Connect with us

STORY

Πέντε και καλοί στο Σόποτ

Published

on

Πανέτοιμη δηλώνει η χώρα μας ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος κλειστού στίβου, που θα διεξαχθεί στην πόλη Σόποτ της Πολωνίας το τριήμερο 7-10 Μαρτίου. Η ποιότητα δε λείπει από τους Έλληνες αθλητές, όπως προκύπτει και από τις θέσεις που καταλαμβάνουν στα entry lists της IAAF.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Η ελληνική αποστολή, που θα αναχωρήσει νωρίς αύριο το πρωί (06.00 π.μ.) για την πολωνική πόλη, μπορεί να αποτελείται από πέντε μόλις αθλητές (λόγω του τραυματισμού της τελευταίας στιγμής της πρωταθλήτριας του ύψους, Τόνιας Στεργίου), εν τούτοις συγκεντρώνει αρκετές ελπίδες διάκρισης βάσει επιδόσεων και φόρμας. Αναλυτικά οι τρεις άντρες και οι δύο γυναίκες που θα εκπροσωπήσουν τα ελληνικά χρώματα:

Κώστας Φιλιππίδης (άλμα επί κοντώ)
Τι έχει πετύχει στον κλειστό στίβο: 4η θέση Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2013), 5η θέση Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2011), 7η θέση Παγκόσμιο πρωτάθλημα (2012).
Προσωπικό του ρεκόρ: 5.83 μ., το οποίο είναι και πανελλήνιο ρεκόρ.
Φετινή καλύτερη επίδοση: 5.77 μ. (08.02.2014) στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα).
Μεγάλοι αντίπαλοι: Οι απουσίες αφενός του Γάλλου παγκόσμιου ρέκορντμαν Ρενό Λαβιλενί και αφετέρου των Γερμανών Μπγιορν Ότο και Ράφαελ Χολτζντέπε ανοίγουν το δρόμο και στους 12 αθλητές για ένα μετάλλιο. Μεγαλύτεροι αντίπαλοι του Έλληνα επικοντιστή θα είναι ο Γερμανός Μάλτε Μορ, με την καλύτερη φετινή επίδοση (5.90 μ.), καθώς και ο Βρετανός Λουκ Κατς, με επίδοση 5.83 μ. Έκπληξη ίσως αποτελέσει ο Βραζιλιάνος Τιάγκο ντα Σίλβα (5.83 μ. φέτος).
Πιθανότητες διάκρισης: Ο 28χρονος αθλητής του Πανελληνίου Γ.Σ. είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ο ελληνικός στίβος αυτή τη στιγμή. Έχει σίγουρα τις δυνατότητες να βρεθεί μέσα στα μετάλλια, και επειδή το επί κοντώ είναι και αγώνισμα τακτικής, δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι και το χρυσό. Μοναδικό αρνητικό σημείο αποτελεί μία μικρή σύσπαση στον προσαγωγό, που ο αθλητής μας είχε αποκομίσει στο πρόσφατο τουρνουά του Σεργκέι Μπούμπκα στο Ντόνετσκ.

Λούης Τσάτουμας (άλμα εις μήκος)
Τι έχει πετύχει στον κλειστό στίβο: 2η θέση Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2007), 4η θέση Παγκόσμιο πρωτάθλημα (2006), 5η θέση Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2013).
Προσωπικό του ρεκόρ: 8.23 μ., το οποίο είναι και πανελλήνιο ρεκόρ.
Φετινή καλύτερη επίδοση: 8.23. μ. (08.02.2014 Φάληρο).
Μεγάλοι αντίπαλοι: Ο αθλητής του Μεσσηνιακού Γ.Σ. έχει την 2η καλύτερη επίδοση από τους 17 αθλητές που δηλώθηκαν να πάρουν μέρος. Μεγαλύτερος αντίπαλός του αναμένεται να είναι ο Ρώσος Αλεξάντερ Μενκόφ, παγκόσμιος πρωταθλητής πέρσι το καλοκαίρι στη Μόσχα, ο οποίος έχει την κορυφαία φετινή επίδοση στον κόσμο (8,30 μ.).
Πιθανότητες διάκρισης: Ο 32χρονος άλτης έχει αναμφίβολα το ταλέντο και την εμπειρία για να πετύχει μία μεγάλη διάκριση, αρκεί να τιθασεύσει τον ενθουσιασμό και τα πατήματά του, που τον έχουν «προδώσει» στο παρελθόν. Αυτή είναι η 5η συμμετοχή του Τσάτουμα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού και περνά το ρεκόρ της Νίκης Ξάνθου η οποία έχει τέσσερις.

Κώστας Δουβαλίδης (60μ. με εμπόδια)
Τι έχει πετύχει στον κλειστό στίβο: 7η θέση Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2013).
Προσωπικό του ρεκόρ: 7.60 μ., το οποίο είναι και πανελλήνιο ρεκόρ.
Φετινή καλύτερη επίδοση: 7.60 μ. (25.02.2014, Πράγα).
Μεγάλοι αντίπαλοι: Ο Δραμινός έχει σημειώσει την 9η καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο. Ανάμεσα στους 33 αθλητές που έχουν δηλωθεί να πάρουν μέρος στο αγώνισμα, ξεχωρίζουν οι Γάλλοι Πασκάλ Μαρτινό-Λανγκάρντ με χρόνο 7.45 και Γκάρφιλντ Νταριέν με 7.53, καθώς και ο Ρώσος Σεργκέι Σουμπένκοφ, με 7.55.
Πιθανότητες διάκρισης: Οι επιδόσεις του στα μίτινγκ της Πράγας και του Βερολίνου έδειξαν ότι ο 27χρονος εμποδιστής του ΣΚΑ Δράμας βρίσκεται μεν σε καλή κατάσταση, θα πρέπει όμως να κάνει την υπέρβαση προκειμένου να προκριθεί στον τελικό.

Νικόλ Κυριακοπούλου (άλμα επί κοντώ)
Τι έχει πετύχει στον κλειστό στίβο: 9η θέση Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2011).
Προσωπικό της ρεκόρ: 4.72 μ., το οποίο είναι και πανελλήνιο ρεκόρ.
Φετινή καλύτερη επίδοση: 4.72 μ. (στις 06.02.2014, στη Στοκχόλμη).
Μεγάλες αντίπαλοι: Μεγαλύτερα εμπόδια στον δρόμο της 24χρονης αναμένεται να σταθούν η κορυφαία φέτος στον κόσμο Άννα Ρογκόβσκα από την Πολωνία (προσωπικό ρεκόρ 4.85 μ.), η Γερμανίδα Σίλκε Σμπίγκελμπουργκ (4.72 μ. φέτος) και η Αμερικανίδα Τζένιφερ Σουρ (προσωπικό ρεκόρ 5.02 μ.).
Πιθανότητες διάκρισης: Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια αθλήτρια του ΑΓΕ Κάμειρος βρίσκεται στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βάσει επίδοσης και δείχνει ότι έχει όλα τα εχέγγυα για μία αξιοπρεπή παρουσία στο Σόποτ. Εν τούτοις, το υψηλότατο επίπεδο των 13 αθλητριών που θα συμμετάσχουν στο αγώνισμα, απαιτούν από την 28χρονη μία επίδοση τουλάχιστον κοντά στη φετινή της.

Μαρία Γάτου (60μ.)
Τι έχει πετύχει στον κλειστό στίβο: 1η θέση Πανελλήνιο πρωτάθλημα (2014).
Προσωπικό της ρεκόρ: 7.29 μ., έκτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα.
Φετινή καλύτερη επίδοση: 7.29 μ. (08.02.2014, Φάληρο).
Μεγάλες αντίπαλοι: Η 25χρονη σπρίντερ έχει την 20η επίδοση ανάμεσα στις 44 αθλήτριες που έχουν δηλωθεί για να συμμετάσχουν στο Σόποτ. Το μεγάλο φαβορί είναι η Ιβοριανή Μουριέλ Αουρέ με 7.03, ενώ ακολουθούν η Αμερικανίδα Τιάνα Μπαρτολέτα (7.08) και η Βρετανίδα Άσα Φίλιπ (7.09).
Πιθανότητες διάκρισης: Η νεαρή πρωταθλήτρια του Ηρακλή Θεσσαλονίκης αποτελεί το πιο «καυτό» όνομα στις ταχύτητες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Η εμπειρία της φετινής συμμετοχής της θα είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/