Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

ΟΡΕΓΚΟΝ 2022: Οι 10 + 2 rising stars του παγκόσμιου

Published

on

Σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, εμφανίζονται νέοι αθλητές και αθλήτριες που δημιουργούν την προσδοκία του next best thing. H παγκόσμια σκηνή δημιουργεί την καλύτερη συνθήκη για να μας συστηθούν αυτοί που θα μας απασχολήσουν την επόμενη δεκαετία.

Έιριον Νάιτον (ΗΠΑ) – 200μ

Η σκυτάλη που έχει αφήσει ο Γιουσέιν Μπολτ το 2017 στο Λονδίνο, περιμένει όπως το Εξκάλιμπερ τον βασιλιά Αρθούρο… Κανένας άξιος δεν εμφανίστηκε από το 2017 για να τη σηκώσει και να κουβαλήσει το φορτίο συνεχίζοντας την κληρονομιά του Τζαμαϊκανού. Ο 18χρονος Έιριον Νάιτον φαίνεται πως είναι ότι πιο κοντινό στο ταλέντο του 18χρονου Μπολτ. Μάγεψε τους πάντες με το 19.49 στα 200μ τον περασμένο Απρίλιο. Αν όντως είναι ο εκλεκτός θα μας το δείξει στο Γιουτζίν. Όταν είναι ο ταχύτερος στον κόσμο, θα πρέπει να το επιβεβαιώνει στον αγώνα του μεταλλίου. Στα τράιαλς ο Νόα Λάιλς του κούνησε το δάχτυλο σα να του έλεγε: «δεν ήρθε ακόμα η σειρά σου». Στο παγκόσμιο;

Μαΐκολας Αλέκνα (Λιθουανία) – δισκοβολία

Όταν σε λένε Αλέκνα δε γίνεται να μην τραβήξεις την προσοχή. Όχι τόσο για το θηριώδες παράστημα, όσο για το κληρονομικό χάρισμα. Ο 50χρονος σήμερα Βιργίλιους Αλέκνα μεγάλωσε το γιο του μέσα στη δισκοβολία, σε ένα σπίτι γεμάτο χρυσά μετάλλια από Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Πως να ξεστρατίσει ο Μίκολας; Ο 19χρονος δισκοβόλος ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του και σύντομα θα του πάρει και το οικογενειακό ρεκόρ (73.88μ). Ο Μίκολας πριν κλείσει τα 20, αγγίζει τα 70μ έχοντας ρίξει φέτος 69.81μ, έχει τον παγκόσμιο τίτλο στους έφηβους και ετοιμάζεται να γράψει ιστορία κόντρα στον Σουηδό Ντάνιαλ Σταλ, που φέτος έχει 71.47μ και τον Σλοβένο Κρίστιαν Τσεχ, ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση καταρρίπτοντας το ατομικό και εθνικό ρεκόρ της χώρας του με βολή στα 71.27μ. Αν ο Αλέκνα κερδίσει, έστω μετάλλιο θα είναι ο πρώτος έφηβος που θα τα καταφέρει. Υγιής να είναι και τα επόμενα 10-12 χρόνια θα κυριαρχεί.

Άμπι Στάινερ (ΗΠΑ) – 200μ

Τη Σακάρι Ρίτσαρντσον προμοτάριζε ο μηχανισμός των Αμερικανών, η χαμηλών τόνων και εξαιρετική φοιτήτρια Άμπι Στάινερ τους βγήκε. Η 23χρονη σπρίντερ έχει στα 200μ την δεύτερη καλύτερη επίδοση στον κόσμο πίσω από την Τζαμαϊκανή Σέρικα Τζάξον, έχοντας καταρρίψει φέτος το ατομικό της ρεκόρ έξι φορές και από το 22.38 κατάφερε να κατεβάσει στο 21.77 την κορυφαία της επίδοσή της. Η Τζάξον είναι η ταχύτερη με φετινό/ατομικό 21.55, ενώ με τον τρίτο καλύτερο χρόνο θα πάει στο Όρεγκον η δεύτερη Αμερικανίδα Ταμάρα Κλαρκ. Η Στάινερ φέτος ήταν η νικήτρια στα 200μ στον τελικό του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος NCAA, αλλά και στην σκυταλοδρομία 4×400μ με εκπληκτικό 400αρι. Στους Αμερικανούς αρέσει πολύ η χαμηλών τόνων προσωπικότητα της. Αν ανέβει στο βάθρο, θα μας δείξει πως ήρθε για να μείνει.

Τσερόκι Γιανγκ (Τζαμάικα) – 400μ

Η 21χρονη Γιανγκ φέτος έχει καταφέρει να βελτιώσει δυο φορές το ατομικό της ρεκόρ και από το 50.85 που είχε το 2021, το κατέβασε στο 49.87, για πάει στο Όρεγκον με την δεύτερη καλύτερη επίδοση στον κόσμο. Η αμερικανοθρεμμένη Τζαμαϊκανή (γυμνάζεται στο Tέξας Α&Μ) έχει τρομερή βιομηχανική της στο τρέξιμο και έτσι προκύπτουν και τα ρεκόρ. Έδειξε πως θα πιέσει πολύ τη Μαριλέιντι Παουλίνο που βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης με 49.49 και τη χρυσή Ολυμπιονίκη Σονάι Μίλερ Ουίμπο που έχει φετινό ρεκόρ 49.91. Θα δούμε σπουδαία πράγματα από την Γιανγκ στο Γιουτζίν.

Ομπλίκ Σεβίλ (Τζαμάικα) – 100μ

To νέο δημιούργημα του τρομερού Γκλεμ Μιλς. Ο προπονητής του Γιουσέιν Μπολτ έχει επενδύσει πολύ πάνω στον 21χρονο που σε αντίθεση με τους Κρίστοφερ Τέιλορ και Ακίμ Μπλούμφιλντ που έγιναν μεν καλοί αθλητές όχι όμως μεγάλοι αν και στα παιδικο-εφηβικά έκαναν απίθανα πράγματα, έχει σταθερή πορεία και φέτος στα 21 του έκανε το ξεπέταγμα. Ο Ομπλίκ Σεβίλ θα κληθεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους πολύ φορμαρισμένους Αμερικανούς Φρεντ Κέρλι (9.76) και Τρέιβον Μπρομέλ (9.81), αλλά και τον συμπατριώτη του και παγκόσμιο πρωταθλητή Γιόχαν Μπλέικ. Ο Μπλέικ έχει φετινό 9.85 και ο Σεβίλ 9.86, επίδοση που αποτελεί ατομικό του ρεκόρ. Ο Σαβίλ που δεν έχει το υπερβολικά μυώδες σώμα ενός σπρίντερ θα φανεί στο Χέιγουορντ αν είναι αυτό που ο ίδιος ο Μιλς υποστηρίζει. Ο επόμενος σταρ της Τζαμάικα.

Eμάνουελ Γουανιόνι (Κένυα) – 800μ

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Κ20 του 2021 στο Ναϊρόμπι, Εμάνουελ Γουανιόνι έχει την 8η καλύτερη επίδοση για φέτος από τους διαγωνιζόμενους και με το 1:44.01 θα προσπαθήσει να πλασαριστεί σε καλή θέση στον τελικό. Με τον Κενυάτη χρυσό Ολυμπιονίκη του Τόκιο, Εμάνουελ Κορίρ, να έχει φέτος 1:45.85 και τον αργυρό Ολυμπιονίκη Φέργκιουσον Ρότιτς να μην συμμετέχει στο παγκόσμιο, ο Γουανιόνι και ο συμπατριώτης του Γουάκλιφ Κισάσι (1:43.54) είναι το νέο αίμα και οι νέες ελπίδες της Κένυας στα 800μ. To επίπεδο στο αγώνισμα από τότε που ο Ντέιβιντ Ρουντίσα σταμάτησε, δεν είναι το αναμενόμενο. Συνολικά είναι από τα αγωνίσματα που έχουν μείνει… πίσω. Για τον Γουανιόνι αυτή είναι η μεγάλη του ευκαιρία να αποδείξει ότι το… έχει.

Λαμάρα Ντίστιν (Τζαμάικα) – ύψος

Αυτό που δεν είχε πολλά χρόνια η Τζαμάικα, ήταν εκπρόσωπο με προοπτικές στα κάθετα άλματα. Η 22χρονη Λαμάρα Ντίστιν (άλλη μία αμερικανοθρεμμένη), τα πήγε εξαιρετικά στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ το NCAA, κερδίζοντας τον τίτλο της πρωταθλήτριας τόσο στον ανοιχτό όσο και στον κλειστό. Έχει βελτιώσει το ατομικό και εθνικό ρεκόρ δύο φορές μέσα στην σεζόν πηδώντας το 1.96μ και το 1.97μ. Με ένα ατομικό ρεκόρ ή ακόμα και με αυτό το ύψος μπορεί να ελπίζει για ένα μετάλλιο που θα είναι ιστορικό.

Άνα Χολ (ΗΠΑ) – έπταθλο

Η 22χρονη Αμερικανίδα βρίσκεται σε εντυπωσιακή αγωνιστική κατάσταση, έχοντας κερδίσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας στο φετινό NCAA και έχοντας καταρρίψει τα ατομικά της ρεκόρ σε 6 από τα 7 αγωνίσματα του επτάθλου. Συνολικά έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 6458 βαθμούς και μόνο η ασημένια Ολυμπιονίκης του Τόκιο, Ανούκ Βέτερ, με 6693 την περνάει, ενώ η Έμα Όστερβεγκελ (χάλκινη Ολυμπιονίκης) έχει 6265. Mε την κάτοχο του τίτλου, Καταρίνα Τζόνσον Τόμπσον να επανέρχεται από τον τραυματισμό της και την χρυσή Ολυμπιονίκη του Τόκιο, Ναφισάτου Τιάμ, να μην έχει πραγματοποιήσει ακόμα αγώνα στο έπταθλο, η Χολ έχει τις δυνατότητες να βάλει υποψηφιότητα για κάποιο μετάλλιο, αν και σε ένα αγώνα επτάθλου τα πάντα μπορούν να ανατραπούν.

Σάσα Ζόγια (Γαλλία) – 110μ εμπόδια

Η μεγάλη των Γάλλων σχολή στα εμπόδια φαίνεται να εντόπισε το νέο της αστέρι. Ο 20χρονος Σάσα Ζόγια έχει φετινό 13.17, την 8η ταχύτερη επίδοση από τους διαγωνιζόμενους και έχει τις ικανότητες να μπει στον μεγάλο τελικό. Ο Γάλλος στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20 στο Ναϊρόμπι στέφθηκε πρωταθλητής και στο ευρωπαϊκό Κ20 στο Ταλίν κατέκτησε επίσης το χρυσό μετάλλιο. Το Όρεγκον είναι μια καλή ευκαιρία για να δει πως ανταποκρίνεται σε αγώνες με μεγάλο ανταγωνισμό και αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου.

Tζόσεφ Φανμπουλέι (Λιβερία) – 200μ

Ο 21χρονος σπρίντερ της Λιβερίας είναι ο πρωταθλητής του NCAA για το 2022 τόσο στα 100μ όσο και στα 200μ και με ατομικό ρεκόρ 19.83 θα τρέξει στο Όρεγκον με την 5η καλύτερη επίδοση από τους 52 αθλητές που θα λάβουν μέρος. Ο Φανμπουλέι έχει μια δύσκολη αποστολή κόντρα στους Αμερικανούς κυρίως, αλλά ξέρει πως να τους κερδίσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να τον φέρει στον τελικό είναι στα πόδια του και άλλωστε το έχει ξανακάνει, αφού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ήταν 5ος και γιατί όχι στο παγκόσμιο να βρεθεί και σε μια καλύτερη θέση καθώς βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση και να μην ξεχνάμε ότι και αυτός είναι στο πανεπιστήμιο Φλόριντα που φημίζεται για τα σπριντ.

Ελίνα Τζένγκο (Ελλάδα) – ακοντισμός

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον είναι η ευκαιρία της Τζένγκο να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τη μετάβαση από μεγάλο ταλέντο σε αθλήτρια παγκοσμίου επιπέδου. Στην μέχρι τώρα καριέρα της έχει καταφέρει να κερδίσει χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες νεότητας το 2018, το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό Κ20 στο Ταλίν και το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο Κ20 στο Ναϊρόμπι. Στις ΗΠΑ ταξίδεψε με την δεύτερη καλύτερη επίδοση στον κόσμο με 65.40μ και μόνο η Αμερικανίδα Μάγκι Μαλόουν έχει ρίξει παραπάνω, με βολή στα 65.73μ. Η διοργάνωση είναι μεγάλη αλλά αν η Τζένγκο αντέξει την πίεση θα έρθει ένα καλό αποτέλεσμα. Στο Όρεγκον είναι ένα σημαντικό τεστ για την εξέλιξη της πορείας της.

Χρήστος Φραντζεσκάκης (Ελλάδα) – σφυροβολία

Αν και αυτή είναι η δεύτερη συμμετοχή του σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (η πρώτη ήταν το 2019 στη Ντόχα), ο Φραντζεσκάκης πήγε στο Όρεγκον πιο έμπειρος και η βελτίωσή του είναι μεγάλη. Στον πρώτο αγώνα της σεζόν κατέρριψε το ατομικό του ρεκόρ με 77.89μ και τρεις μήνες αργότερα το συνέτριψε ρίχνοντας την σφύρα του στα 78.15μ. Η πρόκριση για τον τελικό είναι στα μέτρα του και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος και από εκεί και πέρα, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος στο Sportsfeed, αν έρθει η 8άδα, θα τον αφήσει ευχαριστημένο. Η εξέλιξη του ήταν ομαλή και στο χρόνο που πρέπει φτάνει στο επίπεδο που δείχνει ότι προορίζεται. Ο Χανιώτης σφυροβόλιος, από το Όρεγκον θα ξεκινήσει την πορεία για την 80αρα βολή (που την έχει) με στόχο το 2024. Και για όσους δεν γνωρίζουν, 80αρες βολές δίνουν μετάλλια.

Για να μην αναρωτιέστε, ο Εμμανουήλ Καραλής έχει βγει από τη λίστα των rising stars. Aπό το 2017 σε μεγάλες διοργανώσεις, 4ος Ολυμπιονίκης πέρσι στο Τόκιο, το rising δεν τον συνοδεύει πλέον. Είναι ήδη.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/