Πρώτο σερβίς αύριο (Παρασκευή 23/9) στο παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών που θα διεξαχθεί σε Ολλανδία και Πολωνία, αλλά η διοργάνωση ήδη έχει προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια πριν καν ξεκινήσουν οι αγώνες…
Προσπερνώντας το γεγονός ότι η συνδιοργανώτρια Πολωνία θα δώσει τον εναρκτήριο αγώνα της στην… Ολλανδία (και μετά θα ταξιδέψει πίσω στην Πολωνία), στα όποια παράπονα υπάρχουν για το πρόγραμμα (και τις μετακινήσεις που θα κάνουν κάποιες χώρες) θα σταθούμε σ’ ένα γεγονός.
Όταν η διεθνής Ομοσπονδία ανακοίνωσε το πρόγραμμα των αγώνων σ’ αυτό αναφερόταν ότι η τελική φάση (ημιτελικοί, αγώνας για θέσεις 3-4 και τελικός) θα διεξάγονταν στο ΧέλρεΝτομ του Άρνεμ. Το ποδοσφαιρικό γήπεδο, έδρα της τοπικής Φίτεσε, το οποίο έχει ήδη διαμορφωθεί καθώς υπάρχουν 2 γήπεδα στα οποία θα φιλοξενηθούν αγώνες της Α’ φάσης (αυτό αναγράφεται ακόμη και σήμερα στο fivb.com).
Ωστόσο αν πατήσει κανείς την ενότητα Competition Formula (σύστημα διεξαγωγής) και ανοίξει τη σχετική φωτογραφία με το σχεδιάγραμμα των αγώνων, θα δει ότι στην τελική φάση δεν υπάρχει Άρνεμ, αλλά Άπελντορν!
Επισήμως δεν υπήρξε καμία εξήγηση, παρά μόνο ένα ποστάρισμα στα social media της ολλανδικής ομοσπονδίας (όχι στα αγγλικά, αλλά στα ολλανδικά), όπου γίνεται μια αναφορά για απόφαση που πάρθηκε προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα το event, ανεπισήμως ωστόσο κυκλοφορούν διάφορες φήμες για οικονομικά προβλήματα που έφεραν κι αυτές τις αλλαγές…
Αστείο σύστημα διεξαγωγής
Με αυτήν τη διοίκηση της FIVB (που τείνει να μετατρέψει τον πρώην πρόεδρο Ρούμπεν Ακόστα σε… άγιο), τίποτα δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά δεν είναι μόνο το θέμα της αλλαγής του τόπου διεξαγωγής του τελικού. Πριν από δέκα ημέρες τελείωσε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών που φιλοξενήθηκε και πάλι σε δύο χώρες με 24 ομάδες, ωστόσο το αντίστοιχο των γυναικών (με το ίδιο αριθμό ομάδων) έχει διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής. Το «διαφορετικό» δεν μπορεί να περιγράψει με σωστό τρόπο το τι ακριβώς σκέφτηκαν τα φωτεινά μυαλά της FIVB, καθώς στα προημιτελικά και στα ημιτελικά θα αγωνιστούν ομάδες που έχουν παίξει αντίπαλες είτε στην Α’ είτε στη Β’ φάση… Οι 24 ομάδες έχουν χωριστεί σε 4 ομίλους των 6 όπου παίζουν όλοι εναντίον όλων. Οι 4 πρώτες ομάδες της βαθμολογίας προκρίνονται στη 2η φάση, μεταφέροντας τις βαθμολογίες τους και συγκροτούνται δύο νέοι όμιλοι. Στον 5ο όμιλο (Ρότερνταμ) θα βρίσκονται οι ομάδες από τον 1ο και τον 4ο όμιλο και στον 6ο όμιλο (Λοντζ) αυτές από τον 2ο και τον 3ο. Κάθε ομάδα θα δώσει 4 αγώνες (με τις αντίστοιχες ομάδες από τον άλλον όμιλο) και εδώ αρχίζουν τα απίθανα… Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων, οι 4 πρώτες ομάδες των δύο ομίλων (5ος και 6ος) προκρίνονται στα προημιτελικά (Γ’ φάση), ωστόσο δεν θα παίξουν χιαστί, αλλά θα αγωνιστούν και πάλι μεταξύ τους!
Αναλυτικά τα ζευγαρώματα έχουν ως εξής: Άπελντορν (Ολλανδία) 1ος 5ου ομίλου-4ος 5ου ομίλου 2ος 5ου ομίλου-3ος 5ου ομίλου
Οι νικητές των δύο αγώνων θα συνθέσουν τα ζευγάρια των ημιτελικών (πάλι σε Άπελντορν και Γκλίβιτσε) για να μάθουμε το ζευγάρι των φιναλίστ με τον τελικό να πραγματοποιείται στις 15/10 στο Άπελντορν (το γράφουμε ξανά για να μην μπερδευτεί κανείς).
Φαβορί και αουτσάιντερ Η χρυσή Ολυμπιονίκης (ΗΠΑ), η κάτοχος του VNL και πρωταθλήτρια Ευρώπης (Ιταλία) μαζί με την κάτοχο του τίτλου (Σερβία), την ανανεωμένη Βραζιλία, τις πάντα υπολογίσιμες Κίνα, Τουρκία, αλλά και η Πολωνία (με την Βόλοζ να επιστρέφει μετά την απομάκρυνση του Ναβρόφσκι από την τεχνική ηγεσία) είναι τα φαβορί για τα μετάλλια και πολύ δύσκολα θα προκύψει κάποια άλλη ομάδα που θα μπορέσει να μπει σφήνα.
Ο Έλληνας εκπρόσωπος και οι έμμεσες εκπροσώπησεις Με την εθνική ομάδα να πληρώνει ακριβά την τραγική της πορεία στο Ευρωβόλεϊ 2021 (πέντε ήττες σε ισάριθμα ματς) χάσαμε και την τεράστια ευκαιρία να βρεθούμε στην 24άδα του παγκοσμίου (δεν έγιναν προκριματικά, αλλά οι θέσεις δόθηκαν μέσω του ranking της FIVB) κι έτσι ένα από τα εισιτήρια πήγε στην Τσεχία του Γιάννη Αθανασόπουλου που είναι στον 4ο όμιλο της διοργάνωσης.
Επίσης στο παγκόσμιο συμμετέχουν με την εθνική Αργεντινής η Έρικα Μερκάδα (ΑΟ Θήρας) και η Γιαμίλα Νίζετιχ (ΑΕΚ) και η Σάρον Τσούμπα του Άρη, καθώς και ο προπονητής του Ολυμπιακού Λορέντζο Μιτσέλι (εθνική Βουλγαρίας).