Connect with us

SOCHI 2014

Αντίο Σότσι…

Published

on

Οι 22οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν πλέον κομμάτι της αθλητικής ιστορίας, και οι Ρώσοι διοργανωτές φρόντισαν να μας αποχαιρετίσουν με μία εξαιρετική σε σύλληψη και εκτέλεση τελετή λήξης.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Αυτή τη φορά ο πέμπτος Ολυμπιακός κύκλος δεν άνοιξε… από άποψη, αφού οι Ρώσοι αυτοσαρκάστηκαν με πολύ έξυπνο χιούμορ για την αντίστοιχη -ακούσια – αποτυχία της τελετής έναρξης! Λίγο αργότερα βέβαια ο κύκλος άνοιξε κανονικά με τη χρήση ενός πολύ όμορφου εφέ, όμως σε κάθε περίπτωση η αποχαιρετιστήρια τελετή των Αγώνων του Σότσι ήταν πραγματικά καταπληκτική, προσφέροντας για μία ακόμη φορά στιγμές τηλεοπτικής «μαγείας», με αγριόχηνες, ψάρια, τυμπανιστές, πιανίστες και ακροβάτες να συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό.
Το επιβλητικό Ολυμπιακό Στάδιο “Fisht” πλημμύρισε και πάλι από χρώματα και μουσικές, με τους 40.000 θεατές που είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν από κοντά, να βιώνουν μία ακόμη μοναδική εμπειρία. Όλα ξεκίνησαν με εκατοντάδες πυροτεχνήματα, τα οποία φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό της ρωσικής πόλης, αλλά και την εντυπωσιακή είσοδο ενός κοπαδιού από χάρτινες αγριόχηνες σε άψογο σχηματισμό «V». Όπως και στην τελετή έναρξης, η πανέμορφη 11χρονη Λίζα Ντεμίκοβα από το Κράσνονταρ, μας συντρόφευσε και πάλι, αυτή τη φορά όμως έχοντας για παρέα κι άλλα μικρά παιδιά και ένα γιγαντιαίο αρκουδάκι, σε μία μεγάλη ιπτάμενη βάρκα (άλλη μία αντιγραφή-παραπομπή στην ανεπανάληπτη και πρωτοποριακή τελετή έναρξης του Δημήτρη Παπαϊωάννου στους Αγώνες του Αθήνα 2004).
Το υδάτινο θέμα του παραθαλάσσιου θερέτρου Σότσι συνεχίστηκε με την προβολή γαλάζιων κυμάτων, την οποία συνόδευσαν εκατοντάδες κομπάρσοι ντυμένοι με γυαλιστερές, ασημένιες στολές ως άλλο κοπάδι από ψάρια. Το ανθρώπινο κοπάδι πραγματοποίησε μία σειρά από εντυπωσιακούς και πολύπλοκους σχηματισμούς, ένας εκ των οποίων ήταν φυσικά και οι προαναφερόμενοι Ολυμπιακοί κύκλοι, με το… γνωστό, εσωτερικό αστειάκι.
Η άφιξη του Βλάντιμιρ Πούτιν έδωσε το έναυσμα για την προβλεπόμενη ανάκρουση του ρωσικού εθνικού ύμνου και την έπαρση της Ολυμπιακής σημαίας. Παράλληλα είδαμε και την επιβλητική είσοδο της τρίχρωμης σημαίας των διοργανωτών, την οποία έφεραν στον αγωνιστικό χώρο ορισμένοι από τους πιο επιτυχημένους Ολυμπιονίκες της Ρωσίας. Την εξόχως πατριωτική εικόνα συμπλήρωσε η παιδική χορωδία 1.000 (!) μικρών τραγουδιστών, τα οποία έψαλλαν τον εθνικό ύμνο της οικοδέσποινας. Μία ομάδα ανδρών τυμπανιστών έκλεψε ακολούθως την παράσταση με την πειθαρχημένη τους κίνηση, αλλά και το γρήγορο και εντυπωσιακό τους παίξιμο. Ξαφνικά η στιγμή που όλοι περιμένουν: το έδαφος ανοίγει και πάλι, βγάζοντας από τα σπλάχνα του τους παρελαύνοντες αθλητές…

Αιώνια Ελλάδα
Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε και πάλι η είσοδος της ελληνικής σημαίας ως πρώτης στο Ολυμπιακό Στάδιο, με επικεφαλής τον σημαιοφόρο μας Αλέξανδρο Κεφάλα, ο οποίος επελέγη όντας ο κορυφαίος σε επίδοση Έλληνας αθλητής (23ος στο σκέλετον). Η μουσική υπόκρουση ήταν η κατάλληλη για την αγωνιστική υπέρβαση των αθλητών, με την πασίγνωστη τέκνο επιτυχία των 90’s “No Limits” (Κανένα Όριο) του συγκροτήματος 2 Unlimited να δονεί την ατμόσφαιρα. Απόλυτα ταιριαστή σε νόημα ήταν και η επιτυχία των θρυλικών Boney M “Gotta Go Home” (Πρέπει να Γυρίσω Σπίτι) που πήρε τη σκυτάλη. Για μία ακόμη φορά, οι περίεργες, χρωματιστές και ευφάνταστες στολές ορισμένων εθνικών αποστολών αποτέλεσαν αντικείμενο σχολιασμών και γέλιου, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επέμβαση (αν υπήρχε) της… αστυνομίας μόδας!
Ακολούθησε η «χολιγουντιανή» απονομή μεταλλίων στους αθλητές και τις αθλήτριες δύο αγωνισμάτων του σκι ανωμάλου δρόμου (cross country skiing), δηλαδή των 50 χλμ. μαζικής εκκίνησης των ανδρών (και τα τρία μετάλλια κέρδισαν οι Ρώσοι) και αντίστοιχα των 30 χλμ. του ίδιου αγωνίσματος των γυναικών (και τα τρία μετάλλια στις Νορβηγίδες), με το βάθρο να αναδύεται μαζί με τους Ολυμπιονίκες μέσα από τη Γη!
Ειδική γκεστ σταρ εμφάνιση πραγματοποίησαν ο Νορβηγός Όλε Άϊναρ Μπγιορντάλεν, που έγινε ο πιο επιτυχημένος αθλητής στην ιστορία των Χειμερινών Αγώνων με 13 μετάλλια, και η Καναδέζα Χέιλι Γουίκενχαϊζερ, κορυφαία αθλήτρια του χόκεϊ επί πάγου. Οι δύο βετεράνοι παρουσιάστηκαν ως τα δύο νεοεκλεγμένα μέλη της επιτροπής αθλητών της ΔΟ.Ε.
Η συνέχεια ανήκε στη μαγεία της μουσικής και του πιάνου, με τις αθάνατες μελωδίες του Σεργκέι Ραχμάνινοφ να γοητεύουν τις χιλιάδες των θεατών εντός του Σταδίου και τα δισεκατομμύρια των τηλεθεατών ανά τον κόσμο. Δεκάδες πιάνα «ξεφύτρωσαν» μέσα στο γήπεδο, με τα μικρά παιδάκια από την πρώτη πράξη της τελετής να σκαρφαλώνουν επάνω τους και τη μορφή του σπουδαίου Ρώσου πιανίστα Ντένις Ματσούεφ να δεσπόζει στο κέντρο της πίστας, παίζοντας το 2ο κοντσέρτο για πιάνο του σπουδαίου συνθέτη σε Ντο ελάσσονα. Η «βουτιά» στην ιστορία της τέχνης συνεχίστηκε με την εμφάνιση ηθοποιών οι οποίοι ενσάρκωσαν κάποιους συγγραφείς-ιερά τέρατα της ρωσικής λογοτεχνίας, όπως οι Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, Άντον Τσέχοφ και Λέων Τολστόι.
Το άκουσμα του ελληνικού εθνικού ύμνου, ακολουθούμενου από τον Ολυμπιακό ύμνο, μας έκανε για άλλη μία φορά υπερήφανους ως Έλληνες, υπενθυμίζοντας σε όλον τον κόσμο πού γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας στον Δήμαρχο της Νοτιοκορεάτικης πόλης της Πιεονγκτσάνγκ, που θα διοργανώσει τους επόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2018, έδωσε το στίγμα της αποψινής, αποχαιρετιστήριας για το Σότσι, βραδιάς. Ο λόγος του Προέδρου της Δ.Ο.Ε., Τόμας Μπαχ, μας αποκάλυψε και τη φράση-κλειδί που ως συνήθως αναμένεται από όλους ως ο τελικός απολογισμός των Αγώνων. Ο Γερμανός δεν έκρυβε φυσικά ιδιαίτερες εκπλήξεις, δηλώνοντας πριν κηρύξει τη λήξη των 22ων Αγώνων: «Απόψε μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία υλοποίησε όλα όσα μας υποσχέθηκε. Αυτοί ήταν οι Αγώνες των αθλητών. Αποχωρούμε ως φίλοι του ρωσικού λαού…».

Καληνύχτα Σότσι
Η ακροτελεύτια και πλέον πεμπτουσιακή στιγμή της βραδιάς, δηλαδή το σβήσιμο της ιερής φλόγας, ήταν υπόθεση μίας εκ των τριών μασκότ των Αγώνων και συγκεκριμένα της αρκούδας. Με μία παγωμένη ανάσα της (Αθήνα 2004 και πάλι…) έσβησε μια για πάντα την Ολυμπιακή φλόγα που έκαιγε μέσα σε έναν μικρό βωμό μπροστά της. Ταυτόχρονα, έσβησε και η φλόγα στον αληθινό βωμό έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο, που επί 17 συνεχείς ημέρες φώτιζε τον ρωσικό ουρανό, ενώ ένα γαλάζιο δάκρυ κύλησε στο μάγουλό της αρκούδας. Το πάρτι των αθλητών μόλις ξεκινούσε!
Καληνύχτα Σότσι, καλή αντάμωση Πιεονγκτσάνγκ…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/