Connect with us

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Ολυμπιονίκες… στο σχολείο

Published

on

Με την παρουσία των σπουδαίων Ολυμπιονικών της κωπηλασίας Βασίλη Πολύμερου και Χρύσας Μπισκιτζή υλοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία σε σχολεία της Θεσσαλονίκης το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Ολυμπιακού μουσείου της πόλης με τον τίτλο «Το Ολυμπιακό μουσείο πάει… σχολείο!».

Λάμψη Ολυμπιονικών έφερε στους μικρούς μαθητές της Θεσσαλονίκης το Ολυμπιακό μουσείο, το οποίο για πρώτη φορά φέτος – μετά από δέκα χρόνια επιτυχούς υλοποίησης μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων σε περισσότερους από 25.000 μαθητές ετησίως – βγήκε εκτός των τειχών του και πήγε στο σχολείο. Το μουσείο ήρθε έτσι ακόμη πιο κοντά στα σχολεία που βρίσκονται εκτός της πόλης της Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας έτσι στα δεκαέξι συνολικά μουσειοπαιδαγωγικά του προγράμματα (που εκπονούνται εντός του μουσείου καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς) το καινοτόμο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο διεξάγεται εντός των σχολείων και είναι αφιερωμένο στην ειδική θεματική «Σύγχρονοι Ολυμπιακοί & Παραολυμπιακοί Αγώνες».

Με δασκάλους Πολύμερο και Μπισκιτζή
Το Ολυμπιακό Μουσείο σταθερά προσανατολισμένο στους εκπαιδευτικούς του στόχους και με την πολύτιμη αρωγή του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για άλλη μια φορά, πρωτοπόρησε και πρωτοτύπησε. Η αφετηρία φέτος δόθηκε με αφορμή την πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού, που ορίσθηκε ως ημέρα εορτασμού για όλα τα σχολεία της χώρας μας και με θεματικό άξονα «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι», ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή και των Ολυμπιονικών μας. Την εναρκτήρια αυλαία άνοιξαν οι δύο Έλληνες Ολυμπιονίκες της κωπηλασίας και ζευγάρι στη ζωή, Βασίλης Πολύμερος και Χρύσα Μπισκιτζή, με αναρίθμητες διακρίσεις να εμπλουτίζουν το ενεργητικό τους, δύο σύγχρονοι ήρωες – που αποδεικνύουν έμπρακτα με κάθε ευκαιρία τη στήριξή τους σε εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα – τους οποίους είχαν τη χαρά να φιλοξενήσουν σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι Ολυμπιονίκες μας βρέθηκαν κοντά σε μικρούς και μεγάλους θαυμαστές τους, για ένα…. «Ολυμπιακό πρωινό», τους μύησαν στα μυστικά του ιστορικού αυτού αθλήματος και τους αφηγήθηκαν μοναδικές ιστορίες και πρωτόγνωρες Ολυμπιακές εμπειρίες. Αναφέρθηκαν στις υπέροχες αθλητικές στιγμές και αναμνήσεις, αλλά και στις δυσκολίες που βιώνει ένας αθλητής υψηλού επιπέδου, το άγχος και το στρες που τον διακατέχει πριν τον αγώνα, αλλά και την υπέροχη εμπειρία της συμμετοχής και της νίκης. Κατόπιν απάντησαν σε ερωτήματα και προβληματισμούς των παιδιών, τα οποία μπήκαν για τα καλά σε ρόλο… δημοσιογράφου, ενώ λίγο αργότερα έγινε παρουσίαση και επίδειξη του αθλήματος, σε επαγγελματικά εργομετρικά μηχανήματα κωπηλασίας, με προπονητές τους ίδιους. Στο τέλος της εκπαιδευτικής δράσης, οι Ολυμπιονίκες μας απένειμαν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής σε όλους τους μικρούς φίλους, επιβραβεύοντας έτσι την έννοια της συμμετοχής.

Κοντά στους μαθητές
Στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος, η εκπαιδευτική ομάδα του μουσείου συγκεντρώνει τον απαραίτητο αθλητικό εξοπλισμό και επισκέπτεται απομακρυσμένα σχολεία, αντιμετωπίζοντας έτσι δυναμικά την δυσκολία της απόστασης, αλλά και της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας. Η εκπαιδευτική δράση «Πάμε Σχολείο;…» απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο θα έρθουν κοντά στο μοναδικό Ολυμπιακό μουσείο της χώρας, αλλά και στα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα, συνδυάζοντας θεωρητική μάθηση και βιωματική εμπειρία, μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες. Τα παιδιά, έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε αγώνες προσομοίωσης αθλημάτων που περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση στις αξίες της αριστείας, του σεβασμού και της φιλίας, στα τρία συστατικά που αποτελούν το Ολυμπιακό ιδεώδες, η αναγνώριση των ατομικών δεξιοτήτων και η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Το καινοτόμο, δίωρης διάρκειας εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχεδιάζεται και υλοποιείται προσαρμοσμένο στις δυνατότητες και στη δυναμική του εκάστοτε σχολείου ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν, χάρη στην ευγενική δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!