Connect with us

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

Παραλίγο γκάφα και απώλεια της Ολυμπιακής πρόκρισης στην τοξοβολία

Published

on

Με επιστολή της προς το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, η Μαρία Κυριλλοπούλου παραιτήθηκε από μέλος της διοίκησης γιατί το ΔΣ της ομοσπονδίας έφτασε στα πρόθυρα… αυτογκόλ με δήλωση σε λάθος τουρνουά πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς.

Και όμως συνέβη και αυτό. Ολόκληρη ομοσπονδία δήλωσε σε λάθος τουρνουά τις αθλήτριες Ευαγγελία Ψάρρα και Ανατολή Γκορίλα που για να αγωνιστούν τελικά στο προ-Ολυμπιακό χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρους της ΕΟΕ, Σπύρου Καπράλου.

Το γεγονός έκανε γνωστό η Μαρία Κυριλλοπούλου με ειστολή της, που συνοδεύτηκε με την παραίτηση της.

Ακολουθεί η επιστολή της Μαρίας Κυριλλοπούλου:

Πάντα θεωρούσα ότι κάθε παράγοντας που αποφασίζει να συμμετέχει στη διοίκηση θα πρέπει να στηρίζει την απόφασή του και να μην αποχωρεί πριν την ολοκλήρωση της θητείας του χωρίς σοβαρό λόγο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό. Την Παρασκευή 18/6/21 υπέβαλα την παραίτηση μου από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στο οποίο συμμετείχα τα τελευταία 8 χρόνια. Θεωρώντας ότι έχω ευθύνη απέναντι στα σωματεία και κυρίως σε όσα με στήριξαν με την ψήφο τους και δεδομένου ότι το ΔΣ δεν κοινοποίησε, όπως είχα ζητήσει, το έγγραφο όπου εξηγώ τους λόγους της παραίτησης μου αποφάσισα να κοινοποιήσω προσωπικά την επιστολή μου στην οποία εξηγώ τι με οδήγησε τόσο γρήγορα στην αποχώρηση μου.Θα παραμείνω στο χώρο του αθλήματος που τόσο αγαπώ με άλλες ιδιότητες και θα χαρώ πολύ αν μπορέσω να βοηθήσω με τις γνώσεις μου όποιον μου το ζητήσει. Εύχομαι το καλύτερο δυνατό για το άθλημα μας και ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά που κατά την άποψή μου φέρνουν το άθλημα πολλά βήματα πίσω…
Με εκτίμηση Μαρία Κυριλλοπούλου
Μέλος της European Youth CommitteeWorld Archery Europe

ΠΡΟΣ: ΔΣ ΕΟΤ

Αγαπητά μέλη,

Επιχειρώντας μία ανασκόπηση σε θέματα σημαντικά, τα οποία το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν στην Ομοσπονδία μας και θεωρώ πως μας απασχολούν όλους, καθώς το κύριο μέλημά μας κατ’ εμέ είναι η προάσπιση και η ενίσχυση των αθλητών μας για μια πορεία θετικής εξέλιξης αυτού του αθλήματος, που όλοι μας τόσο αγαπάμε, θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις και να αναφερθώ στα εξής:

Όπως όλοι γνωρίζετε η φετινή προολυμπιακή χρονιά ήταν από τις πλέον δύσκολες, λόγω της συγκυρίας του COVID19. Η συμμετοχή των αθλητών μας στους Διεθνείς αγώνες, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από την Ομοσπονδία στις 15/05/2021 (έγγραφο με αρ. πρωτ 581) θα κρινόταν μετά την ολοκλήρωση 6 διαδοχικών αγώνων πρόκρισης που θα διεξάγονταν μέσα σε 3 Σαββατοκύριακα σε διάστημα περίπου ενός μηνός. Εγχείρημα δύσκολο και επίπονο.

Μετά το πέρας της διαδικασίας πρόκρισης, αντί της άμεσης διεξαγωγής Συνεδρίασης Δ.Σ. για τελική έγκριση, ως όφειλε να γίνει λόγω του ήδη στενού χρονικού περιθωρίου που υπήρχε, μεσολάβησαν πέντε ολόκληρες ημέρες, μέχρι τηn 28ης Μαΐου 2021, ημερομηνία λήξης των τελικών δηλώσεων συμμετοχής.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής 28 Μαΐου, που ήταν όπως προανέφερα η καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων συμμετοχής, και χωρίς να έχει προηγηθεί Διοικητικό Συμβούλιο, κατόπιν γραπτής εντολής του Γενικού Γραμματέα της Ε.Ο.Τ. κ. Τζουβάρα, ολοκληρώθηκε, η τελική ονομαστική δήλωση συμμετοχών (final registrations) για τον αγώνα Paris 2021 Hyundai Archery World Cup stage 3.

Το προηγούμενο αυτής της ημερομηνίας διάστημα, δεν έγινε καμία αναφορά, δεν δόθηκε καμία οδηγία και καμία διευκρίνιση για τον αγώνα του Final Qualifiacation Tournament 2021 – Paris.

Το μοιραίο λάθος της δήλωσης των αθλητών του Ολυμπιακού τόξου στον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου αντί για τον αγώνα πρόκρισης του Τόκιο, μου έγινε αντιληπτό την επόμενη ημέρα (Σάββατο 29/05) που κοίταξα τις δηλώσεις συμμετοχής που ήταν αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τοξοβολίας (WA).

Καθώς την ώρα εκείνη δεν κατέστη δυνατή η τηλεφωνική επικοινωνία την οποία επιχείρησα, άμεσα ειδοποίησα με mail όλα τα μέλη του Δ.Σ. Δυστυχώς βρισκόμασταν ήδη εκτός προθεσμιών και το πρόβλημα δεν μπορούσε πια να διορθωθεί μέσα από το WAREOS. Εκεινη τη στιγμή αφενός δεν έχει επιβεβαιωθεί η δυνατότητα συμμετοχής των αθλητών μας του Ολυμπιακού Τόξου στο FQT και αφετέρου δεν έχει ακόμη ακυρωθεί η δήλωση συμμετοχής 13 ατόμων (αθλητών και συνοδών) στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μέσα από την μέχρι τώρα εμπειρία μου, γνωρίζω ότι πράγματι, σε τέτοιες περιπτώσεις, η άμεση και απευθείας επικοινωνία με τους ιθύνοντες μιας διοργάνωσης μπορεί να δώσει την επιθυμητή λύση. Ένα απρόσωπο e-mail και μια απλή επιστολή στους διοργανωτές δεν είναι αρκετά σε αυτές τις περιπτώσεις. Χρειάζεται προσωπική επικοινωνία. Κάτι που, εξ’ όσων γνωρίζω τουλάχιστον μέσα από την ελλιπή ενημέρωση που έχω, δυστυχώς δεν συνέβη.

Σε αυτό το διάστημα των δύο εβδομάδων έως σήμερα, είχαμε την ακύρωση 2 συνεδριάσεων και καμία σύγκλιση Διοικητικού συμβουλίου, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και χωρίς περαιτέρω ενημέρωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για το τι συμβαίνει. Η μοναδική ενημέρωση που εγώ είχα σχετικά με την πορεία του θέματος και τις απαντήσεις των διοργανωτών ήταν μια ανεπίσημη πληροφόρηση από την Α’ Αντιπρόεδρο κυρία Καραμπίνη.

18/6/21

Δυστυχώς όλο αυτό το διάστημα, ενώ δίνεται η αίσθηση ότι το θέμα είναι δεν είναι υπό έλεγχο και ότι δύσκολα θα βρεθεί λύση, αντί να γίνουν κινήσεις για την λύση του προβλήματος ουσιαστικά κωλυσιεργούμε συνεχώς στις κινήσεις μας σαν Ομοσπονδία.

Γιατί σίγουρα μπορούσε να γίνει ένα έκτακτο συμβούλιο ή έστω μια επίσημη ενημέρωση προς όλα τα μέλη του Δ.Σ. Και σίγουρα υπήρχε η ευκαιρία να γίνουν οι απαραίτητες επαφές, στην Αττάλεια π.χ. όπου ήταν όλοι όσοι μπορούσαν να δώσουν λύση στο θέμα (μεταξύ αυτών ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας κ. Tom Dielen). Και σίγουρα επίσης η ίδια η κ. Πρόεδρος θα μπορούσε την Παρασκευή 11 Ιουνίου να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας όπου συμμετείχε, για να μιλήσει τόσο με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Ομοσπονδίας, όσο και με τον Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας που ήταν παρόντες, εκθέτοντας το πρόβλημα της Ελληνικής Αποστολής, μετά την αρνητική απάντηση των διοργανωτών στο αίτημα που εστάλη.

Μπορεί μετά από παρέμβαση του Προέδρου της ΕΟΕ, Προέδρου των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και μέλους της ΔΟΕ κ. Σπύρου Καπράλου στην Παγκόσμια Ομοσπονδία και τους διοργανωτές να βρέθηκε λύση για τις αθλήτριες Γκορίλα και Ψάρρα. Όμως αυτό δεν μειώνει την ευθύνη για την ανυπαρξία ενημέρωσης της 6μελής ομάδας που είχε αρχικά δηλωθεί εκ παραδρομής στο Παγκόσμιο Κύπελλο, για την αγωνία και την ψυχολογική πίεση των 2 αθλητριών που έμαθαν λίγες ώρες πριν φύγουν ότι τελικά η μετάβαση τους στο Παρίσι είναι εφικτή αλλά ούτε για την εικόνα που δώσαμε διεθνώς.

Η ευθύνη βαραίνει όλους μας. Και όσους αρνούνται να ζητήσουν βοήθεια στη διαχείριση μιας κρίσης, ενώ δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία αντίστοιχων καταστάσεων, αλλά και όσους, ενώ θα μπορούσαν να παρέμβουν για να δώσουν λύση, λόγω έλλειψης ενημέρωσης και εξουσιοδότησης, δεν το έκαναν.

Όμως χρειάζεται να διακρίνουμε κατά περίπτωση αν είναι υψίστης σημασίας η απόδοση ευθυνών ή η άμεση κινητοποίηση για την αποτελεσματική λύση ενός σημαντικού θέματος και προβλήματος. Παρακάμπτοντας προσωπικές διαφορές και διαφωνίες, αφήνοντας στην άκρη εμπάθειες και μικροεγωισμούς, είμαστε όλοι εδώ για να προσφέρουμε ο καθένας ό,τι καλύτερο μπορεί στον τομέα του. Τουλάχιστον αυτό ευχόμουν και αυτό ήλπιζα να γίνει για το καλό των αθλητών μας, της Ομοσπονδίας και του αθλήματος. Και πραγματικά λυπάμαι όταν βλέπω ότι αυτή η ευχή και αυτή η ελπίδα δεν είναι τόπος κοινός όλων μας.

Δεδομένων όλων των ανωτέρω και διαπιστώνοντας ότι οι όποιες γνώσεις μου και η όποια εμπειρία μου στο χώρο αυτού του αθλήματος, βάση των γεγονότων, θεωρούνται περιττές από το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο, αναλαμβάνω την προσωπική μου ευθύνη ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΤ και σας υποβάλλω την παραίτηση μου.

Παρακαλώ όπως η επιστολή μου κοινοποιηθεί στα σωματεία ΕΟΤ. Για το καλό της τοξοβολίας, εύχομαι την καλύτερη δυνατή συνέχεια… Μαρία Κυριλλοπούλου

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες