Απλά πράγματα ζητήθηκαν από τους Ρώσους να γίνουν προκειμένου να επιστρέψουν οι αθλητές τους στις διεθνείς διοργανώσεις, όμως για κάποιο αυτοί λόγο αποφάσισαν να συνεχίσουν την ίδια ακριβώς (ίσως και χειρότερη) τακτική με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και εκτός Ολυμπιακών Αγώνων.
του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
Σύμφωνα με την έκθεση της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε για να παρακολουθεί την πρόοδο των Ρώσων, από το Νοέβριο του 2015 που επιβλήθηκε στη ρωσική ομοσπονδία ο αποκλεισμός μέχρι και σήμερα δεν άλλαξε τίποτα, με τον επικεφαλής της επιτροπής Ρούνε Άντερσεν να επιβεβαιώνει τη χθεσινή έκθεση της WADA που έκανε λόγο για… όργια. Για το λόγο αυτό υπήρξε και ομόφωνη απόφαση του αποκλεισμού με τα 25 παρόντα μέλη να ψηφίζουν όλα υπέρ καθώς στο διάστημα που δόθηκε στους Ρώσους να συμμορφωθούν, αυτοί επέλεξαν να συνεχίσουν το… βιολί τους.
Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής της IAAF:
– H νοοτροπία της ανοχής του συστήματος στο ντόπινγκ δεν έχει αλλάξει δεν έχει αλλάξει στη Ρωσία.
– Δεν έχει δημιουργηθεί ισχυρός και αποτελεσματικός μηχανισμός για την αποτροπή αλλα και τον εντοπισμό του ντόπινγκ.
– Υπάρχουν λεπτομερείς καταγγελίες, από τις οποίες οι περισσότερες είναι εν μέρει τεκμηριωμένες, πως οι ρωσικές αρχές δεν έκαναν καμία προσπάθεια να στηρίξουν την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Αντιθέτως, φρόντιζε για τη συγκάλυψη θετικών δειγμάτων αθλητών.
Όλα τα παραπάνω οδήγησαν στον αποκλεισμό όλων των αθλητών της RusAF από τις διεθνείς διοργανώσεις και το ίδιο ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους με το στίβο της Ρωσίας (προπονητες, προσωπικό υποστήριξης αθλητών, κλπ).
Ωστόσο όμως, επειδή υπάρχουν και πολλοί καθαροί και μακριά από αυτό το σύστημα αθλητές, η IAAF προχώρησε στην αλλαγή ενός άρθρου του κανονισμού της, σύμφωνα με το οποίο, αν κάποιος αθλητής ή αθλήτρια μπορεί να αποδείξει ότι δεν έχει καμία σχέση με το ρωσικό σύστημα, κυρίως γιατί προπονείται εκτός Ρωσίας και ελέγχεται από ξένους οργανισμούς αντί-ντόπινγκ τότε μπορεί να αγωνιστεί ως ανεξάρτητος αθλητής ή αθλήτρια και όχι υπό τη σημαία της Ρωσίας. Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκεται η Ντάρια Κλισίνα καθώς ζει και προπονείται στις ΗΠΑ και ελέγχεται από τους Αμερικανούς, ενώ και η Γέλενα Ισινμπάεβα ζει και προπονείται στο Μονακό.
Υπήρξε και μία πρόταση από την επιτροπή που δεν ακούστηκε… καλά. Η πρόθεση να δοθεί η άδεια να αγωνιστούν σε διεθνείς διοργανώσεις αθλητές οι οποίοι με τις «υπηρεσίες» τους συνέβαλαν στην καταπολέμηση του ντόπινγκ. Σε αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβάνεται η Γιούλιγια Στεπάνοβα η οποία να θυμίσουμε ότι έχει τιμωρηθεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς μια αθλήτρια που έχει αποδειχθεί ότι έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και να μείνει εκτός ο Σεργκέι Σουμπένκοφ που δεν έχει βρεθεί θετικός σε απαγορευμένες ουσίες, αλλά προπονείται εντός της Ρωσίας…