Connect with us

TOP

Παράπονα και προτάσεις στον ΣΕΓΑΣ

Published

on

Τελευταίο κομμάτι της περιοδείας στη βόρεια Ελλάδα της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ, ήταν η Θεσσαλονίκη. Εκεί όπου Παναγόπουλος και Σεβαστής επανέλαβαν όσαν είπαν και στη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, για το στρατηγικό σχεδιασμό και τα οικονομικά της ομοσπονδίας. Περισσότερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις των αυτών που βιώνουν την πραγματικότητα του ελληνικού στίβου στη Θεσσαλονίκη.

της Ελεονώρας Ρωσιάδου
[email protected]

Ο πρόεδρος του συνδέσμου προπονητών Θεσσαλονίκη, Παύλος Σιμανίδης ήταν πιο περιεκτικό στο λόγο του από ότι οι διοικητικού του ΣΕΓΑΣ. «Ο προπονητής θέλει το ενδιαφέρον σας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και θέλουμε πιο άμεση συνεργασία από εσάς» είπε ο Σιμανίδης απευθυνόμενος στη διοίκηση και συμπλήρωσε «για παράδειγμα μας προαναφέρατε ότι θέλετε όσο περισσότεροι προπονητές να παρακολουθούν σεμινάρια όταν δεν έχουμε άμεση ενημέρωση. Επίσης να βάλουμε ένα πλαίσιο αξιολόγησης για το ποιοι προπονητές θα πηγαίνουν στις αποστολές ώστε να υπάρχει διαφάνεια και εκεί. Προτείνουμε ανασχεδιασμό στην κατανομή των πόρων και μείωση των ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ. Στην Γερμανία έχουν μόλις πέντε σε αντίθεση με εμάς που έχουμε 16. Επίσης θα ήθελα να σας μεταφέρω τα θετικά σχόλια για τη δημιουργία δύο πανελλήνιων πρωταθλημάτων στις κατηγορίες παμπαίδων -παγκορασίδων και την θετική επιρροή στην εξέλιξη των παιδιών. Να πιέσουμε κόντρα στο αντι-εκπαιδευτικό σύστημα που οδηγεί τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία των 18 ετών να σταματούν τον αθλητισμό. Τέλος εκφράζουμε το παράπονο ότι οι περισσότεροι αγώνες γίνονται στην Αθήνα και δεν διευκολύνουν τη δράση των αθλητών της βόρειας Ελλάδας» τόνισε ο Παύλος Σιμανίδης.

«Έλεγχοι ντόπινγκ σε παίδες, κορασίδες»
Στη συνένχεια το λόγο πήραν οι προπονητές εκφράζοντας απόψεις και απορίες σχετικά με την ενημέρωση και τις επόμενες εξελίξεις. Πρώτος ξεκίνησε ο Πλούταρχος Σαρασλανίδης ζητώντας περισσότερες διευκρινήσεις σχετικά με τα λόγια του Βασίλη Σεβαστή για τη δυνατότητα προπονητικής καθοδήγησης από συναδέλφους που δεν έχουν τον κλασσικό αθλητισμό σαν ειδικότητα. Επίσης αναφέρθηκε και σε προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων σχετικά με την πρόωρη απόδοση των αθλητών. «Να ξανακάνετε σχολή του ΣΕΓΑΣ για τους προπονητές και για όσους δεν μπορούν να παρακολουθούν λόγω απόστασης, να δημιουργηθεί δυνατότητα εκπαίδευσης μέσω υπολογιστή. Επίσης να διαμορφώσουμε και τα κίνητρα στους προπονητές των μεγαλύτερων ηλικιών, για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της πρόωρης απόδοσης. Υπάρχει πρόβλημα όταν έχουμε τόσο μεγάλη αποστολή στο παγκόσμιο πάιδων και μετά μένουν λιγότεροι και απο τους μισούς αθλητές και αθλήτριες. Τέλος να ξεκινήσουμε τους συστηματικούς ελέγχους ντόπινγκ από τις κατηγορίες παίδων-κορασίδων, θέλοντας να προστατέψουμε τη νέα γενιά» με τον κύριο Παναγόπουλο να απαντάει πως θα μελετήσουν τις πρώτες προτάσεις αλλά όσο για το τελευταίο είναι αδύνατον λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Τα σεμινάρια της IAAF
Η επόμενη ερώτηση ήρθε από το Στέφανο Μάμαλη ο οποίος ζήτησε τα κριτήρια επιλογής των προπονητών που πηγαίνουν στα επιμορφωτικά σεμινάρια της IAAF, όπως για παράδειγμα την κυρίας Σιώμου. Στην συνέχεια αναφέρθηκε και στη δυνατότητα αύξησης των ελέγχων ντόπινγκ από την ομοσπονδία. Η απάντηση ήρθε από τον πρόεδρο λέγοντας πως «τα κριτήρια επιλογής έχουν να κάνουν με το θέμα του σεμιναρίου και το επίπεδο των αγγλικών, λόγω των γραπτών εξετάσεων που απαιτούνται». Όσο για τους ελέγχους, η ομοσπονδία υποστηρίζει ότι έχει ζητήσει από το ΕΣΚΑΝ να ανακοινώνει κάθε μήνα πόσοι έλεγχοι έγιναν και σε ποιο άθλημα, προκειμένου να αποκατασταθούν τυχόν φήμες για τον στίβο.

«Φτηνές κινήσεις εντυπωσιασμού»
Η ένταση ανέβηκε προς στιγμή με τον Γιάννη Σαρακίνο να μιλάει για φτηνές κινήσεις εντυπωσιασμού από την ομοσπονδία. «Τα Kids Athletics για άλλο λόγο σχεδιάστηκαν και για άλλο λόγο συνεχίζονται. Όσο για τις υποτροφίες να μας πείτε και πόσο κοστίζουν. Το κάνατε για πολιτικούς λόγους γιατί αν θέλατε θα δίνατε τα λεφτά στους αθλητές να διαλέξουν που να σπουδάσουν και όχι να τους καθοδηγείτε. Για ακόμα μια φορά μέσα από τις ειδικότητες μας διαιρείτε και αισθανόμαστε απατημένοι. Επίσης πρέπει να βγείτε από την λήθη και να πάρουν οι προπονητές όσα δικαιούνται από τα προηγούμενα έτη. Τέλος τους αθλητές τους είδατε ή περιμένετε μόνο από τα μάτια του Γράβαλου να στείλετε το μήνυμα σας;» η απάντηση ήρθε από τον Παναγόπουλο ανταποδίδοντας στους χαρακτηρισμούς σχετικά με τα ΙΕΚ, αλλά και από τον Ευαγγελόπουλο σχετικά με την επιλογή των ίδιων των αθλητών να απουσιάζουν. Γιατί άραγε οι αθλητές δεν θέλησαν να παραστούν;

«Σαμποτάρουν τη Θεσσαλονίκη»
Ακολούθησαν οι προτάσεις του Γιώργου Παπαϊακώβου σχετικά με την αξιολόγηση των προπονητών χωρίς ειδικότητα απασχολώντας παιδιά έως 11 ετών και την προπονητική τους εξέλιξη ανά επίπεδο μέσω συστηματικής επιμόρφωσης. Του Δημήτρη Τσιφτσόγλου σχετικά με την οργάνωση αγώνων και στο στάδιο των Αμπελοκήπων αλλά και μετρήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στα άλματα για τους αθλητές της βόρειας Ελλάδας. Του Κώστα Λαμπρόπουλου όσο αφορά αναξιοποίητες αίθουσες και την επέμβαση της ΓΓΑ για να βρεθεί μια λύση.
Με την πίεση του χρόνου να γίνεται ακόμα πιο έντονη ώστε να εκφραστούν όλοι, ο Νίκος Στυλιανίδης πήρε το λόγο. «Όλοι οι φορείς μας σαμποτάρουν στη Θεσσαλονίκη. Η λογική του ΘΑ κάνω σαμποτάρει και εμάς και εσάς. Είπατε πως φταίμε και εμείς για την κατάσταση του γηπέδου, δηλαδή εγώ που έχω κλειδί από τα βάρη πως μπορώ να απαγορέψω την είσοδο όταν μου χτυπάνε την πόρτα, τι να τους πω μην κάνετε βάρη και ποιος είμαι εγώ που θα το πω; Στο γήπεδο δεν υπάρχει ούτε ένας φύλακας, πλέον νυχτώνει και κάθομαι καμιά φορά μόνος μου και κάνω πως περιμένω, μέχρι να έρθουν οι γονείς να πάρουν τα παιδιά τους από τα σκοτάδια». Η τελευταία ερώτηση ήρθε από τον καθηγητή αθλητικής ψυχολογίας των ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Χαράλαμπου Τσορμπατζούδη σχετικά με την αδιαφορία του ΣΕΓΑΣ σε συνεχή αιτήματα συνεργσίας σχετικά με την καταπολέμηση του ντόπινγκ. «Το εργαστήριο του πανεπιστημίου έχει πάρει 7 προγράμματα από τη WADA και λυπάμαι πολύ αλλά κανείς δεν ήρθε σε επαφή μαζί μου. Σας έχω στείλει πόσα μέηλ κύριε Παναγόπουλε τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και στην ομοσπονδία αλλά δεν έχω λάβει καμία απάντηση» με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ να υποστηρίζει πως δεν τα εχει λάβει ποτέ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/