Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

ΟΡΕΓΚΟΝ 2022: Τα 10+2 πρόσωπα των αγώνων

Published

on

Σούπερ επιδόσεις, απρόσμενες νίκες, εξωπραγματικά ρεκόρ και ιστορίες που καθηλώνουν το κοινό. Όλα τα είχε το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον που ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα. Αυτά είναι τα 10 + 2 πρόσωπα που ξεχωρίσαμε από το 10ήμερο των αγώνων.

Σίντνι Μακλάφλιν (ΗΠΑ) – 400μ εμπόδια, 4Χ400μ

Την περιμέναμε πριν από το παγκόσμιο όταν έτρεξε δύο φορές πιο γρήγορα από το παγκόσμιο ρεκόρ που είχε κάνει στο Τόκιο. Η Μακλάφλιν δεν μας απογοήτευσε και ήδη η παγκόσμια κοινότητα του στίβου αρχίζει και… ονειρεύεται το 47.59 στα 400μ απλά. Έτρεξε 47.91 με flying start στην σκυταλοδρομία χωρίς εξειδικευμένη προπόνηση (κάνει μόνο εμπόδια 100μ και 400μ). Η κορύφωση όμως ήταν το 50.68 στα 400μ εμπόδια. Καλή η Φέμκε Μπολ, αλλά πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποια είναι η απόλυτη κυρίαρχος του αγωνίσματος. Όσο για το γεγονός ότι δεν πανηγύρισε το παγκόσμιο ρεκόρ, απάντησε η ίδια: «Το σώμα μου είχε γεμίσει γαλακτικό οξύ και δεν είχα δύναμη να σηκωθώ από το έδαφος…».

Μόντο Ντουπλάντις (Σουηδία) – επί κοντώ

Oκτώ άλματα χρειάστηκαν για να γράψει ο Σουηδός και πάλι ιστορία. Με ένα άλμα στα 5.70μ, δυο στα 5.87μ, ένα στο 5.94μ, ένα στα 6.00μ, ένα στα 6.06μ και δυο στα 6.21μ, ο Ντουπλάντις σημείωσε την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στο επί κοντώ και απέδειξε ότι είναι ο καλύτερος του αγωνίσματος. Όσο ο Ντουπλάντις πηδάει αυτά τα ύψη είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί αθλητής που να μπορεί να τον κερδίσει και αυτό έχει φανεί σε όλους τους αγώνες που έχει δώσει φέτος. To μόνο που απομένει από εδώ και πέρα είναι να δούμε μέχρι που θα ανέβει ο πήχης και πότε θα ξεπεράσει τα άλματα του Σεργκέι Μπούμπκα πάνω από τα 6μ, που με την φόρα και το ταλέντο του 22χρονου, δεν θα αργήσει να έρθει αυτή η στιγμή. Βέβαια στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία θέλησαν να… φουσκώσουν τα νούμερα και οι 36 αγώνες του Ντουπλάντις πάνω από τα 6 μέτρα, έγιναν 46 μετρώντας κάθε άλμα του πάνω από τα 6 μέτρα, όπως σήμερα που τον χρέωσαν με… δυο. Μόνο μην τους πάρει χαμπάρι ο Μπούμπκα…

Τόμπι Αμουσάν (Νιγηρία) – 100μ εμπόδια

Παγκόσμιο ρεκόρ σε ημιτελικό με 12.12! Τρελό; Υπάρχει ακόμα πιο τρελό. Μετά από δύο ώρες 12.06 στον τελικό! Μας τα χάλασε ο άνεμος που ήταν +2,5 αλλά μάλλον αυτό το 0,5 βοήθησε κάτιτις για να φτάσει στο 12.06 η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ Τόμπι Αμουσάν που κάθε της κούρσα στο παγκόσμιο ήταν ρεκόρ.
Ξεκίνησε από τον προκριματικό με ατομικό – εθνικό και ηπειρωτικό (Αφρικής), τρέχοντας 12.40 (από 12.41), συνέχισε με παγκόσμιο στον ημιτελικό (12.12) και ολοκλήρωσε με διαπλανητικό στον τελικό 12.06. Η 25χρονη αμερικανοθρεμένη Νιγηριανή (σπουδάζει στο Τέξας Ελ Πάσο) είχε… σκάσει με την 4η θέση στη Ντόχα και το Τόκιο για 0,02 και 0,05 αντίστοιχα. Αυτή τη φορά έτρεξε σα να μην υπάρχει… αύριο. Για όλες τις υπόλοιπες.

Μουτάζ Μπαρσίμ (Κατάρ) – ύψος

O Kαταριανός είναι από τους λίγους αθλητές που κατάφεραν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον. Στον τελικό του ύψους απέδειξε ποιο είναι το μεγάλο όνομα, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 2.37μ και χωρίς να έχει καμία αποτυχημένη προσπάθεια σε κανένα ύψος. Μόνο το 2001 στο Έντμοντον ο Γερμανός Μάρτιν Ρας κέρδισε και αυτός τον τίτλο με έξι προσπάθειες με 2.36μ αλλά μετρώντας και δύο αποτυχημένες.

Τζέικ Γουάιτμαν (Βρετανία) – 1.500μ

Ο Βρετανός ίσως και να ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη του παγκοσμίου πρωταθλήματος και ας είχε την δεύτερη καλύτερη επίδοση της χρονιάς. Κανείς δεν περίμενε ότι το απόλυτο φαβορί, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο, Γιάκομπ Ίνγκεμπριγκτσεν, θα μπορούσε να χάσει στον μεγάλο τελικό αλλά ο Γουάιτμαν τον αιφνιδίασε, κάνοντας την αντεπίθεσή του στα τελευταία 200μ, εκεί όπου ο Νορβηγός δεν φάνηκε να έχει τις δυνάμεις να τον ακολουθήσει. Ο Γουάιτμαν κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο που οι συμπατριώτες του το περίμεναν 39 ολόκληρα χρόνια (από το 1983 στο Ελσίνκι με τον Στιβ Κραμ) και το πιο ωραίο στόρι είναι πως τον προπονεί ο πατέρας του Τζεφ, ο οποίος είναι και ο επίσημος εκφωνητής σταδίου για την World Athletcs. Extra info: Η ομοσπονδία της Βρετανίας είχε βγάλει εισιτήριο επιστροφής στον Γουάιτμαν ακριβώς την επόμενη μέρα το πρωί…

Νόα Λάιλς (ΗΠΑ) – 200μ, 4Χ100μ

Και μόνο για το γεγονός πως πήρε παγκόσμιο ρεκόρ από τον Μάικλ Τζόνσον, έπρεπε να είναι στη λίστα. Ο μοναδικός που έχει καταφέρει να πάρει ρεκόρ από τον «πάπια» μέχρι και πριν από λίγα 24ωρα, ήταν ο Γιουσέιν Μπολτ. Κανένας Αμερικανός δεν είχε πλησιάσει το 19.32 που άντεχε από το 1996. Ο Λάιλς έτρεξε το 200αρι της ζωής του έχοντας τη μιντιακή πίεση που «έσπρωχνε» τον 18χρονο Έριγιον Νάιτον μ. Με το 19.31 (+0,4) έχει μπροστά του πλέον μόνο τον Μπολτ (19.19) και τν Γιόχαν Μπλέικ (19.26).

Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις (Τζαμάικα) – 100/200μ – 4Χ100μ

Η «Pocket Rocket» δεν καταλαβαίνει τίποτα. Είναι η πιο γρήγορη μαμά στον πλανήτη έχοντας και τα διαπιστευτήρια. Σε ηλικία 35 ετών κατέκτησε τον 5ο της παγκόσμιο τίτλο στα 100μ με επίδοση 10.67, την τρίτη ταχύτερη της καριέρας της. Από το Όρεγκον βέβαια θα φύγει με άλλα δυο μετάλλια στις αποσκευές της, έχοντας κερδίσει το ασημένιο στο 200άρι (21.81) αλλά και στην σκυταλοδρομία 4×100μ που οι (παραδόξως για Τζαμάικα) κακές αλλαγές τη στέρησαν ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο.

Ράιαν Κράουζερ (ΗΠΑ) – σφαιροβολία

Περίμενε τρία χρόνια για να πάρει τη.. .ρεβάνς ο τεράστιος (και σωματικά και αθλητικά) Ράιαν Κράουζερ. Το 2019 έριξε 22.90μ και ολοκλήρωσε στη δεύτερη θέση. Το ίδιο έργο έζησε για δυο λεπτά μόλις όταν ο Τζο Κόβαξ που είχε νικήσει το 2019 με 22.91μ, έριξε στην 5η του βολή 22.89μ. Για δύο λεπτά ο νικητής της Ντόχα άγγιζε και πάλι το χρυσό μέχρι που μπήκε στη βαλβίδα ο Κράουζερ και έστειλε τη σφαίρα στα 22.94μ για να ντουμπλάρει το χρυσό τον Ολυμπιακών του Τόκιο με μέσο όρο 23.12μ! Άντε να τον κερδίσεις.

Άλισον Ντος Σάντος (Βραζιλία) – 400μ εμπόδια

Ο Βραζιλιάνος ταξίδεψε στις ΗΠΑ με την κορυφαία επίδοση στον κόσμο αλλά όχι με τον τίτλο του μεγάλου φαβορί για το χρυσό μετάλλιο καθώς έστω και με προβλήματα, στο αγώνισμα υπήρχαν Κάρστεν Βάρχολμ και Ράι Μπέντζαμιν. Ο Ντος Σάντος άρπαξε την ευκαιρία, και με το εκπληκτικό 46.29 (ρεκόρ αγώνων και ρεκόρ Νότιας Αμερικής), στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής. Αυτό το μετάλλιο είναι ιστορικής σημασίας για την χώρα του, καθώς είναι το πρώτο χρυσό στα 400μ εμπόδια των ανδρών και μόλις το δεύτερο στην ιστορία της Βραζιλίας, μετά το χρυσό της Φαμπιάνα Μούρερ στο επί κοντώ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2011. Το κυριότερο είναι πως ο Βραζιλιάνος δείχνει πως δύσκολα θα χάσει από τους άλλους δύο…

Σέρικα Τζάξον (Τζαμάικα) – 100/200μ – 4Χ100μ

Μετά το χρυσό της Φρέιζερ Πράις στα 100μ δεν γινόταν οι Τζαμαϊκανές να αφήσουν τον τίτλο των 200μ να πάει σε άλλη αθλήτρια. Με το φοβερό 21.45 η Τζάξον έβαλε φωτιά στα χρονόμετρα, σημειώνοντας τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο όλων των εποχών και πλησιάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ της Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ, που κρατεί από το 1988 με 21.34. Μαζί με το χρυσό μετάλλιο και την κορυφαία αυτή επίδοση, η Τζάξον έγραψε ιστορία και για ακόμα έναν λόγο, καθώς έγινε η πρώτη αθλήτρια που έχει κατακτήσει μετάλλιο στα 100μ, 200μ και 400μ. Στη συλλογή της στο Όρεγκον πρόσθεσε και δύο αργυρά σε 100μ (έτρεξε σε 10.73!) και 4Χ100μ.

Κίμπερλι Γκαρσία Λεόν (Περού) – 20/35χλμ βάδην

Η Περουβιανή έγραψε και αυτή την δική της ιστορία στο Όρεγκον. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίντνεϊ και τα δυο χρυσά μετάλλια του Ρόμπερτ Κορζιενόφσκι στα 20χλμ και 50χλμ βάδην, ποτέ κανένας αθλητής και καμία αθλήτρια δεν κατάφερε να κάνει το νταμπλ στην ίδια διοργάνωση, αλλά αυτό ήρθε να το αλλάξει η Γκαρσία Λεόν. Τερματίζοντας το 20άρι σε 1:26:58 (εθνικό ρεκόρ) και το 35άρι σε 2:39:16 (ρεκόρ αγώνων) η αθλήτρια του Περού, κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή και στις δυο αποστάσεις, επαναλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο το κατόρθωμα του Κορζιενόφσκι. Είναι η μοναδική στο παγκόσμιο του Όρεγκον που κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια.

Φέιθ Κιπγιέγκον (Κένυα)

Η Σιφάν Χασάν αποφάσισε να μην κάνει το λάθος του Τόκιο και δεν κατέβηκε να τρέξει στο 1500αρι κόντρα στη χρυσή Ολυμπιονίκη του Ρίο και του Τόκιο, Φέιθ Κιπγιέγκον. Με την Γκούνταφ Τσεγκάι (Αιθιοπία) να έχει δώσει έναν καλό ρυθμό στην κούρσα, που στο τέλος η ίδια δεν κατάφερε να ακολουθήσει, η Κιπγιέγκον ξέφυγε από τις αντιπάλους της και πέρασε πρώτη την γραμμή του τερματισμού σε 3:52.96. Αυτό είναι το δεύτερο χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα για την Κενυάτισσα, έχοντας το 2017 κερδίσει ξανά τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, ενώ το 2015 και το 2019 ήταν δεύτερη. Αυτή τη στιγμή είναι ανίκητη στα 1500μ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/