Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Αποστολή Μπόρας 2019: Όλα όσα είδαμε την τελευταία μέρα του ευρωπαϊκού Κ20

Published

on

Με άλλα δύο μετάλλια χάλκινου χρώματος ολοκλήρωσε την παρουσία της στο Μπόρας η ελληνική αποστολή, σε μία συναρπαστική τελευταία ημέρα γεμάτη τελικούς.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Nα δούμε αρχικά πως τα πήγαν τα 8 μέλη της ελληνικής αποστολής στους σημερινούς τελικούς:

Η Όλγα Φιάσκα και η Κυριακή Φιλτισάκου πήραν θέση νωρίς το πρωί για τα 10000μ. βάδην, ένα αγώνισμα από το οποίο περιμέναμε διακρίσεις. Η Φιάσκα ξεκίνησε πολύ δυνατά και βρέθηκε σε ένα γκρουπ με τις δύο Τουρκάλες Ντεμίρ και Ντοστ να κυνηγάνε την 3η Τουρκάλα Μπεκμέζ που είχε ξεφύγει μπροστά. Η ένταση του αγώνα όμως και το πάθος της για μετάλλιο της γύρισαν μπούμερανγκ αφού δέχτηκε τρεις παρατηρήσεις και πήρε ποινή ενός λεπτού μαζί με μία Τουρκάλα Ντοστ, που της στοίχισε βέβαια τη διάκριση. Αυτό το γεγονός άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη μάχη του αργυρού και χάλκινου μεταλλίου. Η εναπομείνασα Τουρκάλα Ντεμίρ βρέθηκε κοντά στην Ισπανίδα Γκαρθία και τη δική μας Φιλτισάκου, τρεις στροφές πριν το τέλος. Η προπορευόμενη Τουρκάλα Μπεκμέζ όμως έτρεχε εκεί δίπλα και η Φιλτισάκου θεώρησε λανθασμένα ότι το καμπανάκι που ακούστηκε ήταν και για την ίδια, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο τέλος της επόμενης στροφής ενώ της απέμενε άλλη μία στροφή. Μέχρι να καταλάβει τι είχε γίνει με τους κριτές έχασε 40 δευτερόλεπτα και μαζί και το μετάλλιο που πήρε η Γκαρθία, και τελικά ολοκλήρωσε στην 5η θέση με ατομικό ρεκόρ 47:13.92. Στην 8η θέση τερμάτισε η Φιάσκα σε 48:08.07. Το μετάλλιο για τη Φιλτισάκου χάθηκε δυστυχώς τζάμπα και βερεσέ.

Ο Δημήτρης Τσίτσος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πρωινού προγράμματος που ήρθε να αλλάξει την κακοτυχία για την Ελλάδα αφού από την πρώτη του βολή έστειλε το ακόντιο σε νέο ατομικό ρεκόρ 77.79μ., βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο το 75.62μ. του προκριματικού. Με αυτή την επίδοση κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό, παρότι είχε έρθει στη Σουηδία με την 8η επίδοση. Ο Τσίτσος δεν ήταν στην καλύτερή του κατάσταση το τελευταίο διάστημα αφού ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, φρόντισε όμως να τα δώσει όλα στον αγώνα-στόχο και να κερδίσει το πρώτο μεγάλο μετάλλιο της καριέρας του.

Η Αριάδνη Αδαμοπούλου άνοιξε το απογευματινό πρόγραμμα για τους Έλληνες, η δυνατή βροχή όμως της χάλασε τα σχέδια για ένα καλό άλμα και έτσι έμεινε στο 3.91μ. και την 9η θέση στον τελικό του άλματος επί κοντώ. Πέρασε με τη δεύτερη το 3.91μ. και στη συνέχεια είχε 3 άκυρες στο 4.06μ., ένα ύψος που έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι στα μέτρα της.

Με όριο την τελευταία στιγμή στη Λάρισα και μια χρονιά γεμάτη τραυματισμούς και δυσκολίες δεν περιμέναμε να πρωταγωνιστήσει ο Ανδρέας Πανταζής στο Μπόρας. Κι όμως, με ανεβασμένη ψυχολογία από τον προκριματικό, ήρθε στον τελικό του τριπλούν με άγριες διαθέσεις και ξεκίνησε με 15.93μ. (+2.3) που του έδωσε την πρώτη θέση για τις τριες πρώτες προσπάθειες. Στη συνέχεια έπεσε 2ος λόγω του 16.50μ. του Ουκρανού Κονοβαλένκο και ο στόχος του ήταν το μεγάλο φράγμα των 16μ., κάτι που κατάφερε με το 5ο του άλμα στα 16.08μ. (+0.3), που ήταν και η τελική του επίδοση. Δεν κατάφερε στην 6η και τελευταία του προσπάθεια να απαντήσει στο Λευκορώσο Μαζέικα που τον πέρασε και έτσι πήρε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο. Πολύ μεγάλη επιτυχία για τον ίδιο αλλά και το ελληνικό τριπλούν που γιόρτασε ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο.

Τη σκυτάλη πήρε η Δάφνη Ευτυχία Λαβασά στα 5000μ. όπου τερμάτισε 14η σε χρόνο 17:01.15 κοντά στο ατομικό της ρεκόρ που είναι 16:59.73 από το πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ23 στη Λάρισα. Σίγουρα η παρουσία της θεωρείται επιτυχημένη αφού κατάφερε να προσεγγίσει στα 2″ το ατομικό της ρεκόρ στον αγώνα-στόχο.

Η δύο τελευταίες ελληνικές παρουσίες ήταν αυτές της Ελίνας Τζένγκο και της Μαργαρίτας Τσουκαλά στον ακοντισμό. Η δεύτερη είχε περάσει παλικαρίσια στον τελικό με την 11η επίδοση, δεν κατάφερε όμως να επαναλάβει βολή πάνω από τα 50μ. και έτσι έμεινε 12η με δύο έγκυρες βολές στα 47.20μ., 46.73μ. Η Τζένγκο που ήταν και από τα φαβορί δε βρέθηκε σε καλή μέρα και είχε ενοχλήσεις στον αγκώνα με αποτέλεσμα να ρίξει βολές πολύ κάτω από τα μέτρα της. Συγκεκριμένα έριξε 50.52μ., 51.34μ., άκυρη, 51.13μ., 53.99μ. και 53.68μ. Με την 5η της βολή βρέθηκε στη 3η θέση και τη διεκδίκηση μετάλλίου, όμως η Εσθονή Τούγκι της ξεπέρασε στην 6η προσπάθεια και η Ελληνίδα δεν μπόρεσε να απαντήσει. Τελικά ολοκλήρωσε με την 4η θέση στον τελικό. Μία 17χρονη δηλαδή βγήκε 4η σε μία κακή της μέρα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της μεγαλύτερης ηλικιακής κατηγορίας. Η τελευταία πρόταση δείχνει ακόμα και μία αποτυχία της το βάθος του ταλέντου της. Σε δύο χρόνια στο Τάλιν της Εσθονίας θα πάρει τη ρεβάνς για το χρυσό μετάλλιο που θα μπορούσε να είχε κατακτήσει σήμερα.

Ακολουθούν οι στιγμές που ξεχωρίσαμε από το σύνολο της τελευταίας ημέρας του πρωταθλήματος:

  • Η Ιταλίδα Γιαπιτσίνο έγινε με 6.58μ. πρωταθλήτρια Ευρώπης Κ20, 32 χρόνια μετά τη μαμά της Φιόνα Μέι (δις παγκόσμια πρωταθλήτρια και αργυρή Ολυμπιονίκης, ατομικό 7.11μ.) που είχε καταφέρει το ίδιο στο μακρινό 1987.
  • Χρυσό στα 100μ. με εμπόδια χθες, αργυρό στο μήκος σήμερα πήρε η πολύ καλή Σουηδή Τίλντε Γιόχανσον ανεβάζοντας ψηλότερα τη χώρα της στον πίνακα μεταλλίων.
  • Ο Ισπανός Γιάσιελ Μπράγιαν Σοτέρο ήταν απόλυτος κυρίαρχος στη δισκοβολία με 62.93μ. και μαζί με τον Αλμπέρτο Γκονθάλεθ που κέρδισε τη σφυροβολία στο ευρωπαϊκό Κ23 του Γκέβλε ανεβάζουν τον πήχη για τις ισπανικές ρίψεις.
  • Όπως και ο Δημήτρης Τσίτσος, έτσι και ο νικητής Σάιμον Γουίλαντ από την Ελβετία ήρθε στο Μπόρας με 73.07μ. και έφυγε με εθνικό ρεκόρ 79.44μ. και το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό.
  • Οι Ολλανδές Φέμκε Μπολ και Γιοριντ Βαν Κλίνκεν κυριάρχησαν απόλυτα σε 400μ. εμπόδια και σφαιροβολία με 56.25 (ατομικό 55.94) και 17.39μ. αντίστοιχα.
  • Η Πολωνή Σοφία Ντούντεκ ήρθε με επίδοση εκτός των τοπ 10 κι όμως πήρε το χρυσό στα 3000μ.
  • Η ουδέτερη Ρωσίδα Αξάνα Γκαταούλινα ξεκίνησε των αγώνα της στο επί κοντώ με το άλμα που της έδωσε το χρυσό, στα 4.26μ. Μετά πέρασε και το 4.36μ. με τη 2η. Μάλιστα, αφού δεν είχε σημαία να κρατήσει μετά, πανηγύρισε με… την πετσέτα της.
  • Ξεχώρισε με 16.50μ. ο Ουκρανός Αρτέμ Κονοβαλένκο στο τριπλούν με άλμα στα 16.50μ. (+0.4μ.), πάνω από 25εκ. μπροστά από το 2ο. Το ίδιο έκανε και ο Βέλγος Τόμας Καρμόι στο ύψος με 2.22μ., με τον 2ο στο 2.14μ.
  • Η Βρετανία έκανε το 3/3 στα 800μ. και έδειξε την κυριαρχία της στις μεσαίες αποστάσεις.
  • Η Ιταλία έκανε την έκπληξη και με 6 χρυσά βρέθηκε στην 2η θεση του πίνακα μεταλλίων πίσω από την υπερδύναμη Βρετανία. Χαμηλά έμειναν μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γερμανία (6η), η Γαλλία (11η) και η Πολωνία (12η).

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/