Connect with us

PARIS 2024

ΠΑΡΙΣΙ 2024 – Λόπεζ: Ο μυθικός Κουβανός αποσύρθηκε κερδίζοντας το 5o χρυσό!

Published

on

Τεόφιλο Στίβενσον (πυγμαχία), Αλμπέρτο Χουαντορένα (στίβος), Φελίξ Σαβόν (πυγμαχία), Χαβιέρ Σοτομαγιόρ (στίβος). Μυθικές μορφές του αθλητισμού της Κούβας, λαϊκοί ήρωες που δεν απαρνήθηκαν την Κούβα για τα δολάρια που τους πρόσφερε η δύση. Υπάρχει όμως και ο Μιχαΐν Λόπεζ, ο μοναδικός που οι Κουβανοί έχουν στην ίδια κατηγορία λατρείας με τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και τον Φιντέλ Κάστρο και πριν από λίγο κατάκτησε το 5ο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο σε ηλικία 42 ετών και αποσύρθηκε από το αγώνισμα…

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Ο Λόπεζ νίκησε στον τελικό των +130 κιλών της ελληνορωμαϊκής τον συμπατριώτη του Γιασμάνι Ακόστα με τον οποίο έκανε μαζί προετοιμασία στη Βουλγαρία και τον… «εξανάγκασε» να αλλάξει αθλητική υπηκοότητα και να γίνει Χιλιανός για να μπορέσει να αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στον τελικό ο Λόπεζ επικράτησε 6-0 και έγινε ο πρώτος παλαιστής που έχει στην κατοχή του πέντε χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, έχοντας αγωνιστεί έξι φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες! Στο τέλος του αγώνα, έκανε τη συμβολική κίνηση να βγάλει τα παπούτσια να τα αφήσει στο ταπί και να βάλει έτσι τέλος σε μια τεράστια καριέρα.

Ο σπουδαιότερος Ολυμπιονίκης;

Στο ερώτημα ποιος είναι ο σπουδαιότερος Ολυμπιονίκης μέχρι σήμερα η δημοφιλέστερη απάντηση ήταν ο Μάικλ Φελπς (ΗΠΑ – κολύμβηση) και δεύτερη ο Γιουσέιν Μπολτ (Τζαμάικα – στίβο). Από σήμερα όμως ο Μιχαΐν Λόπεζ είναι η σωστή απάντηση.
Ενώ ο Φελπς νίκησε αμέτρητους κολυμβητές σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες που για να κερδίσει τα 28 μετάλλιά του (23 από αυτά χρυσά) και να γίνει ο πιο πολυβραβευμένος Ολυμπιονίκης της σύγχρονης εποχής, στο Παρίσι ο Λόπεζ αντιμετώπισε τον μεγαλύτερο εχθρό των αθλητών. Τον χρόνο. Μετά το Τόκιο πέρασε δύο χρόνια χωρίς ουσιαστική προπόνηση και συλλογιζόταν αν έχει το κίνητρο για να συνεχίσει. Στις αρχές του 2024 μπήκε σε κανονικό πρόγραμμα προετοιμασίας, αναγνωρίζοντας τον στόχο του: «Ο μεγάλος μου στόχος είναι να είμαι ο καλύτερος. Το Παρίσι θα είναι ιστορικό και διαφορετικό από κάθε άλλη διοργάνωση και είναι μια μεγάλη πρόκληση στην οποία θέλω να ανταποκριθώ».
Και ανταποκρίθηκε σε κάθε δυσκολία. Ο 42χρονος ξεκίνησε με φόρα την παρουσία του στη γαλλική πρωτεύουσα, αφήνοντας εκτός διοργάνωσης όλους τους νεαρούς αθλητές που βρήκε στο πέρασμά του. Μετά από δύο αρκετά εύκολες νίκες, αλλά και μια εμβληματική στον ημιτελικό προκρίθηκε στον πέμπτο Ολυμπιακό τελικό της καριέρας του.
Η ελληνορωμαϊκή πάλη δεν είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες τα τελευταία χρόνια, αλλά η αρχέγονη γοητεία της εμφανίστηκε στην Αρένα Σαμπ ντε Μαρ στο 100%. Είναι από τα πρώτα αθλήματα που μπήκαν στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896 και στη ελληνορωμαϊκή εξακολουθούν να συμμετέχουν μόνο άνδρες. Αλλά η προέλευση του αθλήματος πηγαίνει πολύ πίσω στα χρονικά της ιστορίας. Ζωγραφιές στα σπήλαια απεικονίζουν την πάλη από το 3000 π.Χ. Σύμφωνα με το μύθο, ο αρχαίος Έλληνας παλαιστής Μύλος του Κρότωνα ήταν τόσο δυνατός που μπορούσε να σπάσει ένα κορδόνι που ήταν δεμένο γύρω από το κεφάλι του μόνο με τη δύναμη του φρυδιού του, ενώ έκανε προπόνηση με ένα βόδι στην πλάτη του ως νεαρός άνδρας.
Ο Λόπεζ, αντίθετα, έχτισε τη δύναμή του κυνηγώντας ζώα και μεταφέροντας με καρότσι κουτιά με φρούτα στην Εραντούρα, μια μικρή πόλη στη δυτική Κούβα. Γνωστός στους γονείς του ως «el burro» (γάιδαρος), ξεκίνησε την πάλη σε ηλικία 10 ετών.
Τρεις δεκαετίες μετά, καθώς μπήκε στην αρένα για τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας του, υπήρχε ευλάβεια προς το πρόσωπό του, ως ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές της πάλης, αλλά και οποιουδήποτε αθλήματος. Ήταν μόλις 21 ετών στους πρώτους του Ολυμπιακούς στην Αθήνα, όπου κατέκτησε μονάχα την πέμπτη θέση, αλλά πήρε το χρυσό στο Πεκίνο, το Λονδίνο, το Ρίο, και το Τόκιο. Είκοσι χρόνια αργότερα και μόλις δύο εβδομάδες πριν κλείσει τα 42 του χρόνια, ο Λόπεζ πανηγυρίζει το πέμπτο του μετάλλιο στην Πόλη του Φωτός. Μπορεί να μην έχει την ταχύτητα και ευελιξία που είχε στο Πεκίνο ή το Λονδίνο, αλλά η εμπειρία του και οι ικανότητές του τον έφεραν για ακόμα μία φορά στην κορυφή.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/