Connect with us

OLYMPICS

Ολυμπιακό το Κόσοβο!

Published

on

Μία από τις πλέον προβληματικές περιοχές της Ευρώπης, είναι το Κόσοβο. Η ΔΟΕ ωστόσο, αγνοώντας τη διαμάχη Σέρβων-Αλβανών, προχώρησε στην Ολυμπιακή αναγνώριση της χώρας , δίνοντάς της το δικαίωμα συμμετοχής στους Αγώνες του Ρίο το 2016.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Από το 1999, η περιοχή του Κοσόβου βρίσκεται υπό την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να… επιβάλλουν την ειρήνη μεταξύ Αλβανών (αποτελούν την πλειοψηφία) και Σέρβων. Να σημειωθεί, πως 108 χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία του Κοσόβου, με τις ΗΠΑ να είναι οι πρώτες που άνοιξαν τον… χορό και ακολούθησαν Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία. Αντιθέτως κατά της ανεξαρτησίας είναι η Ρωσία και Κίνα ενώ η Ελλάδα προσπαθεί να τηρεί… ίσες αποστάσεις.

Το 2008, η κυβέρνηση του Κοσόβου κήρυξε την ανεξαρτησία του κράτους και στις 8 Οκτωβρίου του ίδιου έτους η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το αίτημα των Σέρβων να παραπεμφθεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα της μονομερούς απόφασης της κυβέρνησης του Κοσόβου. Στις 19 Απριλίου 2013, Κόσοβο και Σερβία σύναψαν συμφωνία στις Βρυξέλλες, η οποία καταρτίστηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτήν προβλέπεται ένας ορισμένος βαθμός αυτονομίας για τους Σέρβους του βορείου Κοσόβου, με υπαγωγή τους όμως στην Πρίστινα, ενώ Βελιγράδι και Πρίστινα συμφώνησαν πως καμία από τις δύο χώρες δε θα έχει δικαίωμα βέτο σε πιθανή ένταξη μιας από τις δύο χώρες σε διεθνή οργανισμό, όπως το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ. Παρά τη συμφωνία η Σερβία δεν αναγνωρίζει την αποσχισθείσα Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητη.

Πρώτος από όλους, όσον αφορά τους παράγοντες του αθλητισμού, ο Σεπ Μπλάτερ και η ΦΙΦΑ μπήκαν στο πολιτικό παιχνίδι δίνοντας το δικαίωμα στην εθνική ομάδα του Κοσόβου να συμμετέχει σε διεθνή φιλικά. Ακολούθησε η ΔΟΕ, του εκσυγχρονιστή Τόμας Μπαχ. Ο Γερμανός πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, έβαλε στην ατζέντα την ένταξη του Κοσόβου και τελικά η Ολυμπιακή επιτροπή αυτής της βαλκανικής περιοχής, πήρε το επίσημο χρίσμα του μέλους της ΔΟΕ. Αυτό σημαίνει ότι το 2016 μπορεί να εκπροσωπηθεί με αθλητές στο Ρίο.

Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής του Κοσόβου (από το 1996), Μπεσίμ Χασάνι (φωτογραφία) δήλωσε πως το όνειρο έγινε πραγματικότητα. «Είναι υπέροχα νέα για τους αθλητές του Κοσόβο. Ελπίζουμε να είμαστε αντάξιο μέλος της ΔΟΕ». Οι αξιωματούχοι της ΔΟΕ βρέθηκαν στην Πρίστινα προκειμένου να βεβαιωθούν ότι η Ολυμπιακή επιτροπή του Κοσόβου λειτουργεί στα πλαίσια που θέτει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς από τα 193 μέλη των Ηνωμένων Εθνών, την αναγνώριση του Κοσόβου έχουν υπογράψει τα 108. Καθόλου τυχαία δεν ήταν και η επίσκεψη Πούτιν στο Βελιγράδι, ταυτόχρονα με αυτήν των αξιωματούχων της ΔΟΕ στην Πρίστινα. Άλλωστε πρόσφατο είναι και το επεισόδιο στο Βελιγράδι, στην ποδοσφαρική αναμέτρηση Σερβίας-Αλβανίας με τη σημαία της μεγάλης Αλβανίας στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Κόσοβο.

Από την πλευρά της η ΔΟΕ, ξεκαθάρισε πως ότι γίνεται, είναι με γνώμονα το συμφέρον των αθλητών. Η πρώτη αθλήτρια του Κοσόβου που θα ξεχωρίσει, είναι η τζουντόκα Μαλίντα Κελμεντί η οποία το 2012 στο Λονδίνο αγωνίστηκε με τα χρώματα της Αλβανίας, ενώ είναι η κάτοχος των παγκόσμιων τίτλων για το 2013 και το 2014.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/