Connect with us

TOP

Πίρσολ, Λάρκιν και Γρηγοριάδης

Published

on

Μία ανάσα από το παγκόσμιο ρεκόρ του Άαρον Πίρσολ στα 100μ. ύπτιο έφτασε την Παρασκευή ο Μιτς Λάρκιν. Μπορεί ο Αμερικανός να έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση αλλά κρατά καλά στα χέρια του την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών – όπως και ο Άρης Γρηγοριάδης το σκουφάκι που του χάρισε ο Πίρσολ στην Αθήνα το 2004!

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Σε πρόσωπο της χθεσινής ημέρας αναδείχθηκε ο Μιτς Λάρκιν μετά την εντυπωσιακή κούρσα του στα 100μ. ύπτιο στο παγκόσμιο κύπελλο κολύμβησης του Ντουμπάι. Ο 22χρονος Αυστραλός με χρόνο 52.11 πλησίασε το παγκόσμιο ρεκόρ (51.94) που σημείωσε ο Άαρον Πίρσολ το 2009 (με συνθετικό μαγιό). Άγνωστο πού βρισκόταν ο Αμερικανός βετεράνος πλέον της κολύμβησης τη στιγμή που ο Λάρκιν βελτίωνε για άλλη μια φορά το ατομικό του ρεκόρ. Σίγουρα όμως θα αναστέναξε από ανακούφιση βλέποντας το ρολόι να σταματάει 17 δέκατα πιο αργά από το δικό του χρόνο και να κρατάει στα χέρια του την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών. Ακόμα όμως και αν ο Πίρσολ έχανε το ρεκόρ, υπάρχουν πολλά κατορθώματά του στην πισίνα για τα οποία μπορεί να υπερηφανεύεται.
Ο 32χρονος πλέον Πίρσολ αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής δέκα φορές σε 50άρα πισίνα και έξι σε 25άρα. Συμμετείχε σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες κατακτώντας πέντε χρυσά μετάλλια και δύο ασημένια. Ως μέλος της αμερικανικής εθνικής ομάδας κατέχει μέχρι σήμερα το παγκόσμιο ρεκόρ στα 4×100μ., ενώ εκτός των 200μ. ύπτιο είναι ο παγκόσμιος ρέκορντμαν και στο αντίστοιχο αγώνισμα των 100μ. Το 2005 απέσπασε το βραβείο του κορυφαίου Αμερικανού κολυμβητή. Το 2011 αποσύρθηκε από τη ενεργό δράση δηλώνοντας πως «έχω καταφέρει ο,τι στόχους είχα βάλει»

Ο Πίρσολ στους Ολυμπιακούς
Ο Αμερικανός πραγματοποίησε το ντεμπούτο του σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000 στο Σίδνεϊ σε ηλικία 17 ετών. Νωρίτερα είχε εξασφαλίσει την πρόκρισή του στα 200μ. ύπτιο από τα αμερικανικά trials τερματίζοντας δεύτερος πίσω από τον Λένι Κράιτσελμπεργκ. Στον τελικό των 200μ. ύπτιο του Σίδνεϊ ο Πίρσολ κατέκτησε τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο έχοντας μπροστά του ξανά τον Κράιτσελμπεργκ. Το 2004 ο Πίρσολ ήρθε στους Αγώνες της Αθήνας ως κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 200μ. ύπτιο (καταρρίπτοντας μάλιστα το δικό του ρεκόρ) και έκανε το νταμπλ τόσο στα 100μ. όσο και στα 200μ. ύπτιο. Ο Αμερικανός πανηγύρισε με την εθνική ομάδα το χρυσό μετάλλιο και στα 4×100μ. Στο δρόμο προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ο Πίρσολ αναδείχθηκε πρωταθλητής ΗΠΑ σε 100μ. και 200μ. ύπτιο. Στο πρώτο αγώνισμα κατέρριψε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ σταματώντας αυτή τη φορά το ρολόι σε 52.89. Στο δεύτερο αγώνισμα ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ που είχε πετύχει το 2007 ο Ράιαν Λόχτι (1:54.32). Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της κινεζικής πρωτεύουσας ο Πίρσολ πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. ύπτιο και στα 4×100μ. ομαδικής, ενώ κατέκτησε το ασημένιο στα 200μ. ύπτιο.

Το σκουφάκι του Πίρσολ στον Γρηγοριάδη!
Για τον Πίρσολ μίλησε στο Sportsfeed ο Άρης Γρηγοριάδης. Ο Έλληνας πρωταθλητής βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπος με τον Αμερικανό στην πισίνα, ενώ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ρώμης ο Γρηγοριάδης προκρίθηκε στον τελικό των 100μ. ύπτιο, κάτι που δεν κατάφερε ο Πίρσολ. «Αγωνιστήκαμε για πρώτη φορά αντίπαλοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και από τότε σχεδόν κάθε χρόνο συναντιόμασταν σε μεγάλες διοργανώσεις. Βάσει των μεταλλίων που έχει κατακτήσει και των παγκόσμιων ρεκόρ που έχει σημειώσει πιστεύω πως είναι ο μεγαλύτερος αθλητής στο ύπτιο. Για μένα είναι το πρότυπό μου», είπε Γρηγοριάδης που έχει έναν ακόμη λόγο να θαυμάζει τον Αμερικανό: «Το 2004 όταν τελείωσε ο αγώνας των 100μ. ύπτιο όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, τον περίμενα σε μια γωνία για να μου δώσει το σκουφάκι του. Το έκανε αμέσως. Μου το έδωσε με χαρά», πρόσθεσε.

Το παγκόσμιο ρεκόρ που απείλησε ο Λάρκιν
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Λάρκιν έφτασε την Παρασκευή μία ανάσα από το ρεκόρ του Αμερικανού. Στις 8 Ιουλίου 2009 κατά τη διάρκεια του αμερικανικού πρωταθλήματος ο Πίρσολ έγινε ο πρώτος αθλητής που κολύμπησε τα 100μ. ύπτιο σε χρόνο κάτω των 52 δευτερολέπτων (51.94) απαντώντας στο παγκόσμιο ρεκόρ που είχε σημειώσει επτά ημέρες νωρίτερα ο Ισπανός Άσβιν Βίλντεμπερ (52.38). Ήταν η έκτη φορά που ο Πίρσολ σημείωνε την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών (53.45 το 2004, 53.17 το 2005, 52.98 το 2007, 52.89 και 52.54 το 2008).
Το 52.11 του Λάρκιν είναι η κορυφαία επίδοση όλων των εποχών όσον αφορά στα μη συνθετικά μαγιο.

Οι τίτλοι τέλους
Στις 2 Φεβρουαρίου 2011 ο Πίρσολ επιβεβαίωσε επίσημα τις φήμες που κυκλοφορούσαν εκείνη την περίοδο και έκαναν λόγο για αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Φήμες που ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο όταν ο αθλητής δεν κατέβηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 25άρας του 2010. Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο τελευταίος αγώνας του Αμερικανού να πραγματοποιηθεί στους πανειρηνικούς αγώνες το 2010 στο κολυμβητήριο της Καλιφόρνια, εκεί όπου κολυμπούσε όταν ήταν μικρός.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/