Ο ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε τα όρια επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Sportsfeed.gr που έγραψε ότι θα γίνουν αλλαγές μόνο στο μαραθώνιο και το βάδην.
του Τόλη Λελεκίδη
[email protected]
Πέρα από αυτά όμως και πάλι προβλημάτισε η επιλογή του υψηλού αθλητισμού να θέσει αυστηρότερα όρια σε σχέση με την IAAF. Η παγκόσμια ομοσπονδία πήρε κάποια δεδομένα και κατέληξε να θέσει όρια για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Πεκίνο.
Στο μαραθώνιο ανδρών 2:18.00 και στις γυναίκες 2:38.00, στα 20χλμ. βάδην ανδρών 1:25.00 και γυναικών 1:36.00 και στα 50χλμ. βάδην ανδρών 4:06.00.
Χθες ο ΣΕΓΑΣ έθεσε υψηλότερα τον πήχη -φαίνεται λόγω της πλειάδας των καλών αθλητών που έχουμε στα αγωνίσματα- και έβαλε όρια στο μαραθώνιο ανδρών 2:17.00, των γυναικών 2:38.00, στα 20χλμ. βάδην ανδρών 1:23.30, των γυναικών 1:33.30 και στα 50χλμ. ανδρών 4:00.00.
Αντί να υπάρξει μια γεναία απόφαση και «πολιτική», ώστε ένα άθλημα όπως ο μαραθώνιος να έχει Έλληνα αθλητή παρόντα σε μεγάλες διοργανώσεις, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Στο βάδην δεν περιμένουμε άλλωστε τίποτα, εκτός από τον Αλέξανδρο Παπαμιχαήλ και τη Δέσποινα Ζαπουνίδου. Και μετά τι;
Στεκόμαστε στο θέμα του μαραθωνίου, γιατί προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι ο ΣΕΓΑΣ άλλαξε το όριο σε σχέση με την IAAF κατά 6 λεπτά στις γυναίκες!
Ένα αγώνισμα που ο ΣΕΓΑΣ έχει επενδύσει στο Mαραθώνιο της Αθήνας, τον ιστορικό, τον αυθεντικό κ.λπ.
Από την άλλη όμως δεν κάνει τίποτα για αυτό που έχει κληθεί η διοίκησή της, την ανάπτυξη του αγωνίσματος και όχι το μαζικό κομμάτι. Εκτός αν ο ΣΕΓΑΣ είναι ομοσπονδία μαζικού αθλητισμού και τρεξίματος.
Φυσικά μπορεί κάποιος να έλεγε πως οι Ελληνίδες αθλήτριες βρίσκονται χαμηλά στη λίστα των επιδόσεων. Επειδή πρόκειται για παγκόσμιο πρωτάθλημα, να μας συγχωρέσουν στον ΣΕΓΑΣ, αλλά κάτι ξέρει η IAAF παραπάνω. Όχι γιατί το ακούσαμε από επίσημα χείλη στην ομοσπονδία και το διαβάσαμε σε κάτι επιστολές. Λοιπόν, κάτσαμε και το ψάξαμε. Πρώτον, να αναφέρουμε ότι στο παγκόσμιο πηγαίνουν μέχρι τρεις αθλητές από κάθε χώρα που θα έχουν πετύχει το όριο σε κάθε αγώνισμα. Υπάρχουν στη λίστα της IAAF 558 γυναίκες μαραθωνοδρόμοι, που οι χρόνοι τους φθάνουν μέχρι 2:43. Από αυτές όμως 122 είναι από την Αιθιοπία, 99 από την Κένυα, 62 από τις ΗΠΑ, 54 από την Ιαπωνία και 22 από τη Ρωσία. Σύνολο μόνο οι παραπάνω κάνουν 359. Δηλαδή αν λέγαμε ότι πόσες θα πήγαιναν στο Πεκίνο από τις 359, θα ήταν μόλις 15!
Επίσης, να λάβουμε υπόψιν μας ότι στο προηγούμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Μόσχα το όριο ήταν 2:43 και είχαμε μόλις 76 συμμετοχές, από τις οποίες λόγω ζέστης και υγρασίας δεν ξεκίνησαν 2, εγκατέλειψαν 28 και τερμάτισαν 46! Και στο Πεκίνο, ως γνωστόν, θα είναι ακόμη χειρότερες οι συνθήκες. Άρα η IAAF το κατέβασε στο 2:44 γιατί βλέπει ότι θα υπάρξουν λίγες συμμετοχές, όμως στην Ελλάδα, που έχουμε πολλές αθλήτριες κάτω από 2:38, το κατεβάσαμε! Μάλιστα, φέτος ούτε η ευρωπαϊκή δεν είχε όριο στο μαραθώνιο και έβαλε ο ΣΕΓΑΣ, και το ίδιο έθεσε και για το Πεκίνο. Με το σκεπτικό τους αυτό θα έπρεπε να το δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο για το παγκόσμιο και για το 2016 στο Ρίο και τους Ολυμπιακούς αγώνες, να το πάνε στο 2:32. Είναι σίγουρο, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει λογική στην απόφαση, απλώς «κουρεύουμε» ένα όριο σε ένα αγώνισμα που δεν κάνουμε τον κόπο ούτε καν να το αναπτύξουμε.
Έτσι, να κάνουμε και εμείς μια πρόταση, καλύτερα οι κορυφαίες Ελληνίδες μαραθωνοδρόμοι να προετοιμάζονται για να είναι, αυτό που λέμε λαϊκά, πρώτες στο χωριό. Δεν χρειάζονται προετοιμασίες και αγώνες για μεγάλες διοργανώσεις, που ούτως ή άλλως η στήριξη της ομοσπονδίας είναι μηδαμινή. Ας τρέχουν στο μαραθώνιο της Αθήνας, σε άλλους μαραθωνίους και σε λαϊκούς αγώνες ανά την περιφέρεια, ας κερδίζουν, να παίρνουν και τα χρήματα και την τοπική δόξα. Άλλωστε ο ΣΕΓΑΣ φαίνεται πώς έχει «απαιτήσεις» για διάκριση στο παγκόσμιο και όχι στη συμμετοχή και την προσπάθεια ενός αθλητή, που αν μετέχει σε μια μεγάλη διοργάνωση θα δώσει κίνητρο και στους επόμενους. Αλλά και έτσι να ήταν τι προσφέρει εκείνος από την πλευρά του για να ζητάει από τους δρομείς 2:17 και 2:38.