Connect with us

BEIJING 2022

ΠΕΚΙΝΟ 2022: Ο σεξισμός δεν απουσίαζε ούτε από αυτούς τους Ολυμπιακούς

Published

on

Μπορεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να διαφημίζει πως κάνει ότι μπορεί για να εξασφαλίσει την ισότητα στους Ολυμπιακούς, ωστόσο στους χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου, για άλλη μια φορά δεν έλειψαν περιπτώσεις σεξισμού.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλές προσπάθειες από την μεριά των αθλητριών να διεκδικήσουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες συναθλητές τους, αλλά και επιδιώκουν να τους συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο με αυτούς και όχι διαφορετικά. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή της ίσης ανταμοιβής που παρουσιάζεται κυρίως στον χώρο του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του χόκεϊ επί πάγου, αλλά δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που οι αθλήτριες παραπονέθηκαν για τις αθλητικές ενδυμασίες που είναι υποχρεωμένες να φορούν, που έχουν οδηγήσει και σε αποκλεισμό ομάδας βόλεϊ επειδή επέλεξε να φορέσει κολάν αντί για σορτσάκι. Παρά τις προσπάθειες της ΔΟΕ να εξασφαλίσει την ισότητα στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, παρατηρήθηκαν αρκετές περιπτώσεις σεξισμού εις βάρος των γυναικών:

01.

Μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου του 1990 απαγορεύτηκε στις γυναίκες η αμυντική τακτική ‘τσεκ’, που με αυτή οι αθλήτριες μπορούσαν να απομακρύνουν την αντίπαλη από το πακ (το μικρό δίσκο που χρησιμοποιείται στο χόκεϊ) χρησιμοποιώντας την δύναμη του κορμιού τους σε μια σύγκρουση. Ο κανονισμός αυτός δημιουργήθηκε επειδή θεωρείται ότι το γυναικείο σώμα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια ενέργεια όπως μπορεί το ανδρικό και υπάρχει η νοοτροπία που θέλει το χόκεϊ να είναι ανδρικό άθλημα, καθώς οι αθλητές έχουν μεγαλύτερη πείρα στο να χρησιμοποιούν το σώμα τους με τέτοιο τρόπο που να αποπνέει δύναμη και κυριαρχία.

02.

Στο χόκεϊ επί πάγου (πάλι), ακόμα παρατηρείται η διαφορετικότητα που υπάρχει ανάμεσα στα κράνη των γυναικών και των ανδρών. Στα γυναικεία, σε αντίθεση με τα ανδρικά, υπάρχουν τοποθετημένα σίδερα, γεγονός που αποδεικνύει την πεποίθηση ότι οι αθλήτριες χρειάζονται περισσότερη προστασία από τους αθλητές, καθώς είναι πιο ευάλωτες.

03.

Για την προστασία των γυναικών η παγκόσμια ομοσπονδία αγωνιστικού ελκήθρου αποφάσισε να μειώσει το συνολικό βάρος στο διπλό των γυναικών. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από τις αθλήτριες γιατί δεν γίνεται σε ένα άθλημα που απαιτείται δύναμη να υποβάλλεται στις αθλήτριες να χάσουν κιλά για να αναδείξουν την γυναικεία τους φύση. Πολλές αθλήτριες ενεργούν για την τροποποίηση αυτής της απόφασης και ανάμεσά τους είναι η Ολυμπιονίκης Ελάνα Μέγιερς Τέιλορ.

04.

Στο καλλιτεχνικό πατινάζ δεν υπάρχει κανονισμός που να απαγορεύει στις αθλήτριες να φορούν παντελόνια έναντι των φορεμάτων που χρησιμοποιούν, αλλά εμπειρικά επειδή οι κριτές ενδιαφέρονται για το αισθητικό κομμάτι και η κρίση τους είναι υποκειμενική, οι αθλήτριες δεν θέλουν να ρισκάρουν να χάσουν πολύτιμους βαθμούς εξαιτίας μιας αντισυμβατικής ενδυμασίας.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/