Connect with us

OLYMPICS

Olympic cloud και νέες τεχνολογίες στην κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων

Published

on

Οι νέες τεχνολογίες έχουν διεισδύσει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και των παραγωγικών διαδικασιών. Η τηλεόραση υπήρξε πάντα πρωτοπόρα στον τομέα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες που είναι το μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός παγκοσμίως, δείχνουν το δρόμο. Όλα αυτά χάρη στον OBS (Olympic Broadcast Services) που… πειραματίστηκε στο Τόκιο το 2021 και φέτος στην Γκάνγκγουον κάνει την πρόβα τζενεράλε ενόψει Παρισιού.

Ο Έλληνας πρόεδρος (από το 2012) του OBS Γιάννης ‘Εξαρχος, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων νεότητας που διεξάγονται στη Νότια Κορέα και εξήγησε τι είναι το… Olympic Cloud και ποιο είναι το μέλλον των τηλεοπτικών παραγωγών.
Πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε πειραματικά στο Τόκιο και επέτρεψε στα κανάλια να κάνουν τις παραγωγές τους δίχως να χρειαστεί να κουβαλήσουν στο Τόκιο μεγάλο αριθμό προσωπικού. «Πολλά παραδοσιακά συστατικά μιας παραγωγής που είναι απαραίτητα για την πόλη που φιλοξενεί τους Αγώνες, όπως το μάστερ κοντρόλ, η διανομή στους εθνικούς παραγωγούς, η δημιουργία γραφικών και η παραγωγή ειδήσεων, δεν παράγονται στην Γκάνγκγουον. Όλα γίνονται στην έδρα του OBS στη Μαδρίτη όπου βρίσκονται οι τεχνικές εγκαταστάσεις μας. Αυτό μειώνει δραστικά το κόστος και παρέχει σημαντική βοήθεια στην τοπική οργανωτική επιτροπή. Έχουμε λιγότερο κόσμο επί τόπου, οι οποίοι χρειάζονται μικρότερη βοήθεια, λιγότερο εξοπλισμό, λιγότερες μετακινήσεις, διαμονές, διατροφές και αυτό είναι το μέλλον» τόνισε ο Γιάννης Έξαρχος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 44,5% της παραγωγής του OBS για τους χειμερινούς Αγώνες νεότητας στην Γκανγκγουόν, γίνεται από απόσταση και αυτό έχει εκτινάξει τα αιτήματα για τη συγκεριμένη υπηρεσία στους Αγώνες του Παρισιού στο 279% συγκριτικά με το Τόκιο, όπου υπήρχε και το εθνικό lockdown και η εξ’ αποστάσεως εργασία ήταν σχεδόν απαραίτητη.
Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός πως η τεχνολογία cloud αφήνει πολύ μικρότερο αποτύπωμα στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τους Αγώνες καθώς αντικαθίστονται τα ογκώδη και ρυπογόνα φορτηγά με σέρβερ που κάνουν τη διανομή μέσω του cloud.
Αυτό το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί στο Παρίσι σίγουρα για τα αθλήματα του τένις, του τζούντο, της σκοποβολής και της πάλης και αναμένεται να προστεθούν και άλλα. «Είναι πολύ πιο αποτελεσματικός αυτός ο τρόπος και φυσικά πολύ πιο βιώσιμος» σημείωσε ο Έξαρχος που αναφέρθηκε και στη χρήση της τεχνολογίας AI (τεχνητή νοημοσύνη). «Είναι τεράστια η ποσότητα του πεςριεχομένου που παρέγεται και όπως είναι φυσικό είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο να δημιουργηθούν ιστορίες με τα κορυφαία στιγμιότυπα για διαφορετικές χώρες, αθλητές, αθλήματα, για διαφορετικές πλατφόρμες, για κοινωνικά δίκτυα με κάθετα βίντεο και άλλα πολλά. Η τεχνολογία ΑΙ έχει ξεκινήσει να παράγει για εμάς και η χρήση της δημιουργεί πολύ χώρο με τεράστιες προοπτικές για τους broadcasters. Θα έχουμε αυτοματοποιημένα highlights στο Παρίσι για 14 διαφορετικά αθλήματα. Η τεχνολογία αυτή δεν έχει ωριμάσει επαρκώς για την πολυπλοκότητα της κάλυψης Ολυμπιακών Αγώνων. Πιστεύω όμως πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούμε να κάνουμε χρήση, έστω σε περιορισμένο εύρος. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να τεστάρουμε αυτές τις τεχνολογίες για να φτάσουμε σε σημείο να τα χρησιμοποιούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ψηφιακών της ΔΟΕ, Λέαντρο Λαρόσα, αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν στη ΔΟΕ να τροφοδοτεί τα κανάλια της στα κοινωνικά δίκτυα (που συνολικά είναι 40 σε εννέα διαφορετικές γλώσσες) πιο γρήγορα από ποτέ. Το κοινό της ΔΟΕ στα κοινωνικά δίκτυα αυξήθηκε από τα 90 εκατομμύρια που ήταν το 2022 στα 115 εκατομμύρια το 2023, παρά το γεγονός πως δεν ήταν χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων.
Το μέλλον έχει έρθει…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/