Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Περί δημιουργίας σχολής προπονητών ΣΕΓΑΣ

Published

on

Αίφνης, ο ΣΕΓΑΣ έσπευσε να κάνει χρήση της δυνατότητας των ομοσπονδιών να οργανώνουν σχολές προπονητών Ά επιπέδου, βάσει της πρόσφατης νομοθεσίας κατά τον Ν.4809/2021-102/Α/19-06-21.

του Δρ Παναγιώτη Β. Τσακλή
καθηγητής, ΣΕΦΑΑΔ-ΤΕΦΑΑ / πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
προπονητής στίβου (Ά)

Ανακοίνωσε το γεγονός και εξέδωσε σχετική πρόσκληση προς ενδιαφερόμενους διακριθέντες αθλητές, βάσει των κριτηρίων επιλογής τους και αναμένει την οριστικοποίηση των αιτήσεων για να δρομολογήσει τη σχολή. Οι εκπαιδευόμενοι, θα λάβουν δίπλωμα προπονητή Ά επιπέδου, με πρόγραμμα fast track, το οποίο θα είναι εκτός εθνικού και ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων και σίγουρα δίχως πιστοποίηση, εκτός και εάν σκέφτονται να βάλουν υπεργολάβο τα ΤΕΦΑΑ της χώρας μας. 
Το παρόν, θα τους δίνει το δικαίωμα εγγραφής στα μητρώα της ΓΓΑ και αδειοδότησης τους ως προπονητές Ά Κατηγορίας, αντίστοιχα με τους πτυχιούχους των ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στο άθλημα του στίβου (Κλασσικού Αθλητισμού).
Είναι προφανές πως στον ΣΕΓΑΣ ή δεν γνωρίζουν τα περί ακαδημαϊκότητας και επιπέδου σπουδών των ΤΕΦΑΑ, ή ότι πράττουν πάραυτα, κάνοντας χρήση του κατάπτυστου αυτού νομοθετήματος, για να δρέψουν εντυπωσιασμό και προφίλ διεκδικήσεων και να θωπεύσουν παράλληλα το σύλλογο των αθλητών. Η πιστοποίηση του κάθε προπονητή, προϋποθέτει τετραετή φοίτηση επιπέδου Bachelor και επιπλέον εξειδίκευση στην ειδικότητα επιλογής του, η οποία από μόνη της έχει ειδικό περίγραμμα σπουδών, γι’ αυτό και πιστοποιείται χώρια (Major η κύρια και Minor η δευτερεύουσα). Σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εφάμιλλη μία τέτοια κίνηση και εφόσον πραγματωθεί, θεωρώ πως είναι προσβλητική και απαξιωτική προς το σύνολο των εν δυνάμει προπονητών στίβου, που εργάζονται ήδη σε απαξία για πολλούς λόγους και συντηρούν το οικοδόμημα του στίβου στην Ελλάδα.
Ο ΣΕΓΑΣ, θα έπρεπε να είναι θεματοφύλακας, πρωτίστως των επαγγελματιών που τον στηρίζουν και να αποφεύγει τα καινοφανή πυροτεχνήματα, που μόνο καινοτόμα δεν είναι, αλλά δημιουργούν κακά προηγούμενα.
Ως τακτικός καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και ως πρώην μέλος του ΔΣ της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (επιφορτισμένος για τις βιολογικές επιστήμες και τα ΤΕΦΑΑ), θεωρώ το παρόν νομοθέτημα άκρως αντι-ακαδημαϊκό, με πλήρη έλλειψη κριτηρίων ποιότητας και πιστοποίησης και κατά συνέπεια, όποιον το στηρίζει και το υλοποιεί, υπονομευτή του επαγγελματισμού και της βιωσιμότητας των νόμιμων πτυχιούχων του κλάδου.
Ως προπονητής στίβου, Ά κατηγορίας, επαυξάνω την αντίθεση μου και θα στηλιτεύσω κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση οργάνωσης σχολής προπονητών Ά επιπέδου (θα μπορούσα να συζητήσω την οργάνωση σχολής Β’ επιπέδου και αντίστοιχης αδειοδότησης, κατ’ αντιστοιχία των ΔΙΕΚ). Κλείνοντας, οφείλω να τονίσω πως η τοποθέτηση μου δεν αντιστοιχίζεται στους αθλητές, τους οποίους και τιμώ και είμαι υπέρ της διαδικασίας του dual career που ευαγγελιζόταν και ο ΣΕΓΑΣ. Τοποθετούμαι καθαρά στο ηθικό και αντιεπαγγελματικό ατόπημα που θα υποπέσει η Ομοσπονδία, ακολουθώντας έτσι στο ολίσθημα και άλλες ομοσπονδίες, όπως π.χ. η ΕΠΟ, που έχει αντιστοίχως απαξιώσει τους συναδέλφους με ειδικότητα ροπονητή ποδοσφαίρου.

Συναδελφικά

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!