Connect with us

ΕΟΕ

Ολυμπιακοί Αγώνες νέων 2026: Παραδόθηκε η φλόγα

Published

on

Η φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων Ντακάρ 2026 άναψε στο Παναθηναϊκό στάδιο, σε μία υψηλού συμβολισμού και με πολλά μηνύματα για τους νέους, παρουσία της προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Κίρστι Κόβεντρι. 

Στην κορύφωση της ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ισίδωρος Κούβελος παρέδωσε την Φλόγα στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Ντακάρ 2026, Μαμαντού Εντιαγέ, σηματοδοτώντας την έναρξη του ταξιδιού της προς τη Σενεγάλη.
Η φλόγα άναψε στα χέρια της πρωθιέρειας Κατερίνας Μισιχρόνη που ανέλαβε το ρόλο για πρώτη φορά και ακολούθησε λαμπαδηδρομία εντός του Καλλιμάρμαρου με πρώτη λαμπαδηδρόμο την χάλκινη παγκόσμια πρωταθλήτρια Κ20 στο στίβο, Ελένη Ιακωβάκη και ακολούθησαν οι αθλητές Μπρανκού Μπαντιό (μπάσκετ), Κυριακή Ζέρβα (ιστιοπλοΐα), Ουμί Ντιοπ (κολύμβηση), Λουϊ Φρανσουά Μεντί (κολύμβηση), και Ιάσων Μουσελίμης (κωπηλασία).
Την καλλιτεχνική διεύθυνση και την χορογραφία του τελετουργικού των ιερειών υπέγραψε η Άρτεμις Ιγνατίου, τη μουσική σύνθεση της τελετής έγραψε ο Μάριος Ιωάννου Ηλία και τα κοστούμια των ιερειών σχεδίασε η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα δημιουργός Μαίρη Κατράντζου.
Τον Ολυμπιακό ύμνο ερμήνευσε σε μια σύγχρονη εκδοχή του έργου, προσδίδοντας ένα νέο μουσικό χρώμα, η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα τραγουδοποιός Αθηνά Ανδρεάδη, ενώ τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας απέδωσε η παιδική και νεανική χορωδία Ροζάρτε υπό τη διεύθυνση της Ρόζης Μαστροσάββα.
Στην ομιλία της η πρόεδρος της ΔΟΕ Κίρστι Κόβεντρι, τόνισε: «Σημαίνει πολλά να βρίσκομαι ξανά εδώ στην Αθήνα για αυτή τη σημαντική στιγμή. Η Ελλάδα κατέχει μια πολύ ξεχωριστή θέση στο δικό μου Ολυμπιακό ταξίδι. Εδώ, στην Αθήνα, κέρδισα τα πρώτα μου Ολυμπιακά μετάλλια. Θυμάμαι ακόμα τα συναισθήματα και τα όνειρα που κουβαλούσα μαζί μου ως νέος αθλητής. Και εδώ, στην Ελλάδα, πολλά χρόνια αργότερα, εξελέγην πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Έτσι, το να στέκομαι εδώ σήμερα, καθώς η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων νέων ξεκινά το ταξίδι της προς την Αφρική, με συγκινεί βαθιά. Ως Αφρικανή, αυτή η στιγμή σημαίνει πάρα πολλά για μένα. Επί πολλά χρόνια, μιλούσαμε για τη μέρα που μια Ολυμπιακή διοργάνωση θα έφτανε επιτέλους στην ήπειρό μας. Τώρα, με το Ντακάρ 2026, αυτή η στιγμή γίνεται πραγματικότητα. Σε λίγες μόλις εβδομάδες, η Σενεγάλη θα υποδεχθεί νέους αθλητές από όλο τον κόσμο για την πρώτη Ολυμπιακή διοργάνωση που πραγματοποιείται ποτέ σε αφρικανικό έδαφος. Αυτή είναι μια περήφανη στιγμή για τη Σενεγάλη. Είναι μια περήφανη στιγμή για την Αφρική. Και ανοίγει ένα σημαντικό νέο κεφάλαιο για το Ολυμπιακό κίνημα».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr