Connect with us

ΔΟΕ

Παρέμβαση της ΔΟΕ για διεμφυλικούς αθλητές και αθλήτριες

Published

on

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανανέωσε το πλαίσιο που είχε δημιουργήσει το 2015 για διεμφυλικούς αθλητές και αθλήτριες, ώστε να βοηθήσει τις παγκόσμιες ομοσπονδίες του εκάστοτε αθλήματος να θέσουν δίκαια κριτήρια συμμετοχής για όλους.

Στους φετινούς θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του θεσμού, διεμφυλική αθλήτρια στην άρση βαρών, η Λόρελ Χάμπαρντ. Το ερώτημα, αν ένας διεμφυλικός ή DSD (Διαφορές στην Ανάπτυξη Φύλου) αθλητής-αθλήτρια, έχει ένα παραπάνω πλεονέκτημα στον αγώνα – αναλόγως τη φύση του αθλήματος- είναι ακόμα αναπάντητο και παράλληλα ταλαιπωρεί όχι μόνο τα άτομα που θέλουν αλλά δεν μπορούν να αγωνιστούν αλλά και τις ομοσπονδίες που δεν ξέρουν πως να χειριστούν τη κατάσταση.

Δύο παραδείγματα που φέρουν στο φως τέτοιου είδους προβλήματα είναι η Κάστερ Σεμένια, που ούσα χρυσή Ολυμπιονίκης δεν της επετράπει να αγωνιστεί ξανά στα 800μ και η ασημένια Ολυμπιονίκης του Τόκιο Κριστίνε Εμπομά, που αντί για 400μ αναγκάστηκε να τρέξει τα 200μ. Η αιτία αυτών των αλλαγών ήταν ο υψηλός δείκτης τεστοστερόνης στον οργανισμό τους.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε δημιουργήσει ένα πλαίσιο για διεμφυλικούς αθλητές και αθλήτριες από το 2015. Με βάση όμως την Ολυμπιακή της Ατζέντα «2020+5», και μετά από έρευνα και ομιλία με ανθρώπους από την αθλητική κοινότητα, την κοινότητα των παγκόσμιων ομοσπονδιών και άλλων αθλητικών οργανισμών και ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα, νομικούς και ιατρούς, προσπαθεί να επέμβει. Ωστόσο οι παγκόσμιες ομοσπονδίες του κάθε αγωνίσματος, είναι εκείνες που θα αποφασίσουν τελικά, αν και εφόσον θα επιλέξουν να ακολουθήσουν το πλαίσιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

«Οι γενικές αρχές της ένταξης και της μη διάκρισης είναι στοιχεία που θα πρέπει να προασπίζονται και να προωθούνται σε όλα τα επίπεδα του αθλητισμού», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΟΕ ενώ ο Κρίστιαν Κλο, υπεύθυνος επικοινωνίας της Επιτροπής δήλωσε: «Αυτό είναι ένα διαρκώς-εξελισσόμενο θέμα. Δεν έχουμε βρει τη λύση του ζητήματος αλλά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να περιγράψουμε μια διαδικασία που βοηθά τις διεθνείς ομοσπονδίες να ορίσουν κριτήρια συμμετοχής και να βρουν λύσεις».

Ακολουθεί το πλαίσιο της ΔΟΕ:

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/