Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

ΟΡΕΓΚΟΝ 2022: Ποιος είναι ο πρώην δεκαθλητής Γουάνγκ που νίκησε τον Τεντόγλου

Published

on

Τον Σάιμον Έχαμερ υπολογίζαμε ως τον δεκαθλητή που απειλούσε τον σπεσιαλίστα του μήκους Μίλτο Τεντόγλου, από τον Τζιάναν Γουάνγκ το… βρήκαμε με τον Κινέζο να έχει διατελέσει και δεκαθλητής, πριν μείνει αποκλειστικά στο μήκος.

Το παράδειγμα του Κάρστεν Βάρχολμ και της Ντάφνι Σκίπερς που άφησαν τα σύνθετα και έγιναν παγκόσμιοι πρωταθλητές σε ένα από τα αγωνίσματα του συνθέτου ακολούθησε και ο 26χρονος Κινέζος που χάρη στο παρελθόν του, στο βάθρο των νικητών του μήκους, τα 2/3 προήλθαν από τα σύνθετα.

Γεννημένος στις 27 Αυγούστου 1996 στην πόλη Σενιάνγκ ο Γουάνγκ δεν ξεκίνησε τον αθλητισμό ως σπεσιαλίστας του μήκους. Το αγαπημένο του αγώνισμα ήταν το επί κοντώ και ξεκίνησε τον πρωταθλητισμό ως δεκαθλητής. Σε ηλικία 14 ετών, η οικογένεια του Γουάνγκ είδε το ξεχωριστό του ταλέντο και τον ενέταξε στην ομάδα Ξούζου όπου και ξεκίνησε να προπονείται συστηματικά.
Το Φεβρουάριο του 2012, αγωνίστηκε στο εθνικό πρωτάθλημα δεκάθλου σε κλειστό στίβο και ήταν δεύτερος με 7.063 βαθμούς. Στο αγώνισμα του μήκους για το δέκαθλο, πήδηξε 7.80μ ενώ είχε 10.88 στα 100μ, 1.94μ στο ύψος και 5.00μ στο επί κοντώ. Σε ηλικία 16 ετών έμοιαζε για μελλοντικός επικοντιστής παγκοσμίου επιπέδου.
Τα 8.00μ στο μήκος τα πέρασε όταν ήταν 16 ετών και 26 ημερών για να κερδίσει το εθνικό πρωάθλημα της χώρας του με 8.04μ. Αυτό τον οδήγησε στο να επικεντρωθεί στο μήκος.
Τον Ιούλιο του 2013 κέρδισε το ασιατικό πρωτάθλημα με 7.95μ και σε ηλικία 17 ετών κέρδισε την πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας το 2013.

Στις 21 Μαΐου 2014, το όνομα του άρχισε να γίνεται γνωστό παγκοσμίως. Με άλμα στα 8.09μ κέρδισε στο Πεκίνο το μήκος στο World Athletics Challenge (πρόδρομος του continental tour) και την ίδια χρονιά ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής Κ20 στο Γιουτζίν με 8.08μ.
Τον επόμενο χρόνο πραγματοποίησε και την πρώτη του εμφάνιση σε ντάιαμοντ λιγκ. Στις 17 Μαΐου 2015 πήδηξε 8.25μ στη Σαγκάη για να ολοκληρώσει τρίτος και λίγους μήνες αργότερα με 8.18μ ήταν τρίτος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πεκίνου. Αυτό ήταν το πρώτο ασιατικό μετάλλιο στο μήκος σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Η πρώτη του συνύπαρξη με τον Μίλτο Τεντόγλου ήταν το 2016 στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Ο Γουάνγκ πήδηξε 8.17μ και ήταν 5ος.
Το μεγαλύτερο άλμα στην καριέρα του το πέτυχε στα τράιαλς της Κίνας για τους ασιατικούς αγώνες του 2018, πηδώντας 8.47μ για να κερδίσει αργότερα στην Τζακάρτα τον ασιατικό τίτλο με 8.27μ.
Την επόμενη διετία (του κορονοϊού) οι μετακινήσεις έγιναν δύσκολες και έμεινε να αγωνίζεται εντός Κίνας. Το 2019 με 8.15μ κέρδισε τους παγκόσμιους στρατιωτικούς αγώνες και το 2020 με 8.36μ ήταν ο πρωταθλητής Κίνας.
Στο Τόκιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, του βγήκε όλη η δυσκολία που αντιμετώπιζε με τα πολύ αυστηρά λοκντάουν στην Κίνα. Έμεινε εκτός τελικού πηδώντας 7.81μ. Επιστρέφοντας από το Τόκιο, παντρεύτηκε τον παιδικό του έρωτα η οποία ήταν σύντροφος του από την ηλικία των 15 ετών.
Τα αυστηρά πρωτόκολλα για το μπες-βγες στην Κίνα συνέχισαν να υφίστανται αλλά μπορούσε να προπονηθεί πιο σωστά. Δε βγήκε να αγωνιστεί εκτός Κίνας, δεν έκανε επίσημους αγώνες και δεν τον περίμενε κανείς. Μόνο ο Ράντι Χάντινγκτον, ο προπονητής που έσπασε την κυριαρχία του Καρλ Λιούις στο μήκος, οδηγώντας τον Μάικ Πάουελ σε δύο παγκόσμιους τίτλου (1991, 1993) και την κατάρριψη ου μυθικού ρεκόρ του Μπομπ Μπίμον (8.90μ) πηδώντας 8.95μ. Για το λόγο αυτό μετά τη λήξη του τελικού, ο Γουάνγκ έτρεξε και αγκάλιασε τον Χάντινγκτον μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα του.


Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/