόρ πάνω από 8.000 βαθμούς. Η σεζόν του κλειστού στις ΗΠΑ ξεκίνησε και σύντομα ο Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης θα αρχίσει τους αγώνες. Στον κλειστό έχει 5.881 βαθμούς με κακό επί κοντώ (πήδηξε 4.86μ και έχει 5.10μ) και μήκος (πήδηξε 7.12μ και έχει 7.49μ). Αν πάρει το πανελλήνιο που ειναι 6.032 βαθμοί (και αυτό από το 2000), τότε θα αρχίσουμε να μιλάμε για τους 8.000 βαθμούς στο δέκαθλο. Ο Σπυριδωνίδης έκλεισε το 2022 με 7.917 και υπάρχει και ο Άρης Περιστέρης με 7.887.

Επιστροφή Κυριαζή

Μετά από τέσσερα χρόνια (εξέτισε ποινή αποκλεισμού), ο Γιάννης Κυριαζής επιστρέφει στην ενεργό δράση. Πλέον είναι 27 ετών, έχει ατομικό ρεκόρ από το 2017 στον ακοντισμό, 88.01μ και μέχρι το 2018 είχε τέσσερις αγώνες πάνω από 86 μέτρα και άλλου δύο πάνω από 84.50μ. Τέσσερα χρόνια που έμεινε εκτός, το μόνο σίγουρο είναι ότι το σώμα του είναι φρέσκο και χωρίς τραυματισμούς (στον ακοντισμό οι τραυματισμοί είναι τρόπος… ζωής). Σίγουρα του λείπουν οι αγώνες και από τις 31 Μαΐου 2023 που θα έχει δικαίωμα να αγωνιστεί θα πέσει με τα μούτρα στους αγώνες. Προ αποκλεισμού οι προοπτικές του ήταν εξαιρετικές (6ος στο παγκόσμιο του 2017 σε ηλικία 21 ετών!). Αν δεν έχει… σκουριάσει (4 χρόνια είναι αρκετά) τότε θα επανέλθει εκεί που ήταν και ίσως καλύτερα.

Παραμονή Ελλάδας στην 1η κατηγορία

Ο Νο1 στόχος για τον ΣΕΓΑΣ το 2023 είναι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων στην Πολωνία. Είναι η μοναδική μεγάλη διοργάνωση που η Ελλάδα στέλνει πλήρη ομάδα και φαίνεται η πραγματική εικόνα του ελληνικού στίβου. Η αναδιάρθωση των κατηγοριών και οι αποκλεισμοί Ρωσίας, Λευκορωσίας έχουν φέρει την Ελλάδα στην 1η κατηγορία (πρώην σούπερ λίγκα) μαζί με τις Πολωνία, Ιταλία, Βρετανία/Ιρλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ολλανδία, Ελβετία, Τουρκία, Φινλανδία, Σουηδία, και Βέλγιο. Στόχος της ελληνικής ομάδας είναι να περάσει τέσσερις ομάδες για να διατηρηθεί στην κατηγορία. Αν όλες οι χώρες κατεβάσουν τις πρώτες τους ομάδες, η αποστολή της ελληνικής θα είναι πολύ δύσκολη. Σε διαφορετική περίπτωση, ίσως τα καταφέρει.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/