Connect with us

ΑμεΑ

ΠΑΡΙΣΙ 2024 – Παραολυμπιακοί: Μία εισαγωγή στον στίβο

Published

on

Ο στίβος είναι το μεγαλύτερο άθλημα στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 όσον αφορά τους συμμετέχοντες αθλητές και αθλήτριες και τον αριθμό των μεταλλίων. Έως και 1.069 αθλητές θα πάρουν μέρος σε 164 αγωνίσματα στη γαλλική πρωτεύουσα από τις 30 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Ο στίβος ήταν ένα από τα οκτώ αθλήματα που συμπεριλήφθηκαν στους πρώτους Παραολυμπιακούς Αγώνες στη Ρώμη της Ιταλίας το 1960 και από τότε δεν έχει βγει από το πρόγραμμα. Στη Ρώμη το 1960, στη διοργάνωση συμμετείχαν 31 αθλητές από 10 χώρες σε 25 αγωνίσματα. Από τότε το άθλημα έχει αναπτυχθεί και περισσότερες από 100 χώρες έχουν κερδίσει τουλάχιστον ένα Παραολυμπιακό μετάλλιο. Στο Τόκιο το 1964, το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε 42 αγωνίσματα, με τους αγώνες με αναπηρικά αμαξιδία να κάνουν το ντεμπούτο τους. Όταν οι Αγώνες επέστρεψαν στην Ιαπωνία για το Τόκιο 2020, περίπου 1.100 αθλητές συμμετείχαν σε 168 αγωνίσματα και εισήχθη για πρώτη φορά η μεικτή σκυταλοδρομία 4Χ100μ.
Περισσότερα από 3.000 χρυσά Παραολυμπιακά μετάλλια έχουν απονεμηθεί στον στίβο από τη Ρώμη το 1960. Τα περισσότερα έχουν κερδίσει οι ΗΠΑ με 385 χρυσά και ακολουθούν η Βρετανία (213) και ο Καναδάς (200). Η Καναδέζα, Σαντάλ Πετικλέρκ, και ο Ελβετός, Φρανζ Νιτλισπάχ, είναι οι πιο διακεκριμένοι αθλητές στίβου στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων, με 21 μετάλλια ο έκαστος, συμπεριλαμβανομένων 14 χρυσών. Η Πετικλέρκ συμμετείχε σε πέντε Παραολυμπιακούς από την Βαρκελόνη το 1992 μέχρι και το Πεκίνο το 2008 και κέρδισε πέντε χρυσά τόσο στην Αθήνα το 2004 όσο και στο Πεκίνο το 2008. Ο Νιτλισπάχ έκανε το ντεμπούτο του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τορόντο το 1976, με την τελευταία του εμφάνιση να είναι επίσης στο Πεκίνο.
Στον στίβο, οι αθλητές αγωνίζονται σύμφωνα με τη συγκεκριμένη κατηγορία τους σε κάθε αγώνισμα. Κάποιοι αγωνίζονται σε αναπηρικά αμαξίδια και άλλοι με προσθετικά, ενώ οι αθλητές και οι αθλήτριες με προβλήματα όρασης αγωνίζονται μαζί με οδηγό. Πολλά αγωνίσματα απαιτούν συγκεκριμένο αθλητικό εξοπλισμό όπως η κορίνα, η δισκοβολία, η σφαιροβολία και ο ακοντισμός. Η ρίψη κορίνας, η οποία διεξήχθει για πρώτη φορά στη Ρώμη το 1960, είναι ένα αγώνισμα που γίνεται αποκλειστικά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Οι αθλητές ρίχνουν μία ξύλινο κορίνα, η οποία μοιάζει με αυτή του μπόουλινγκ και ζυγίζει τουλάχιστον 397 γραμμάρια.
Τα αναπηρικά αμαξίδια θεωρούνται αθλητικός εξοπλισμός στον στίβου και τα αγωνιστικά αμαξίδια τείνουν να είναι πολύ ελαφριά και αεροδυναμικά. Οι προσθετικές συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ακρωτηριασμένους. Οι κανόνες της παγκόσμιας ομοσπονδίας, World Para Athletics, απαιτούν τη χρήση προσθετικών ποδιών σε αγώνες στίβου. Ωστόσο, η χρήση προσθετικών σε μη δρομικά αγωνίσματα είναι προαιρετική. Σχοινιά πρόσδεσης ή άλλες συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από δρομείς με προβλήματα όρασης για τη σύνδεση τους με τους οδηγούς τους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακουστικές συσκευές για να υποδείξουν την απογείωση σε αγώνες αλμάτων και στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται ρίψης.
Ο στίβος έχει μακρά ιστορία με σπουδαίες στιγμές στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Πιο πρόσφατα στο Τόκιο 2020, κατακτήθηκαν ιστορικά πρώτα χρυσά μετάλλια για ορισμένες χώρες. Η Τίγκιστ Μενγκίστου (Αιθιοπία) κέρδισε στα 1500μ T13 γυναικών στο πρώτο της μεγάλο πρωτάθλημα. Το Πακιστάν κέρδισε το πρώτο του χρυσό στη δισκοβολία F37 των ανδρών με ρεκόρ Παραολυμπιακών Αγώνων με επίδοση 55.26μ χάρη στον μεγάλο αγώνα του Χάιντερ Άλι. Οι αδερφές Πολέτ και Αναΐς Μέντεζ κατέκτησαν το χρυσό και το χάλκινο στη σφαιροβολία F20 των γυναικών, τα πρώτα μετάλλια για τον Ισημερινό. Ο Ντινές Πριγιάντα Χεράτ Μουντιγιανσελάγκε της Σρι Λάνκα κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ με διαφορά 4 μέτρων στον ακοντισμό ανδρών F46. Ο Σέρμαν Γκίτι έγινε πρωτοσέλιδο στην Κόστα Ρίκα, σημειώνοντας νέο Παραολυμπιακό ρεκόρ (21.43) στα 200μ T64 των ανδρών.

Το πρόγραμμα για το Παρίσι 2024

Αγωνίσματα

Δρομικά – 100μ, 200μ, 400μ, 800μ, 1.500μ, 5.000μ, 4Χ100μ, μαραθώνιο
Μη δρομικά – Μήκος, κορίνα, ύψος, δισκοβολία, ακοντισμός, σφαιροβολία

Όλα τα αγωνίσματα θα διεξαχθούν από τις 30 Αυγούστου μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου. Τα αγωνίσματα του μαραθωνίου θα πραγματοποιούν στις 8 Σεπτεμβρίου, πριν την τελετή λήξης των Αγώνων.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/