Connect with us

SOCHI 2014

Ωραίοι, μεγάλοι, αληθινοί

Published

on

Πολλοί πιστεύουν πως Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μόνο τα ρεκόρ, οι επιτυχίες και τα χρυσά μετάλλια. Όχι όμως κι εμείς. Γιατί το «Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο» του Ολυμπιακού ύμνου μας θυμίζει ότι κάποιες φορές η θέα μπορεί να βρίσκεται στα υπόγεια… Ιδού οι δέκα προσωπικότητες που ξεχώρισαν στο Σότσι.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

.10
Όλε Έϊναρ Μπγιορντάλεν (Νορβηγία – δίαθλο)
«Σοφόν το σαφές», έλεγαν οι αρχαίοι. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να λείπει από τη λίστα ο απόλυτος θρύλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων; Με τα δύο χρυσά μετάλλια που κατέκτησε στο Σότσι, ο 40χρονος (!) σκιέρ έφτασε συνολικά τα 13 (8 χρυσά – 4 αργυρά – 1 χάλκινο) και έγινε έτσι ο πιο διακοσμημένος Ολυμπιονίκης όλων των εποχών. Άλλη κλάση…

.09
Μαρίτ Μπιέργκεν (Νορβηγία – σκι ανωμάλου δρόμου)
Η 33χρονη από το Τρόντχαϊμ είναι ο «θηλυκός Μπγιορντάλεν», καθώς με τα τρία χρυσά μετάλλιά της έγινε η κορυφαία χειμερινή Ολυμπιονίκης όλων των εποχών, με 10 (6-3-1). Κάτι έχει το νερό στη Νορβηγία…

.08
Ντάριο Κολόνα (Ελβετία – σκι ανωμάλου δρόμου)
Ο Ελβετός σκιέρ δεν βρίσκεται στο τοπ-10 για το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στην κούρσα των 15 χλμ., αλλά για την κίνησή του μετά τον τερματισμό. Αντί για τις καθιερωμένες θριαμβευτικές συνεντεύξεις, ο Κολόνα περίμενε υπομονετικά επί 28 λεπτά τον τερματισμό των 86 συναθλητών του, προκειμένου να τους συγχαρεί όλους έναν προς έναν! «Αυτό δεν είναι το Ολυμπιακό πνεύμα;» όπως έγραψε αργότερα στην προσωπική του ιστοσελίδα…

.07
Ρομπέρτο Καρσελέν (Περού – σκι ανωμάλου δρόμου)
Ο τελευταίος συναθλητής που αγκάλιασε ο Κολόνα στη γραμμή του τερματισμού, δεν ήταν άλλος από τον Περουβιανό σκιέρ. Ο Καρσελέν δεν μπαίνει στη λίστα από οίκτο, αλλά για το απίστευτο πείσμα που επέδειξε αγωνιζόμενος με σπασμένο πλευρό, παρά τις συστάσεις των γιατρών. Αν και τερμάτισε 87ος με αφόρητους πόνους, ο 44χρονος μπήκε μια για πάντα στο πάνθεον των Ολυμπιακών Αγώνων…

.06
Βικ Γουάιλντ – Αλένα Ζαβάρζινα (Ρωσία – σνόουμπορντ)
Το αδιαφιλονίκητο ζευγάρι των Αγώνων κατάφερε να κλέψει την παράσταση, όχι μόνο για τα 3 μετάλλια που θα κοσμούν το τζάκι της συζυγικής τους στέγης, αλλά κυρίως για το στόρι που θυμίζει σενάριο χολιγουντιανής ταινίας. Ο αποστάτης Αμερικανός, που ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τη Ρωσίδα συναθλήτριά του αλλάζοντας εθνικότητα και πατρίδα, θριαμβεύει επί ρωσικού εδάφους! Η τέχνη αντιγράφει τη ζωή, που λένε…

.05
Μάικλ Κρίστιαν Μαρτίνεζ (Φιλιππίνες – καλλιτεχνικό πατινάζ)
Όταν κυνηγάς τα όνειρά σου, τότε τίποτε δεν μπορεί να σου σταθεί εμπόδιο. Ο 17χρονος Φιλιππινέζος το απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς οι γονείς του υποθήκευσαν το σπίτι τους για να τον βοηθήσουν να αγωνιστεί στο Σότσι, ελλείψει κρατικής υποστήριξης. Παρά την 19η θέση του, ο νεαρός χαρακτηρίστηκε ως «ένα λαμπερό αστέρι του μέλλοντος»…

.04
Νικόλας Πολυχρονίδης (Ελλάδα – άλμα με σκι)
Ο 24χρονος Νικόλας μας έδειξε πόσα μπορεί να πετύχει κάποιος μόνο με τη δύναμη της θέλησης. Γιατί για κάποιον που ζει και προπονείται μόνος του στη Γερμανία, χωρίς καν να έχει προπονητή, η 47η θέση που κατέκτησε στο ντεμπούτο της Ελλάδας στο εν λόγω αγώνισμα αποτελεί μία τεράστια επιτυχία.

.03
Αλέξανδρος Κεφάλας (Ελλάδα – σκέλετον)
Από πορτιέρης σε ελβετικό κλαμπ στην 23η θέση των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα σε μόλις 5 χρόνια, δεν είναι και το πιο συνηθισμένο πράγμα στον κόσμο! Κι όμως, ο 30χρονος Αλέξανδρος κατάφερε με υπομονή και διακριτικότητα να γίνει ο σημαιοφόρος της χώρας μας στην τελετή λήξης, ως ο πιο επιτυχημένος αθλητής της ελληνικής αποστολής.

.02
Κονσταντίν Έρνστ (Ρωσία – σκηνοθέτης)
Μετά τη γνωστή γκάφα κατά την τελετή έναρξης, όπου μία χιονονιφάδα δεν άνοιξε, αφήνοντας λειψούς τους 5 Ολυμπιακούς κύκλους, ο Ρώσος «γκουρού» της σκηνοθεσίας πήρε τη ρεβάνς στην τελετή λήξης, επαναλαμβάνοντας το στιγμιαίο «λάθος», αυτή τη φορά εσκεμμένα! Ο αυτοσαρκασμός και το χιούμορ των διοργανωτών σκόρπισε γέλιο, κερδίζοντας τα συγχαρητήρια όλων…

.01
Τζάστιν Γουόντσγουορθ (Καναδάς -σκι ανωμάλου δρόμου)
Αν και δεν είναι αθλητής, αλλά προπονητής, ο Καναδός βρίσκεται στη λίστα για μία κίνηση-αποθέωση του ευ αγωνίζεσθαι. Όταν το πέδιλο του Ρώσου σκιέρ Άντον Γκαφάροφ έσπασε πάνω στο σπριντ, ο Γουόντσγουορθ τον πλησίασε και του φόρεσε ένα καινούριο, βοηθώντας τον να συνεχίσει. «Ήθελα να περάσει τη γραμμή του τερματισμού με αξιοπρέπεια», δήλωσε μετά. Απλά σεβασμός…

Η απίστευτη πράξη αθλητικού ιδεώδους από τον Καναδό προπονητή, Τζάστιν Γουόντσγουορθ.
[youtube id=”5iu4_Mv7axQ” width=”620″ height=”360″]

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr