Connect with us

INTERVIEW

Παπαδοπούλου: «Έχουμε συνηθίσει πια να παλεύουμε μόνες μας»

Published

on

Διένυσε 15.000 χιλιόμετρα αεροπορικώς από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας στην Αθήνα και άλλα τόσα σε προπονήσεις βάδην για να κάνει ένα 35αρι και ένα 20αρι (συνολικά 55 χιλιόμετρα) που της χάρισαν τη 2η θέση στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η Χριστίνα Παπαδοπούλου, πήρε τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει οικογένεια, φίλους, πανεπιστήμιο και δουλειά στην Αυστραλία για να έρθει στην Ελλάδα και να προπονηθεί με έναν από τους κορυφαίους προπονητές βάδην στον κόσμο προκειμένου να ακολουθήσει το όνειρο της. Τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από το 2019 μέχρι σήμερα, έχοντας στο μεταξύ αντιμετωπίσει και μια πανδημία, η Χριστίνα Παπαδοπούλου πρόσθεσε στο βιογραφικό της το αργυρό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό κύπελλο βάδην (35χλμ) και το αργυρό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των ομάδων (20χλμ). Καθόλου άσχημα για μια αθλήτρια που τρία χρόνια πριν έκανε προπόνηση… μόνη της.
Πως έφτασε σε αυτό το σημείο, τα αποκαλύπτει όλα στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Sportsfeed.

Χριστίνα Παπαδοπούλου

Ενώ σπουδάζεις στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας αποφάσισες να προπονείσαι στην Ελλάδα με τον Ναπολέωντα Κεφαλόπουλο. Πως πήρες αυτήν την απόφαση, γνωρίζοντας ότι το βάδην δεν έχει την αναγκαία στήριξη στην Ελλάδα;
Ήταν δύσκολη η απόφαση μου να προπονηθώ με τον κύριο Κεφαλόπουλο στην Ελλάδα. Ο κύριος Κεφαλόπουλος ήταν ο μονόδρομος μου για να κάνω μια μεγάλη επιτυχία και να βρω τα όρια μου σαν αθλήτρια, τον εμπιστευόμουν τυφλά στο αθλητικό κομμάτι. Παρόλα αυτά με την απόφαση μου αυτή έπρεπε να δεχτώ ότι για τουλάχιστον 6 μήνες δεν θα έβλεπα τους δικούς μου, θα άφηνα πίσω την σχολή μου και δεν θα είχα οικονομική στήριξη από κάποιον παράγοντα. Η εξέλιξη μου σαν αθλήτρια ήταν η προτεραιότητα μου εκείνη την περίοδο και για αυτό πήρα την απόφαση να προπονηθώ με τον κύριο Κεφαλόπουλο.

Ναπολέων Κεφαλόπουλος επί τω έργω

Ο προπονητής σου δίνει και αυτός καθημερινά τον δικό του αγώνα για να βρίσκεται μαζί σας, να σας προπονεί και να σας καθοδηγεί. Πως θα τον περιέγραφες;
Ο κύριος Κεφαλόπουλος αγαπά πολύ το αγώνισμα μας και παλεύει καθημερινά να πάει το αγώνισμα και εμάς μπροστά! Είναι αρκετά αυστηρός και αυτό μας κρατά προσηλωμένες στους στόχους μας. Η καθοδήγηση του σ’αυτό το ταξίδι είναι απαραίτητη.

Κυριακή Φιλτισάκου, Έφη Κουρκουτσάκη, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

Το βάδην είναι ένα ατομικό άθλημα, όμως μαζί με την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, την Κυριακή Φιλτισάκου και την Έφη Κουρκουτσάκη έχετε δημιουργήσει μια εξαιρετική ομάδα, που αντιμετωπίζει ενωμένα όχι μόνο τις δυσκολίες της προπόνησης και του αγώνα, αλλά και της παραμονής στο άθλημα. Πως είναι η συνεργασία με τις συναθλήτριές σου;
Με τα κορίτσια έχουμε αναπτύξει μια πολύ ξεχωριστή σχέση μεταξύ μας. Ταιριάζουμε σαν χαρακτήρες αλλά η καθημερινή επαφή και ο κοινός στόχος μας έχουν φέρει ακόμη πιο κοντά. Το αγώνισμα μας είναι παρά πολύ απαιτητικό και η προπόνηση πολύ επίπονη αν δεν είχαμε η μια την άλλη δεν ξέρω αν θα πηγαίναμε τόσο καλά και αν θα αντέχαμε τον όγκο. Στην Αυστραλία όπου προπονούμαι μόνη μου καταλαβαίνω ποσό σημαντικές είναι για εμένα και δεν μπορώ να θυμηθώ πως έκανα εντελώς μόνη μου προπόνηση πριν…

Όπως έχετε αναφέρει όλες σας και μαζί και ο προπονητής σας, δεν υπάρχει στήριξη και συνεχίζετε την σκληρή δουλειά μόνο με την βοήθεια των δικών σας ανθρώπων. Έχει βελτιωθεί καθόλου η κατάσταση μετά την κατάκτηση του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού τίτλου.
Έχουμε δουλέψει παρά πολύ σκληρά για αυτά που κατακτήσαμε και δεν παίρνουμε τίποτα παραπάνω από αυτά που δικαιούμαστε! Οι απολαβές παραμένουν να είναι ελάχιστες σε σχέση με αυτές των αναγκών μας ως ομάδα αλλά τι να κάνουμε, έχουμε συνηθίσει πια να παλεύουμε μόνες μας.

Στα 20χλμ το 2017 είχες καλύτερο χρόνο 1:43:47, μια επίδοση, που βελτίωνες συνεχώς μέχρι που το 2021 το χρονόμετρο κατέγραψε 1:32:53. Που οφείλεται αυτή η σημαντική πρόοδος παρά τις δυσμενείς συνθήκες προετοιμασίας;
Το 2017 ήταν η πρώτη μου κούρσα μετά από 3 χρόνια αποχής από το αγώνισμα και χωρίς καθόλου προπόνηση. Επίσης είχα δυο δουλειές, σχολή και έκανα προπόνηση μόνο για εμένα. Έκτοτε δουλεύω μόνο 6 μήνες τον χρόνο, η σχολή είναι πολύ πιο ευέλικτη μέσω διαδικτύου και έχω βάλει προτεραιότητες. Χωρίς την καθοδήγηση βέβαια του προπονητή μου δεν θα είχα φτάσει εκεί που είμαι σήμερα. Η αλλαγή προπονητή το 2019 ήταν η καλύτερη απόφαση που έχω πάρει τα τελευταία χρόνια και δεν περίμενα ούτε μια στο εκατομμύριο να είμαι εδώ που βρίσκομαι σήμερα!

Μουσκάτ 2022

Κατά την διάρκεια ενός αγώνα, σε ποιο χιλιόμετρο νιώθεις την μεγαλύτερη απόγνωση και σε ποιο την μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το ότι θα έρθει ένα καλό αποτέλεσμα;
Κάθε αγώνας είναι πολύ διαφορετικός. Κατά το πλείστον όμως κρατάω δυνάμεις και έχω εμπιστοσύνη στην ταχύτητα μου στα τελευταία χιλιόμετρα. Το 12ο χιλιόμετρο είναι ένα κομβικό σημείο πιστεύω, είναι λίγο μετά τα μισά της κούρσας και εκεί παίρνεις αποφάσεις αν θα παραμείνεις στον ίδιο ρυθμό, αν θα επιταχύνεις η αν πρέπει να κανείς υπομονή τα επόμενα 8 χιλιόμετρα. Σε έναν αγώνα όμως που νιώθεις καλά δεν καταλαβαίνεις ποτέ τα χιλιόμετρα, ούτε μετράς απλά βγαίνει!

Το καλοκαίρι υπάρχουν δυο μεγάλες διοργανώσεις: το ευρωπαϊκό του Μονάχου και το παγκόσμιο του Όρεγκον. Πηγαίνετε με την ομάδα σου ως δευτεραθλήτριες κόσμου. Με ποιο σκεπτικό βαδίζετε και ποιους στόχους έχετε θέσει;
Προσωπικά μου αρέσει να θέτω κοντινούς στόχους και να κάνω σταθερά βήματα. Έχουμε το πανελλήνιο πρωτάθλημα τον Μάιο και ο στόχος μου προς το παρόν στρέφεται εκεί. Είναι τιμή μου να συμμετάσχω σε δυο τόσο μεγάλες διοργανώσεις για πρώτη φορά στην ζωή μου και σίγουρα θα δώσουμε όλες τον καλύτερο μας εαυτό. Μετά το πανελλήνιο πρωτάθλημα θα θέσω τους στόχους μου για το καλοκαίρι μαζί με τον προπονητή μου και ανυπομονώ!

Στο Τόκιο αγωνίστηκαν η Ντρισμπιώτη και η Φιλτισάκου και σε δυο χρόνια είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού. Σκέφτεσαι την πρόκριση για το 2024;
Εννοείται ότι η πρόκριση για το Παρίσι βρίσκεται στα σχέδια μας! Έχουμε μπροστά μας δυο χρόνια για σκληρή δουλειά και πολύ μεγάλες διοργανώσεις!

Ενώ όλοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο Παρίσι, το 2032 το Μπρίσμπεϊν, η πόλη σου, θα φιλοξενήσει τους 35ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπάρχουν σκέψεις να σε δούμε εκεί; Από την Ντρισμπιώτη που είναι 38 ετών βλέπουμε απίθανα πράγματα.
Η Αντιγόνη είναι ένα φαινόμενο αθλήτριας και πραγματικά την θαυμάζω όσο κανέναν άλλον αθλητή! Μακάρι τα πόδια μου και το μυαλό μου να αντέξουν σε αυτόν τον χώρο μέχρι 2032! Όλα είναι πιθανά…

Χριστίνα Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/