Καλές επιδόσεις, εκπλήξεις και τα πρώτα μετάλλια της διοργάνωσης. Τα πάντα είχε το μενού της πρώτης μέρας των αγώνων στο Χέιγουορντ, εκτός από χρυσό μετάλλιο για τους οικοδεσπότες.
Το πρώτο χρυσό στο Περού
Η Κίμπερλι Γκαρσία Λεόν σε έναν πολύ υψηλού επιπέδου τελικό έκανε εξαιρετικό αγώνα στα 20χλμ βάδην των γυναικών, άφησε πίσω τις έως τώρα ανίκητες Κινέζες και ήταν η μεγάλη θριαμβεύτρια με 1:26:58, που είναι η 4η καλύτερη επίδοση χρυσού σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Εκτός από πρώτο χρυσό της διοργάνωσης, ήταν και το πρώτο χρυσό για το Περού στην ιστορία της διοργάνωσης.
Ιαπωνική κυριαρχία
Σε αντίθεση με το βάδην των γυναικών όπου τα ασιατικά φαβορί από την Κίνα δεν άντεξαν, στους άνδρες οι Ιάπωνες ήταν κυρίαρχοι και δεν επέτρεψαν κανέναν να τους αμφισβητήσει. Έκαναν το 1-2 με Τοσικάζου Γιαμανίσι (1:19:07) που διατήρησε τον τίτλο του, Κόκι Ικέντα (1:19:14) που ήταν 2ος στους Ολυμπιακούς και 8ος ήταν ο Χιρότο Τζούσο (1:20:39). Η μεγάλη μάχη έγινε για το χάλκινο μετάλλιο που πήγε στον Σουηδό Περσέους Κάρλστρομ (1:19:18), ο οποίος με αντεπίθεση στο τελευταίο χιλιόμετρο προσπέρασε τον Κενυάτη Σάμουελ Γκατίμπα και διατήρησε τα κεκτημένα (3ος το 2019 στη Ντόχα).
Ο Ομανιάλα πρόλαβε, τον Κέρλι δεν τον προλαβαίνουν
O Κενυάτης Φέρντιναρντ Ομανιάλα πρόλαβε να… προκριθεί στα ημιτελικά των 100μ τρέχοντας με τζετ λαγκ 10.10 (-0,3). Αυτόν όμως που δεν προλαβαίνουν, είναι Φρεντ Κέρλι που έκανε απίθανα πράγματα στα προκριματικά των 100μ. καθώς έτρεξε τον ταχύτερο προκριματικό όλων των εποχών με 9.79 (+0,1). Όπως γράψαμε, ενδιαφέρον σπρίντερ ο Ομπλίκ Σαβίλ με 9.93 (γυμνάζεται με τον Γκλεν Μιλς), ενώ ο 19χρονος Λετσιλέ Τεμπόγκο (Μποτσουάνα) συνεχίζει να ανεβαίνει σταθερά και βελτίωσε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ Κ20 (9.96) τρέχοντας σε 9.94 (+1,1). Δεν έπεισε ο χρυσός Ολυμπιονίκης Μαρσέλ Τζέκομπς που έτρεξε 10.04 (+0,2), αλλά ας μην ξεχνάμε πως κάπως έτσι ξεκίνησε και στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.
Το αντίο της Φίλιξ
Με την κατάκτηση του 19ου μεταλλίου σε παγκόσμια πρωταθλήματα (13 χρυσά – 3 αργυρά – 3 χάλκινα) τρέχοντας στην μεικτή 4Χ400μ, η Άλισον Φίλιξ σε ηλικία 36 ετών αποσύρεται από την ενεργό δράση. ΟΙ ΗΠΑ έχασαν το μετάλλιο από την ομάδα των Δομινικάνων που με την Μαριλέιντι Παουλίνο να τρέχει σε 48.47 (2ο 400αρι) πήρε το χρυσό με 3:09.82 και απείλησε ακόμη και το παγκόσμιο ρεκόρ των ΗΠΑ. Το αργυρό με 3:09.90 πήγε στην Ολλανδία χάρη στην τρομερή Φέμκε Μπολ που έτρεξε το τελευταίο 400αρι σε 48.95 και λίγο έλειψε να πάρει και το χρυσό. Οι Αμερικανοί περιορίστηκαν στον 3:10.16.
Ζορίστηκε ο Ταμπέρι
Με την τρίτη προσπάθεια πέρασε το 2.25μ το ίδιο έγινε και στο 2.28μ που τον έστειλε στον τελικό. Ο Ιταλός Ολυμπιονίκης δεν είναι καλά και το είπε και ο ίδιος. Ο στόχος του είναι το μετάλλιο και επειδή είναι μαχητής ίσως και να το πετύχει. Χρυσό όμως θα είναι πολύ δύσκολο να του βγει, καθώς ο Νοτιοκορεάτης Σένγκχεϊκ Γου είναι το μεγάλο φαβορί επιβεβαίωσε πως είναι σε εξαιρετική κατάσταση, έδειξε πως έχει άλματα πάνω από το 2.35μ και μόνο ο Μουτάζ Μπαρσίμ που φάνηκε βελτιωμένος μπορεί να τον κοντράρει στη μάχη για το χρυσό.
Με ρεκόρ ξεκίνησε ο Κράουζερ
Μία βολή ήταν αρκετή για τον Ράιαν Κράουζερ για να πάρει την πρόκριση στον τελικό και να κάνει πρόβα χρυσού με την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών σε προκριματικό. Και να ήταν μόνο αυτό… Το 22.23μ του Κράουζερ στον προκριματικό του έδινε το χρυσό μετάλλιο σε όλα τα παγκόσμια που έχουν γίνει πλην της Ντόχας όπου έγινε ο αγώνας του αιώνα με τους τρεις μεταλλλιούχους να ρίχνουν πάνω από 22.90μ!
Εκτός τελικού η Μπράντσο που είχε ατύχημα
Χωρίς τη χάλκινη Ολυμπιονίκη του Τόκιο έγινε ο προκριματικός του επί κοντώ στις γυναίκες. Στην προθέρμανση, ο κοντάρι της Χόλι Μπράντσο έπεσε, η ίδια έπεσε άσχημα ενώ το σπάσιμο του κονταρίου τη χτύπησε και στο χέρι. Δεν μπήκε καθόλου στον αγώνα όπου η πρόκριση στον τελικό έκλεισε στο 4.35μ, το χαμηλότερο ύψος πρόκρισης από το 2003! Εκτός έμειναν η Νικόλ Κυριακοπούλου με την Ελένη Πόλακ αλλά και οι Αλίσα Νιούμαν, Μαρίνα Καλίπκο. Σάντι Μόρις Κέιτι Ναζότ και Κατερίνα Στεφανίση πέρασαν το 4.50μ με τον πιο εμφατικό τρόπο. Ψηλά και καθαρά άλματα.
Να σου η Γκονγκ
Οι Αμερικανίδες ρίχνουν μέτρα στα τοπικά μίτινγκ των ΗΠΑ (άντε και κανά ντάιαμοντ λιγκ) και η Λιζιάο Γκονγκ ακριβώς τον αγώνα που πρέπει. Με 19.51μ στη δεύτερη βολή, πέρασε στον τελικό με την καλύτερη επίδοση και ετοιμάζεται να ανέβει σε βάθρο παγκόσμιου πρωταθλήματος για 7η συνεχόμενη διοργάνωση και να κερδίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά.
Ελ Μπακάλι και Κένυα
Ο Σουφιάν Ελ Μπακαλί επιβεβαίωσε πως είναι σε τρομερή κατάσταση περνώντας στον τελικό των 3000μ στιπλ με την καλύτερη επίδοση (8:16.65) και βλέπει μόνο χρυσό στον τελικό. Έκπληξη ο αποκλεισμός του χάλκινου Ολυμπιονίκη του Τόκιο Μπένζαμιν Κιγκέν, όμως η Κένυα έχει δρομείς. Λέοναρντ Μπετ (8:16.94) και Άμπραχαμ Κίμπιγουτο (8:17.04) ήταν γρήγοροι και ο κάτοχος του τίτλου Κονσέλσους Κιπρούτο πέρασε με έξυπνη τακτική και θέση (έκανε 8:20.18) και έχει την εμπειρία να πολλών τελικών για να εξασφαλίσει θέση στο βάθρο.
Δεν χάνει η Κιπγιέγκον
Ανίδρωτη και αλαχάνιαστη τερμάτισε σε 4:04.53 το 1.500αρι στα προκριματικά η Φέιθ Κιπγιέγκον. Πολύ γρήγορη η Γκούντας Τσεγκάι (4:02.68) και πιθανότητα η μοναδική που μπορεί να ακολουθήσει την Κιπγιέγκον, αλλά πως να απειλήσει την ανίκητη Κενυάτισσα; Θα δούμε και τα ημιτελικά και θα αποφασίσουμε.