Ο κορυφαίος προπονητής κολύμβησης επέστρεψε για ακόμα μία φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες σαρώνοντας τα μετάλλια. Ο Μπομπ Μπάουμαν ανέδειξε τον Λεόν Μαρσάν ως τον κορυφαίο κολυμβητή της διοργάνωσης, ενώ τα συνολικά μετάλλια των αθλητών του στο Παρίσι ξεπερνούν τα δέκα.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Μετά το Ρίο το 2016 με την παρουσία του Μάικλ Φελπς, ο Μπομπ Μπάουμαν επέστρεψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τοπ κολυμβητές. Από αυτούς ξεχωρίζει αδιαμφισβήτητα ο Λεόν Μαρσάν. Ο 22χρονος Γάλλος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200μ πεταλούδα κερδίζοντας το χρυσό Ολυμπιονίκη Κρίστοφ Μίλακ (Ουγγαρία), στα 200μ πρόσθιο κερδίζοντας τον επίσης χρυσό Ολυμπιονίκη Ζακ Στάμπλετι Κουκ (Αυστραλία), στα 200μ μεικτή που όπως μπορείτε να φανταστείτε εκθρόνισε τον Σουν Γουάνγκ (Κίνα) και στα 400μ μεικτή. Στο αγώνισμα αυτό ο χρυσός Ολυμπιονίκης, Τσέις Κάλιζ (ΗΠΑ) δεν μπήκε στον τελικό. Ο Μαρσάν έκλεισε την παρουσία του στους Ολυμπιακούς και με πέμπτο μετάλλιο, το οποίο ήταν το χάλκινο στην 4Χ100μ μεικτή των ανδρών.
Για τον Μπάουμαν όμως δεν ήταν ο Μαρσάν ο μοναδικός του κολυμβητής που στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης. Στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα σπούδαζε και ο Ούγγρος Χούμπερτ Κος, ο οποίος προπονείται υπό της οδηγίες του Αμερικανού και από το 2022 έχει ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου κάθε μεγάλης διοργάνωσης. Η αρχή έγινε στο ευρωπαϊκό του 2022 με το χρυσό στα 200μ μεικτής και ακολούθησε το χρυσό στα 200μ ύπτιο στο παγκόσμιο του 2023. Το τρίπτυχο ολοκληρώθηκε με το χρυσό στα 200μ ύπτιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, επικρατώντας επί του Απόστολου Χρήστου που ακολούθησε δεύτερος.
Από το 2022 ο Μπάουμαν ανέλαβε και την Ρέγκαν Σμιθ. Η Αμερικανίδα κάθε χρόνο είναι και ταχύτερη και αυτό το αποδεικνύει το παγκόσμιο ρεκόρ που κατέγραψε φέτος στα τράιαλς. Κολύμπησε σε 57.13 τα 100μ ύπτιο και πήρε το ρεκόρ από την Κέιλι Μακιούαν (Αυστραλία) που είχε 57.33. Στο Παρίσι η Σμιθ δεν κατάφερε να κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα, αλλά κατέκτησε δύο με τις σκυταλοδρομίες 4Χ100μ μεικτή των γυναικών και την mixed 4Χ100μ μεικτή. Στην σκυτάλη των γυναικών μαζί με τις συναθλήτριες της σημείωσαν παγκόσμιο ρεκόρ, με την ίδια να καταγράφει τη Νο2 επίδοση όλων των εποχών και Ολυμπιακό ρεκόρ με 57.28. Τα ατομικά της αγωνίσματα ήταν τα 100μ και 200μ ύπτιο και τα 200μ πεταλούδα, όπου σε όλα τερμάτισε στην δεύτερη θέση.
Ο Μπάουμαν έκανε τα μαγικά του και οι κολυμβητές του έφτασαν στο σύνολο τα 11 μετάλλια. Μπορεί τα τρία να προέρχονται από σκυταλοδρομίες όμως το ποσοστό επιτυχίας είναι μεγάλο για τον 59χρονο. Εκτός από τα μετάλλια, ο Μαρσάν μαζί με την Σμιθ παράλληλα σημείωσαν και έξι Ολυμπιακά ρεκόρ.