Connect with us

BEIJING 2022

ΠΕΚΙΝΟ 2022: Μαγικές εικόνες στη Φωλιά του Πουλιού

Published

on

Όταν οι Κινέζοι διοργανωτές ανέθεταν στον σκηνοθέτη Ζανγκ Γίμου την καλλιτεχνική διεύθυνση της τελετής έναρξης των 24ων χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερα από ένα υπερθέαμα υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας.

Ο Γίμου μάγεψε την υφήλιο χρησιμοποιώντας την αρένα της Φωλιάς του Πουλιού, όπως έστησε ένα πάνελ led 11.600 τετραγωνικών μέτρων και μας ταξίδεψε στην ιστορία των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, από τους πρώτους στο Σαμονί το 1924 έως τους 24ους στο Πεκίνο το 2022.
Οι Κινέζοι φρόντισαν να περάσουν και το περιβαντολλογικό μήνυμα. Αντί βωμού, η Ολυμπιακή φλόγα θα καίει καθόλη τη διάρκεια των Αγώνων στην τελευταία δάδα, αφήνοντας το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Όπως επιβάλλει η παράδοση η ελληνική αποστολή με τα πέντε μέλη της εισήλθε πρώτη στο Ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου, με την Μαρία Ντάνου και τον Απόστολο Αγγελή να κρατούν ψηλά την σημαία μας. Ενενήντα μία χώρες και 2.871 αθλητές από κάθε γωνιά της γης, πέρασαν συνολικά το κατώφλι της «Φωλιάς του Πουλιού», με τους αθλητές και τις αθλήτριες να μην μπορούν να συγκρατήσουν την χαρά αλλά και την συγκίνησή τους. Την μεγαλύτερη αποστολή έστειλαν για ακόμα μια φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους αθλητές της να φτάνουν τους 224. Δεύτερη στην σειρά είναι η ομάδα του Καναδά με 215 αθλητές και τρίτη μεγαλύτερη δύναμη είναι η Ρωσία με 212. Η οικοδεσπότρια Κίνα έχει 174 αθλητές, που αποτελεί ρεκόρ για την ίδια, ενώ στην συνέχεια ακολουθούν η Γερμανία με 149, η Ιαπωνία με 124, η Ιταλία με 118 και η Τσεχία με 113.

Μετά το τέλος της παρέλασης των αθλητών ακολούθησε ο λόγος του προέδρου της οργανωτικής επιτροπήςΚάι Κι, ο οποίος δεν γινόταν να μην αναφερθεί στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι διοργανωτές για την οργάνωση των Αγώνων με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην τεθεί κανείς σε κίνδυνο λόγω του Covid-19. Σειρά πήρε ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής και Ολυμπιονίκης της ξιφασκίας, Τόμας Μπαχ, ο οποίος αναγνώρισε την σκληρή δουλειά των Κινέζων να φέρουν μια νέα εποχή στα χειμερινά αθλήματα με την κατασκευή σύγχρονων αγωνιστικών εγκαταστάσεων. Τέλος, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Κίνας Τζινπίνγκ Σι που έδωσε το σήμα για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τους λόγους των τριών αυτών ανδρών ακολούθησε η είσοδος της Ολυμπιακής σημαίας. Τιμή και συγκίνηση προκάλεσε, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, το γεγονός ότι οι διοργανωτές φρόντισαν να ακουστούν τα λόγια του Ολυμπιακού ύμνου και του Κωστή Παλαμά ερμηνευμένα στα ελληνικά από την παιδική χορωδία μιας επαρχίας του Πεκίνου. Έπειτα, μέλη της Ολυμπιακής ομάδας της Κίνας πήραν τον όρκο για σεβασμό προς τους Αγώνες και την τίμια διεξαγωγή τους. Σειρά πλέον είχε και η είσοδος της Ολυμπιακής φλόγας. Επτά αθλητές επιλέχτηκαν συνολικά για την αφή της φλόγας, ο καθένας από τους οποίους εκπροσωπούσε και μια διαφορετική γενιά και οι τελευταίοι δυο που θα άναβαν τον πυρσό αποτελούσαν την νεότερη γενιά, που κατάφερε να προκριθεί στους Αγώνες που διοργανώνει η χώρας τους. Η Κίνα έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που φιλοξένησε και τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και τους χειμερινούς.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr