Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Γλασκόβη 2019: Οι σταρ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος

Published

on

Οι κορυφαίες επιδόσεις συνήθως αποτελούν θέαμα. Το θέαμα όμως μπορεί να υπάρξει και χωρίς κορυφαίες επιδόσεις. Οι παρακάτω περιπτώσεις αθλητών συνδυάζουν και τα δύο. Είναι τα 10 πιο λαμπρά αστέρια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου που ξεκινά την Παρασκευή στη Γλασκόβη.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Καταρίνα Τζόνσον Τόμπσον (Βρετανία) – πένταθλο
Η Βρετανή διάδοχος της Τζέσικα Ένις στα σύνθετα πέρασε από αρκετές δυσκολίες και απογοητεύσεις τα προηγούμενα χρόνια, επανήλθε όμως δυνατή πέρυσι κατακτώντας χρυσό στο παγκόσμιο κλειστού και αργυρό στο ευρωπαϊκό ανοιχτού. Συνηθίζει να δίνει μάχη για την κορυφή με άλλη μία σταρ, τη Βελγίδα Ναφισάτου Τιάμ, αυτή τη φορά όμως εκείνη θα απουσιάζει. Με κλεισμένα τα 26 χρόνια, θα έχει την ευκαιρία να κάνει έναν πολύ καλό αγώνα μπροστά στους συμπατριώτες της οι οποίοι τη λατρεύουν. H Τζόνσον Τόμπσον έχει ατομικό ρεκόρ 5.000 βαθμών που είναι και ρεκόρ αγώνες από το 2015 (Πράγα). Σαφώς βελτιωμένη το 2019, απειλεί ακόμα και το παγκόσμιο ρεκόρ (και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό) της Ουκρανής, Νατάλια Ντομπρίνσκα που είχε συγκεντρώσει 5.013 βαθμούς στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2012 στην Κωνσταντινούπολη.

Λόρα Μιούιρ (Βρετανία) – 1.500μ./3.000μ.
Η Σκοτσέζα αποτελεί τη αθλήτρια-πρέσβειρα της διοργάνωσης καθώς η Γλασκόβη είναι η πόλη στην οποία σπούδασε και προπονείται. Η αγαπημένη του βρετανικού κοινού θα υπερασπιστεί του δύο τίτλους της στη διοργάνωση και αναμένεται να ξεσηκώσει τους πάντες. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι σε πολύ καλή φόρμα και κυριαρχεί στην Ευρώπη, ενώ είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και σε διεθνείς διοργανώσεις.

Γιάκομπ Ίνγκεμπριτγκτσεν (Νορβηγία) 1.500μ./3.000μ.
Ο μικρότερος από τους τρεις πρωταθλητές της ομώνυμης οικογένειας είναι και αυτός με τις περισσότερες επιτυχίες. Τον περασμένο Αύγουστο, λίγο πριν κλείσει τα 18 του χρόνια, έγινε δις πρωταθλητής Ευρώπης ανοιχτού (1500μ./5000μ.). Με τα δύο παγκόσμια ρεκόρ εφήβων που σημείωσε τον προηγούμενο μήνα στα 1500μ. και με τη νίκη του στο Ντίσελντορφ επί του παγκόσμιου ρέκορντμαν Σάμιουελ Τεφερά, είναι σίγουρο ότι θα προσφέρει θέαμα τόσο στη Γλασκόβη όσο και στις επόμενες εμφανίσεις του.
To 3.36.70 που είναι το ρεκόρ αγώνων από το 2005 (Μαδρίτη) και το είχε κάνει ο Ουκρανός Ιβάν Χέσκο μάλλον δε θα αντέξει. Ο Ίνγκεμπριτγκτσεν πηγαίνει στη Γλασκόβη με φρέσκο το 3:36.02 και σίγουρα μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα.

Κατερίνα Στεφανίδη (Ελλάδα) – επί κοντώ
Οι τίτλοι μιλάνε από μόνοι τους. Πέρα από δύο χάλκινα στο παγκόσμιο κλειστού, από το 2016 έως το 2018 η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έκανε συλλογή χρυσών μεταλλίων. Ανάμεσά τους το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του 2016 και αυτό του παγκοσμίου πρωταθλήματος ανοιχτού του 2017. Είναι ένα τρανό παράδειγμα αυτού που λέμε αθλήτρια των μεγάλων αγώνων. Μπορεί να έχει ταλαιπωρηθεί τον τελευταίο καιρό και να πηγαίνει με την 6η επίδοση χωρίς να έχει ακόμα καταφέρει να περάσει το 4.80μ. ωστόσο ποιος μπορεί να την ξεγράψει. Όταν υπάρχει μετάλλιο διοργάνωση (και όχι απλά πριμ μίτινγκ) γίνεται άλλη αθλήτρια. Αυτή που έχει σαρώσει τα μετάλλια την τελευταία τριετία.

Κάρστεν Γουόρχολμ (Νορβηγία) – 400μ.
Ο 22χρονος είναι αθλητής των χαμηλών εμποδίων όμως και στα απλά είναι εκπληκτικός, ιδίως στον κλειστό στίβο. Η φήμη του απογειώθηκε όταν κέρδισε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στη διοργάνωση του 2017 στο Λονδίνο, σε ηλικία 20 ετών. Στη Γλασκόβη θα επιδιώξει να βάλει τέλος στην κυριαρχία του Τσέχου Πάβελ Μάσλακ στο αγώνισμα των 400μ. Με 45.56 φετινό, όχι μόνο κυνηγά τον Μάσλακ και το ρεκόρ αγώνων που ανήκει στον Τσέχο (45.33), αλλά και το 45.05 του περίφημου Τόμας Σένλεμπε που αντέχει ως ευρωπαϊκό ρεκόρ από το 1988! Βέβαια υπάρχει και το 44.92 του Όσκαρ Χουσίλος από το περσινό παγκόσμιο στο Μπέρμιγχαμ, όμως δεν μέτρησε ποτέ καθώς ο Ισπανός ακυρώθηκε γιατί πάτησε γραμμή.

Τζιανμάρκο Ταμπέρι (Ιταλία) – ύψος
Ο Ιταλός υψίστας είναι από τους πιο αγαπητούς αθλητές στο παγκόσμιο στίβο. Ίσως λόγω του τρελού του παρουσιαστικού στους αγώνες (μισός ξυρισμένος, μισός αξύριστος). Πέρα από αυτό όμως λατρεύει να «παίζει» με το κοινό και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Φέτος δείχνει ικανός να επανέλθει σε μεγάλα ύψη μετά τον τραυματισμό που τον επηρέασε για δύο χρόνια. Θυμίζουμε ότι το 2016 έκανε 2.38μ. στον κλειστό και 2.39μ. στον ανοιχτό. Στη Γλασκόβη πηγαίνει με την καλύτερη επίδοση έχοντας 2.32μ. και με δεδομένο το χαμηλό επίπεδο φέτος, είναι το μεγάλο φαβορί για το χρυσό.

Μαρία Λασίτσκενε (Ρωσία) – ύψος
Είναι η απόλυτη κυρίαρχος τα τελευταία χρόνια στο άλμα εις ύψος γυναικών και μάλιστα παρέμεινε αήττητη για ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Η αυστηρή Ρωσίδα που χαμογελάει σπάνια προσφέρει θέαμα σε κάθε της αγώνα και πλέον είναι σταθερή σε επιδόσεις πάνω από δύο μέτρα. Έχει ατομικό ρεκόρ 2.06μ. από το 2017 αλλά δείχνει ότι δε θα κρατήσει για πολύ, μιας και είναι σε εξαιρετική κατάσταση φέτος. Αρχίζει να ακούγεται ένα ελαφρύ τρίξιμο από τα παγκόσμια ρεκόρ κλειστού (2.08μ της Σουηδής Καΐσα Μπέργκβιστ) και ανοιχτού (2.09μ. της Βουλγάρας Στέφκα Κονσταντίνοβα). Πιο πιθανό βέβαια είναι να καταρρίψει το ρεκόρ αγώνων της Βελγίδας Τία Ελεμπό που είναι 2.05μ. και αντέχει από το 2007.

Ιβάνα Σπάνοβιτς (μήκος)
Η ντίβα της Σερβίας ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια πριν δύο χρόνια στη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, με το μεγάλο άλμα στα 7.24μ. που βέβαια της χάρισε το χρυσό μετάλλιο. Από το 2013 έχει βρεθεί πολύ λίγες φορές εκτός βάθρου, επιδεικνύοντας μία χαρακτηριστική συνέπεια στην απόδοσή της. Φέτος, αν και δεν έχει κάνει πολλούς αγώνες (μόνο τρεις), φαίνεται να κατάφερε να φορμαριστεί για τη Γλασκόβη με το 6.92μ. που σημείωσε στο εθνικό πρωτάθλημα την περασμένη Τετάρτη.

Ντέιβιντ Στορλ (σφαιροβολια)
Ο Γερμανός σφαιροβόλος από το 2011 έως το 2016 έχτισε δικαίως τη φήμη του ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές, κατακτώντας μόνο χρυσά ή αργυρά μετάλλια. Από τους Ολυμπιακούς του Ρίο μέχρι και σήμερα μπορεί να έχει δείξει μία κάμψη, αλλά και πάλι, στα 28 του χρόνια, είναι κάτι παραπάνω από υπολογίσιμος. Στη Γλασκόβη θα πάει με την καλύτερη φετινή επίδοση στην Ευρώπη έχοντας ρίξει 21.32μ. και αντικειμενικά απειλείται μόνο από τον Τόμας Στάνεκ. Ο κάτοχος του τίτλου Κόνραντ Μπουκοβιέτσκι δεν πείθει ότι μπορεί να ξαναρίξει 22.00μ. Άλλωστε φέτος έχει μείνει στο 20.95μ.

Ντάφνι Σκίπερς (Ολλανδία) – 60μ.
Δεν είναι το φαβορί και δεν είναι σίγουρο ότι θα αγωνιστεί μετά την πτώση που είχε στις σκάλες του σπιτιού της. Ακόμα και έτσι, με το βιογραφικό που διαθέτει είναι από τις σταρ της διοργάνωσης. Το ότι Άσα Φίλιπ, Εύα Σβόμπαντα και Μουζίνγκα Καμπουτζί είναι η τριάδα που μάλλον θα πάρει τα μετάλλια στα 60μ. δε μειώνει τη λάμψη της Ολλανδέζας παγκόσμιας πρωταθλήτριας.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/