Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Γλασκόβη 2019: Ποιοι θα υπερασπιστούν τους τίτλους τους και οι ποιοι είναι τα φαβορί

Published

on

Μετά την έντονη δράση που είχαμε σε εθνικά πρωταθλήματα και μίτινγκ ανά την Ευρώπη το σαββατοκύριακο που μας πέρασε αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν οι συμμετοχές αλλά και τα φαβορί για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Γλασκόβης. Σε τι κατάσταση είναι όμως οι νικητές από την προηγούμενη διοργάνωση στο Βελιγράδι το 2017 και ποιοι από αυτούς θα είναι σε θέση να υπερασπιστούν τους τίτλους τους;

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

ΑΝΔΡΕΣ

Στα 60μ. ο Βρετανός Ρίτσαρντ Κίλτι κρατάει το σερί από τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις. Με την εγχείρηση που έκανε όμως το περασμένο καλοκαίρι στο αχίλλειο και το φετινό 6.63 δεν κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στη 48μελή βρετανική ομάδα (η ομοσπονδία έχει βάλει όριο 6.60). Με την επιλογή του φορμαρισμένου συμπατριώτη του Ρις Πρέσκοντ (6.53) να μην κατέβει στο ευρωπαϊκό κλειστού ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τον πρώην Τζαμαϊκανό και νυν Τούρκο Έμρε Ζάφερ Μπαρνς (6.55) και τους εκπληκτικούς 20χρονους Κέβιν Κρανζ (6.56) από τη Γερμανία και Φίλιπο Τορτού (6.58) από την Ιταλία. Από κοντά και ο δευτεραθλητής του Βελιγραδίου, ο Σλοβάκος Γιαν Βόλκο (6.58).

Στα 400μ. ο πάντα δυνατός στον κλειστό και αήττητος από το 2013 Πάβελ Μάσλακ μπορεί να είναι σε καλή κατάσταση όπως δείχνει με το 46.19, όμως θα δυσκολευτεί πολύ να κάνει τέσσερις τις νίκες του στη διοργάνωση λόγω του τρομερού Νορβηγού Κάρστεν Γουόρχολμ (45.56) αλλά και του Σλοβένου Λούκα Γιάνεζιτς (46.13).

Στα 800μ. κάτοχος του τίτλου είναι ο 29χρονος Άνταμ Κζστοτ, ο οποίος έχει και άλλες δύο νίκες από τις διοργανώσεις του 2011 στο Παρίσι και του 2013 στην Πράγα. Ο Πολωνός δεν έχει τρέξει ακόμα σε αγώνα φέτος και δε δείχνει να κυνηγάει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού. Στη θέση του είναι πιο κοντά βάσει επιδόσεων ο 22χρονος Σουηδός Αντρέας Κράμερ (1:46:52), ο Ισπανός Σαούλ Ορντόνιεθ (1:46:62) και ο Βόσνιος Αμέλ Τούκα (1:46:75).

Στα 1500μ. ο έτερος Πολωνός Μάρτσιν Λεβαντόβσκι για να διατηρήσει τον τίτλο του πρέπει να τα βάλει με τους μικρούς. Πιο συγκεκριμένα, οι μόνοι δύο που τον ξεπερνούν στην ευρωπαϊκή κατάταξη είναι ο νέος Βρετανός Τζος Κερ που έτρεξε 3:35:72 στην κούρσα του παγκόσμιου ρεκόρ στο Μπέρμιγχαμ και ο έφηβος Νορβηγός Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν που σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων με 3:36:21.

Στα 3000μ. ο νικητής του 2017, ο Ισπανός Αντέλ Μεκάλ, είναι το απόλυτο φαβορί και για τη Γλασκόβη και μπορεί να καταφέρει τη διαδοχική νίκη αν τρέξει κοντά στο 7:45:56 που έχει φέτος. Από κοντά όμως θα είναι και ο Σκοτσέζος Άντριου Μπούτσαρτ με το 7:46:50, ο οποίος θα αγωνιστεί εντός έδρας.

Στα 60μ. με εμπόδια υπάρχει μία σύγχυση αφού ο Βρετανός Άντριου Πότζι που νίκησε στο Βελιγράδι δήλωσε μεν τραυματίας αλλά συμπεριλήφθηκε στην ομάδα της χώρας του. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα μετάλλια διεκδικούν με τις επιδόσεις τους τρεις αθλητές: ο Ισπανός Ορλάντο Ορτέγκα με 7.49 και ο Κύπριος Μίλαν Τραΐκοβιτς με 7.54 που έχουν δείξει σταθερότητα σε γρήγορους χρόνους και ο πρωταθλητής Ευρώπης ανοιχτού στίβου, Πασκάλ Μαρτινό Λαγκάρντ, που έχει κάνει μόνο έναν αγώνα, αλλά έγραψε 7.52.

Στο άλμα εις ύψος ο προπέρσινος νικητής Σιλβέστερ Μπέντναρεκ δεν έχει βρει τα βήματά του με αποτέλεσμα να έχει καλύτερο άλμα στα 2.26 στο εγχώριο για αυτόν μίτινγκ του Χουστόπετσε. Οι βασικοί διεκδικητές του τίτλου του είναι ο μισοξυρισμένος Ιταλός Τζιανμάρκο Τάμπερι που επανήλθε σε μεγάλα ύψη στη γενέτειρά του, Ανκόνα, με το 2.32μ. και οι Μαξίμ Νεντασεκάου από τη Λευκορωσία και Αντρέι Προτσένκο από την Ουκρανία που έχουν και οι δύο 2.30μ.

Στο άλμα επί κοντώ με την απουσία των Άρμαντ Ντουπλάντις, Ρενό Λαβιλενί και Τιμούρ Μοργκούνοφ ο Πολωνός Πιοτρ Λίσεκ μπορεί να υπερασπιστεί πιο εύκολα τον τίτλο του. Όμως, πλην του Λίσεκ, πάνω από 5.80μ. είναι φέτος και ο συμπατριώτης του Πάβελ Βοϊτσεχόφσκι, όπως και ο Σουηδός Μέλκερ Γιάκομπσον. Δε θα αποκλείσουμε από τα μετάλλια το ελληνικό δίδυμο Φιλιππίδη – Καραλή.

Στο άλμα εις μήκος ο δικός μας Μίλτος Τεντόγλου είναι το απόλυτο φαβορί και αναμένεται να πάρει τον τίτλο από τον Αλβανό Ιζμίρ Σμάιλαϊ που είναι φέτος χαμηλά. Με καλύτερη επίδοση στα 8.23μ. και τέσσερα άλματα πάνω από το 8.08μ. του δεύτερου Τομπάιας Νίλσον Μοντλέρ από τη Σουηδία θα είναι έκπληξη αν τελικά δεν κατακτήσει τον τίτλο. Ο Ρώσος Αλεξάντερ Μένκοφ έχει μεν 8.30μ. φέτος αλλά δεν έχει πάρει το ΟΚ από την IAAF για να αγωνιστεί.

Στο άλμα τριπλούν μπορεί ο έμπειρος Νέλσον Εβόρα έχει δύο σερί νίκες σε Πράγα και Βελιγράδι, θα πάει όμως στη Σκοτία με τη 10η επίδοση. Κανένας Ευρωπαίος δεν έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα 17μ. με το Φινλανδό Σίμο Λίψανεν (16.98μ.) και το Γάλλο Γιοάν Ραπινιέ (16.95μ.) να είναι πιο κοντά από όλους.

Στη σφαιροβολία ο Ντέιβιντ Στορλ δείχνει σε πολύ καλή κατάσταση με τις τέσσερις βολές στον τελικό του εθνικού πρωταθλήματος της Γερμανίας πάνω από 21μ. και καλύτερη το 21.32μ. Ο 22χρονος κάτοχος του τίτλου Κόνραντ Μπουκοβιέτσκι από την Πολωνία πρέπει να βάλει τα δυνατά του και να ρίξει καλύτερη βολή από την καλύτερη φετινή (20.95μ.) για να τον υπερασπιστεί. Καραδοκεί και ο Τόμας Στάνεκ από την Τσεχία με 21.16μ. αλλά και ο Μπομπ Μπερτένς από το Λουξεμβούργο με 21.03μ.

Στο έπταθλο o κάτοχος του τίτλου Κέβιν Μάγιερ θα ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί μετά από το παγκόσμιο ρεκόρ στο δέκαθλο το καλοκαίρι αν δεν πρόδιδε τα σύνθετα για το άλμα επί κοντώ. Τη θέση του στο βάθρο επιδιώκουν να πάρουν ο Βέλγος Τόμας Βαν Ντερ Πλάετσεν με 6132β. και ο δέυτερος στο Βελιγράδι Χόρχε Ουρένια από την Ισπανία με 6124β.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/